בכירי אפריקה למחזיקי האג"ח: "המצב של החברה הוא לא כשל ניהולי"
בכינוס בעלי האג"ח של אפריקה נתנו הבכירים מעט מאוד תשובות, ועוד פחות התחייבויות לעתיד. בחברה אמרו כי "הם מנועים מלהתייחס" לעיקרי ההסדר. בעלי האג"ח: "זה עוקץ שלא היה כמותו". הבכירים הגנו על בעל השליטה: "לב לבייב מקדיש ממיטב זמנו ומרצו ותורם תרומה מהותית לפיתוח החברה"
אפריקה ישראל כינסה היום (א') אסיפה של מחזיקי האג"ח של החברה, לקראת הסדר חוב. המשקיעים היו להוטים לשמוע מה הפתרונות שמציעה החברה לבעלי החוב שלה, אבל תשובות קלות ופשוטות לא התקבלו.
יותר מכל הראה זאת זקיש צימרמן, מזכיר אפריקה ישראל, שאחרי דבריו של מנכ"ל הקבוצה, איזי כהן, פירט כמה שאלות ותשובות שלדבריו "ודאי מעניינות אתכם". על השאלה מה יהיו עיקרי ההסדר? ענה צימרמן: "אנחנו מנועים מלהתייחס בשלב הזה". מחזיקי האג"ח פרצו בצחוק למשמע התשובה.
צימרמן: "האם החברה תשלם את אג"ח ט' במועד? (האמור להיפרע כבר בנובמבר הקרוב – ס.א) למרות שיש לחברה מקורות מספקים לתשלום אג"ח זה - לאור הצפי של החברה לגבי מצבה לאחר התשלום -עשוי לעורר טענות על העדפת נושים".
"לבייב מקדיש ממיטב זמנו ומרצו"
"תרומת בעל השליטה? לבייב מקדיש ממיטב זמנו ומרצו ותורם תרומה מהותית לפיתוח החברה. לבייב ביצע פרעון מוקדם של אגרות חוב כדי לרכוש מניות מבנק לאומי והזרים לחברה 800 מיליון שקל.
"המצב של החברה הוא לא כשל ניהולי"
"בעלים והנהלה שנכשלו צריכים ללכת הביתה? המצב של החברה הוא לא כשל ניהולי אלא תופעה גלובלית חסרת תקדים. מרבית מחזיקי האג"ח הם משקיעים מתוחכמים ולא מלווים חסרי הבנה. לכל המשקיעים היה ידוע היכן מושקעים הכספים. לכן חוסר יכולת לצפות את המשבר שקול להנהלה לחברות הדירוג ולמשקיעים.
"מה עמדת החברה ביחס לבנקים? אנחנו נמצאים בשלב מוקדם עדיין ולא ניתן לדעת מה יהיו פרטי ההסדר.
"לא לקחנו בחשבון שיגיעו כל כך הרבה אנשים"
עו"ד דן עופר מחברת הנאמנות הרמטיק המשמשת כנאמן לבעלי אגרות החוב פתח את הישיבה: "אני מתנצל שאין מקום לכולם לשבת. לא לקחנו בחשבון שיגיעו כל כך הרבה אנשים. אני מניח כי כל משקיע הגיע עם עורכי הדין שלו, הכלכלנים שלו, אנשי תקשורת ומה לא. כשייסדתי את הרמטיק לא דמיינתי שאני אגיע ליום הזה שאנהל את האסיפה של חברה כזאת באירוע כזה עם כמות כזו של אנשים. זה הפעם הראשונה שמתקיימת אסיפה אחת ל-13 סדרות שונות של אגרות חוב".
לאסיפה הגיעו למעלה מ-100 איש. כאשר באופן חריג נכחו באסיפה משקיעים פרטיים רבים. בדרך כלל לאסיפות הסדר חוב מגיעים מספר מועט של מנהלי השקעות בעלי השקעה מהותית בחברה. הפעם אולי בשל היותה אפריקה ישראל כל כך פופולרית הציבור מצא לנכון להגיע ולהשפיע.
"לבייב הזרים 800 מיליון שקל. סכום זה הלך בעיקר לתשלום חובות"
איזי כהן מנכ"ל האפריקה ישראל: "שמי איזי כהן, אני נמצא בחברה שנה ורבע. הצטרפתי לאפריקה ביוני 2008. אציג בפניכם את מהלכיה של אפריקה מתחילת 2008. אציג בפניכם למה בדיוק הלכנו על המהלך הזה ומה עומד מאחוריו.
"אפריקה מחזיקה במספר חברות פרטיות ומספר חברות בורסאיות. בין הפרטיות: אפריקה מלונות, מספר קרקעות ונכסים מניבים, כביש 6, פעילות דור אלון, פעילות בארה"ב. שווי ההון של החברות הבנות הוא גבוה בהרבה משווי השוק של החברה. בשנה הקודמת התעסקתי יום ולילה בהחזרי חובות. שילמנו מעל 3 מיליארד שקל של אג"חים וני"ע מסחריים. בשנה זו במקביל להתעסקות בתזרים, במקום בכל פעילות אחרת, שווי הנכסים רשם ירידות ערך משמעותיות. שווי הנכסים בארה"ב ירד בארה"ב ב-60% וברוסיה ב-30%. בשנה וחצי האחרונות שווי הנכסים של החברה ירד ב-6.5 מיליארד שקל. חיזקנו את מבנה ההון של החברה כשגייסנו 1.1 מיליארד שקל ביוני 2008 מתוכם לבייב הזרים 800 מיליון שקל. סכום זה הלך בעיקר לתשלום חובות.
"נאלצנו לעצור את כל הפרויקטים למעט 3 מרכזיים"
"על מנת לשרת את התזרים התעסקנו יום ולילה במימושים. זה מה שעשיתי בשנה וחצי האחרונה. חיפשנו קונים לנכסינו. הצלחנו לבצע עסקאות במעל 4.5 מיליארד שקל שהניבו תזרים פנוי של כ-3 מיליארד שקל ששימש לשירות החוב.
"כל מימוש הלך לשירות חוב. פעלנו גם בנושא ההתייעלות צמצמנו את מצבת העובדים וחסכנו בהוצאות מטה בהיקף של כ-30 מיליון שקל. אנחנו מניחים שבמונחים שנתיים נחסוך כ-80 מיליון שקל בהוצאות ב-2009 לעומת 2008. כשהגעתי לחברה היא היתה בשלבים שונים של התחלת בנייה של למעלה מ-100 פרויקטים. נאלצנו לעצור את כל הפרויקטים למעט 3 מרכזיים.
"היינו צריכים לבקש ממרבית החברות הבנות דיבידנדים בסך כולל של למעלה מ-550 מיליון שקל בשנה האחרונה. כספים אלו שחולקו כדיבידנדים באו אלינו במקום אל הפרויקטים שבחברות הבנות. כל תשלום שאנחנו מושכים מהחברות הבנות בא במקום יזמות ופיתוח הפרויקטים.
"יש לנו את היכולת לפרוע את ההתחייבויות שלנו"
"מרבית החוב שלנו הוא צמוד מדד ואנחנו מרגישים את עליית היקף החוב מדי חודש. החוב סולו של אפריקה ישראל מסתכם בכ-7.4 מיליארד שקל. החוב ירד בלמעלה ממיליארד שקל בתוך שנה. שווי השוק של החוב של אפריקה הוא 3 מיליארד שקל. ב-2009 יש לנו תשלום של 733 מיליון שקל ולאחר מכן תשלום של מיליארד שקל מדי שנה לאורך השנים שלאחר מכן.
"באפריקה אנחנו בדעה שיש לנו את היכולת לפרוע את ההתחייבויות שלנו. אבל אנחנו רואים שיתכן שתהיה לנו בעיה החל מ-2011. מתוך שמרנות וזהירות באנו והצפנו את החששות שלנו. קרוב לוודאי שלא נוכל לעמוד בפרעון החוב ב-2011. קשה לפרוע כי נעשה יותר ויותר קשה לממש נכסים. יש קושי מאוד גדול בקבלת מימונים היום. אפילו לעסקאות שעשיתי באופן אישי הייתי צריך להיות היועץ הפיננסי של הקונה כדי לעזור לו להשיג מימון בשביל לקנות ממני נכסים.
"לא רואים שיפור לא ברוסיה לא בארה"ב ולא במזרח אירופה"
"אנחנו מניחים שלא יחול שיפור בשווקים שבהם אנחנו פועלים. לא רואים שיפור לא ברוסיה לא בארה"ב ולא במזרח אירופה. השווקים האלו בבעיה. מי שחושב אחרת לא מכיר במציאות.
"רואי החשבון דרשו מאיתנו לשים הפניית תשומת לב בדוחות החברה. דרשו לציין שקיים איזה שהוא ספק לגבי יכולת החברה לפרוע את התחייבויותיה. עם הסעיף הזה של רואי החשבון לא יכולנו להמשיך במסלול שהלכנו בו ולכן כתוצאה מהפניית תשומת הלב של רואי החשבון היינו חייבים להודיע לכם על המהלך שעליו הצהרנו.
"אנחנו רוצים להסתכל קדימה ראיית ארוכת טווח. אנחנו באמת רוצים לעמוד בכל ההתחייבויות שלנו. לצורך כך אנחנו חייבים לסובב את ההגה חזק ימינה. לכן הנהלת הקבוצה ביקשה אישור מהדירקטוריון לפתוח בשיחות עם בעלי האג"חים. זאת מאחר ואנחנו רוצים מאוד לפעול בתחום היזמות ולא בתחום המימושים.
"זה עוקץ שלא היה כמותו"
זקיש צימרמן: "תקופת גיבוש ההסדר תיהיה קצרה ככל הניתן. הנהלת החברה תקדיש את זמנה לניהול המו"מ להגעה להבנות בהקדם האפשרי. איזו בשורה יש לחברה לעתיד? להערכת ההנהלה ארגון מחדש של מצבת ההתחייבויות יאפשר לחברה להשלים פרויקטים הנמצאים בשלבי ביצוע מתקדמים ולהתמקד בייזום וצמיחה.
לאחר דבריו של צימרמן החלו שאלות מהקהל. איז'ו שני, משקיע פרטי, טען בפני מנהלי החברה כי "שמענו איך החברה רוצה להמשיך הלאה. שמענו שבעלי אגרות החוב לא מעניינים אתכם. חובות צריך להחזיר. לב לבייב לא מוותר על אגורות מהחובות כלפיו. חברה צריכה להיות ערה לכך שחובות צריך להחזיר במועד.
"ללב לבייב יש את האינטרס העליון לחתוך את אגרות החוב לחצי – תשלום מלוא האג"ח יגלח את בעלי המניות. איש עסקים שרוצה לשמור על כבודו צריך לעמוד במלוא התחייבויותיו. מי שיודע לקרוא מאזן יראה שהוצאות ההנהלה של אפריקה הסתכמו ב-160 מיליון שקל בחצי שנה. זה עוקץ שעוד לא היה כמותו".