האירוויזיון בסכנה? ציוץ רשמי: "אל תמהרו להזמין טיסות"
לפי הציוץ של האירוויזיון, "שימו לב לעדכונים רשמיים על היכן ומתי תתקיים התחרות ולהודעות בערוצים הרשמיים שלנו". במקביל, שר התקשורת פנה ליועמ"ש וביקש ממנו לזרז את ההכרעה בסוגיית פיצול ערוץ החדשות מתאגיד השידור כאן; זאת, לאחר שהתגלה כי אחד התנאים להשתתפות הערוץ בתחרות הוא קיומם של שידורי חדשות
- יש פיצול רק כשאין דמוקרטיה
- בג"ץ רומז למדינה: ייתכן שנבטל את החוק להקמת תאגיד החדשות
- דרעי יוזם את סגירת תאגיד השידור הציבורי; נתניהו תומך
במקביל, שר התקשורת, איוב קרא, פנה היום ליועץ המשפטי לממשלה כדי שיפנה בבקשה דחופה לבג"ץ שיכריע בסוגיית פיצול חטיבת החדשות מתאגיד השידור הציבורי לתאגיד נפרד, שעתיד להשפיע על עתיד אירוח האירוויזיון בישראל בשנה הבאה. במקביל,
"בימים אלו נערך משרד התקשורת לסייע ככל הנדרש בקידום היערכותה של מדינת ישראל לקיים תחרות האירוויזיון 2019 בארץ", כתב קרא. "ההליך האמור הינו באחריות תאגיד השידור הישראלי, אך עם זאת ידרוש ככל הנראה בין היתר החלטת ממשלה אשר תטיל על הגורם הרלוונטי את הטיפול באירוע שהינו מורכב ביותר ושיש לו השלכות ציבוריות ותקציביות רבות".
קרא הוסיף: "למשרדי הובהר באמצעות פגישה שהתקיימה נושא עם מנכ"ל תאגיד השידור הישראלי כי בתוך כחודש ימים הינו נדרש לחתום על חוזה עם מפיק האירוע. כמו כן הובהר בפגישה כי לפי תקנון איגוד השידור האירופאי תנאי השתתפותו של תאגיד השידור הישראלי בתחרות הוא קיומם של שידורי חדשות בתאגיד".
"לפיכך, לפסיקת בג"ץ ישנה חשיבות מכרעת בעניין שידור התחרות ובאשר לזהות הערוץ שישדר את האירוע על מנת לעמוד בדרישות התקנון. אבקשכם לפנות בהקדם לבג"ץ ולבקש את הכרעתו בעתירה התלויה ועומדת בעניין הקמת תאגיד החדשות מזה כשנה".
תאגיד השידור הציבורי כאן הוקם בעקבות מסקנות ועדת לנדס שקבעה כי יש לסגור את רשות השידור ולהקים תאגיד שידור עצמאי. שבועות ספורים לפני מועד העלייה לשידור של התאגיד החדש פרץ משבר לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו חזר בו מהסכמתו לאפשר לתאגיד לפעול בתאריך העלייה המיועד בטענה כי התאגיד אינו מוכן. במהלך התקופה הושג מתווה פשרה, לפיו הוחלט לפצל את חטיבת החדשות ולהקים תאגיד חדשות ייעודי. מתווה זה אושר בכנסת, אולם עתירות לבג"ץ עיכבו את כניסתו לתוקף של התיקון, עניין שעומד ותלוי בבג"ץ מזה שנה, וטרם הוכרע.
רשות השידור הייתה חברה באיגוד השידור האירופי (EBU) ובעקבות סגירתה החברות בה הייתה אמורה לעבור לתאגיד כאן, כממשיכה הייעודית של השידור הציבורי. אולם בעקבות העתירה לבג"ץ הוחלט ב-EBU לאפשר לכאן אישור להשתתף באופן זמני עד להסדרת ההליך המשפטי. לפי תקנון ה-EBU ישנה חובה על הגוף המשדר את האירוע להיות גוף שמשדר גם חדשות, כך שאם הפיצול ייצא לפועל הוא עשוי להשפיע על עתיד קיום האירוויזיון בשנה הבאה בישראל.
אולם בפני התאגיד עומדת בעיה נוספת, שנוגעת להיערכות האירוע. הפקת אירוע בסדר גודל כזה המשודרת ליותר מ-50 מדינות ברחבי אירופה דורשת להיערך בהקדם. הנהלת התאגיד החלה להיערך מבחינה תקציבית מול נציגי משרד האוצר, אולם גם קרא וגם שרת התרבות לוטשים עיניים במטרה להטמיע את שמם כחלק מהאירוע. מהמכתב עולה כי קרא מעוניין להעביר החלטת ממשלה בנושא, שעל פי ההערכות תסמיך אותו כשר האחראי להפקת האירוע, וזאת למרות תקנון ה-EBU האוסר על מעורבות של גורמים פוליטיים באירוויזיון.