$
בורסת ת"א

מנכ"ל חברת מודיעין: גם אם פוטנציאל הקידוח ימומש - ישראל לא תהנה מעצמאות אנרגטית

לדבריו פוטנציאל הקידוחים יספיק לכ-14 שנה; עמוס לסקר: מרבית הקידוחים שיתבצעו בשנה שנתיים הקרובות יהיו קידוחי נפט במרחק של עד 20 ק"מ מקו החוף.

דותן לוי 15:2919.11.12
רון מאור, מנכ"ל חברת מודיעין לקידוחי נפט, צינן את ציפיות המשקיעים מתחום הנפט ואמר, "מה שקרה בשנה וחצי האחרונות זו התלהבות מאד גדולה שחלקה הגדול אינו מוצדק, זה שוק שמגיב בעצבנות. חשוב לזכור כי סכומי הכסף שצריך לגייס עבור הקידוחים הם גבוהים. מצד שני, בנפט יש חסמים קטנים יותר מאלה של הגז". הדברים נאמרו בועידת הגז והנפט של קו מנחה ומידע כנסים.

 

"אם נמצא את כמות החביות שאנחנו מעריכים שקיימת היא תהיה טובה עבור המשקיעים ועבור המדינה מבחינת המס שיוזרם אליה אבל לא תוביל אותנו לעצמאות אנרגטית. מדובר בכמות שתספיק לישראל לכ-14 שנה", כך אמר בוועידה  אלי כהן, סגן יו"ר הכשרה אנרגיה

כהן, יחד עם יזמים נוספים בתחום הנפט, מעריך כי שנת 2013 תהיה משמעותית בתחום קידוחי הנפט. עמוס לסקר, יו"ר משותף של אדירה אנרגיה ולשעבר מנכ"ל חברת החשמל, אמר בהקשר זה, "מרבית הקידוחים שיתבצעו בישראל בשנה שנתיים הקרובות יהיו קידוחי נפט ולא גז במרחק של עד 20 ק"מ מקו החוף. אנחנו קודחים במקום שבו קדחו בשנות התשעים. אז מחיר הנפט היה נמוך יותר ולא הייתה כדאיות כלכלית לקידוח", הוא אמר. לדבריו חברת אדירה שבראשה הוא עומד עשויה לדחות את גיוס הכספים הקרוב המתוכנן בארץ בהתאם למצב הבטחוני זאת לאחר שגייסה לפני מספר חודשים כ-11 מיליון דולר קנדי.  

 

אל הצד הצרכני והשפעתם של תגליות הנפט על מחירי הדלק בארץ התייחס דני בן נר מנכ"ל חברת הדלק TEN: "אני רואה את תחנות הדלק בעתיד כמו סופרמרקט של דלקים שיחזיקו מגוון של דלקים תוצרת כחול לבן כולל מתנול. יש לנו פיילוט ראשון לכך בחיפה. בתחום של הרכבים הכבדים הגז הדחוס הוא פתרון שיכול להחליף את הסולר. שני המוצרים יחד יוכלו להחליף את המוצרים המסורתיים ונחשבים למזהמים פחות. זה הכיוון שבו אני רואה את הענף ולהערכתי בעזרת מוצרי דלק ישראלים נוכל לייצב את המחיר במהלך השנה".

 

עו"ד תומר מירז מנכ"ל עמותת צלול, התייחס לנושא איכות הסביבה ואמר, "אין שקיפות במה שקורה בקידוחי הנפט והגז. בקידוח לוייתן הייתה דליפה, אתם מעלים על הדעת מה היה קורה אם זו לא הייתה דליפה של מים?".

 

גדעון תדמור: "ברגע שיהיה אופק מסחרי נפתח את מאגר לווייתן"

 

קודם לכן בוועדה אמר גדעון תדמור מנכ"ל אבנר חיפושי נפט ויו"ר דלק קידוחים "אני חושב שצריך לסיים את התהליך של ועדת צמח כלומר לדון בסוגיות של פיתוח מקומי אל מול יצוא גז. לא נוכל להמשיך לפתח את מאגר לווייתן ללא זה ואנחנו עלולים להגיע למצב של משבר נוסף".

 

תדמור התייחס לוועדות ששינסקי וצמח ואמר כי הוא חושב שזו הייתה התפתחות טבעית של המשק. "אנשים הבינו שלא מספיק לספק את צרכי המשק אלא צריך להפוך לשחקן מרכזי ולייצא. הכל בידינו, חייבים לייצר את הרגולציה לקבע את הדברים ולייצר ודאות. ברגע שיהיה אופק מסחרי שיותנה בשוק המקומי וביצוא ובאיזון בניהם יקודם הקידוח של לווייתן. זה חייב לקרות כדי שלא נדבר על משבר בעוד כמה שנים", הוא אמר.

 

בהתיחסו למצב הבטחוני אמר תדמור, "אנחנו נמצאים באזור לא שקט ב-2002-2003 כשהפעלנו את ים תטיס זו גם הייתה תקופה לא פשוטה. היום אנחנו פועלים להפעלת מאגר תמר, מדובר בצי שלם שהגיע מכל העולם ומאפשר לנו להקים את הפלטפורמה. למרות האירועים הביטחוניים הצלחנו להביא לכאן גופים מכל העולם. כשרשויות המדינה מסתכלות על חלון ההזדמנויות הקיימות יש כאן הזדמנות יוצאת דופן אבל החלון הזה לא סטטי הוא דינמי וצריך לזכור שלמשקיעים הזרים יש עוד הזדמנויות במקומות בהם אין חשש בטחוני. המדינה חייב לספק למשקיעים הזרים תחושה של נוחות ובטחון".

 

גדעון תדמור גדעון תדמור צילום: תומי הרפז

 

שאול צמח: מזינים את הציבור באינפורמציה לא מדוייקת

מנכ"ל משרד האנרגיה והמים שאול צמח דיבר על הדילמות העומדות בפניו בין הפקת גז לשוק המקומי לבין יצוא הגז.

 

"צריך לראות את התמונה הכוללת כשמדברים על חיפוש קידוח והפקה של נפט וגז. לפני 7 שנים וחודשיים היינו במקום אחר, אנחנו רואים אינטנסיביות גדולה בחיפוש והפקה של גז. כל הפעילות הזאת נעשית ממקורות שאינם ממשלתיים וזו הסיבה לשיח הציבורי. אין בחוק מניעה לייצא את כל כמויות הגז שמופקות בישראל. הוועדה שיזמנו פעלה להגביל את הייצוא בצורה שתייצר ביטחון למדינת ישראל וגם רווחים למשקיעים. יש חלק בממשלה שמזין את הציבור באינפורמציה לא מדוייקת על ועדת צמח. עד 2040 אנחנו בשימוש עולה בגז טבעי אבל התנאי הוא למצוא אותו ולהביא אותו לחוף, למפעלים. לא מספיק תשתית צריך גם מאגרים והמאגרים הקטנים הם לא פחות חשובים. המאגרים שאנחנו קוראים להם קטנים הם בסדרי גודל של נועה ומרי B שבעבר קראנו להם גדולים. צריך להמשיך ולדאוג לפתח אותם", הסביר צמח.

 

אוהד מראני: אם המדינה הייתה פועלת בענף המים כמו בתחום הגז - פרויקט כמו המוביל הארצי לא היה קם גם בעוד 100 שנה

 

מראני, מנכ"ל הכשרה אנרגיה ציין כי הוא מרוצה מפעולות הממשלה בתחום הגז והנפט אך צריך ליישם את ההחלטות שהתקבלו. "הממשלה עשתה מה שצריך לגבי ענף הגז והתקבלו החלטות מאוזנות. יש מדיניות לגבי יצוא והפקה ועכשיו צריך לבצע את מה שנקבע במדיניות. צריך לקדם את הכניסה של הגז לחוף. אין כתובת אחת במדינה ואין את מי שמקדם את זה לכל משרד יש את הדעות שלו. צריך לתת למישהו בממשלה את הכוח הזה כדי שיוכל להניע את זה קדימה".

 

משה אשר המשנה למנהל רשות המסים אמר כי ניתן להגיע להכנסות של כ-200 מיליארד שקל רק מההיטל המיוחד על מאגרי הגז לפני תשלומי התמלוגים "זה מה שהציבור הישראלי יזכה לקבל מהמאגרים הללו. רשות המסים נערכת בוועדה מיוחדת שתטפל בהיבטי המיסוי ונעשה הכל כדי שהמסים הקשורים לחקיקה יאכפו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x