השבוע הגורלי של דנקנר: נציגות אי.די.בי מוכנה לתספורת של מיליארד שקל
מחזיקי האג"ח הצביעו נגד הארכת האופציה לאלשטיין. הצדדים חייבים להגיע להסדר עד יום שישי כדי למנוע דרישת פירוק מצד אג"ח ד'
השבוע הגורלי של נוחי דנקנר וקונצרן אי.די.בימתחיל היום. עד סוף השבוע תיפול הכרעה בשאלה האם אי.די.בי אחזקות תגיע להסדר חוב עם נציגות האג"ח שלה או שהאחרונה תפנה לבית המשפט ותבקש לפרק את החברה, זאת בניגוד להעדפה הקודמת של בעלי האג"ח שדגלה במינוי מנהל מיוחד לחברה בתהליך של הבראה.
- תספורת חוקית למהדרין בהיקף של כחצי מיליארד שקל לבעלי החוב
- חיים גבריאלי: "אף אחד לא צפה את המכות שנחתו על קבוצת אי.די.בי"
- המירוץ של דנקנר נגד הערת "עסק חי"
היום אחרי הצהריים תיערך פגישה בין בעל השליטה בקונצרן אי.די.בי נוחי דנקנר ומנהלי אי.די.בי אחזקות לבין נציגות האג"ח שבה ייעשה מאמץ להגיע להסכמות לגבי תנאי ההסדר. בפגישה צפוי להשתתף גם מנכ"ל אקסלנס עוזי דנינו.
ל"כלכליסט" נודע בינתיים כי מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות החליטו ברוב קולות שלא לאשר את דחיית מועד מימוש האופציה של אדוארדו אלשטיין להזרמה של 75 מיליון דולר בגנדן, שדרכה שולט דנקנר באי.די.בי אחזקות. מועד האופציה המקורי חל בסוף פברואר, ואי.די.בי הודיעה לפני כחודש באופן חד־צדדי על הארכת האופציה עד אפריל, דבר שעורר את כעסם של מחזיקי האג"ח.
לפני כעשרה ימים כונסה אסיפת מחזיקים כדי להכריע האם לאשר את הארכת האופציה, ובאי.די.בי כבר יודעים שהתוצאה שלילית מבחינתם. תוצאת האסיפה שולית מכיוון שהסוגיה המרכזית העומדת על השולחן היא תשלום של 65 מיליון שקל שאמורה החברה להעביר לבעלי האג"ח מסדרה ד' בסוף החודש. מדובר בתשלום דחוי מלפני שלושה חודשים שלגביו הושגה ארכה בהסכמה. ל"כלכליסט" נודע כי הנציגות שיגרה לפני כשלושה ימים מכתב בהול לדנקנר, ובו התבקש להשיב האם הוא מתכוון להעביר את התשלום לסדרה ד'. תשובה חיובית של דנקנר תביא לפנייה מיידית לבית המשפט מצד בעלי סדרות האג"ח האחרות. תגובה שלילית של דנקנר תביא לפנייה דומה של בעלי סדרה ד' לבית המשפט.
לדנקנר לא נותר זמן רב כדי להשיב על שאלה זו, ולכן הוא במירוץ נגד הזמן להגיע להסכמה כוללת עם כל סדרות האג"ח. נאמן האג"ח של סדרה ד' חייב להודיע עד 19 במרץ אם המחזיקים מוכנים לדחייה נוספת של התשלום. ההצבעה על הנושא תתקיים לכל המאוחר ב־16 במרץ כדי לאפשר את ספירת הקולות, ולכן חייב דנקנר להגיע להסדר עד יום שישי הקרוב. למרות הקושי המסתמן בזירה זו, מפתיעה העובדה שבין הצדדים הושגה התקרבות והם מצויים בעמדה הקרובה ביותר להסדר מאז החלו המגעים. הפערים המהותיים בין בעלי האג"ח לבין אי.די.בי אחזקות קיימים בשתי נקודות: היקף ההזרמה המיידית של מזומן מצדו של דנקנר, והיקף המניות שיקבלו המחזיקים. כשהפער הנומינלי בין הצדדים עומד על 110 מיליון שקל. היוון התשלומים העתידיים בשל דחיית תשלומי אג"ח מביא את הערך הכלכלי של הצעת לדנקנר לשווי של כ־700–900 מיליון שקל. המשמעות היא תספורת של כמיליארד שקל.
כפי שפורסם ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, הסכים דנקנר להגדיל בכ־40 מיליון שקל את הזרמת המזומן שלו, ל־235 מיליון שקל, כש־140 מיליון שקל נוספים אמורים להיפרע בשלושה תשלומים על פני חמש שנים. מתווה ההסדר המסתמן לכלל החוב - בעלי האג"ח והבנקים - כולל מרכיבים של מזומן מיידי, מזומן עתידי, מניות ושלוש סדרות אג"ח, כשהוויכוח נסב על שתי הסדרות הגדולות.
מרכיב המזומן:
הזרמה מיידית: דנקנר מוכן להזרים 235 מיליון שקל (מתוכם 40 מיליון שקל שכבר הועברו מההזרמה הראשונה של אלשטיין). הנציגות דורשת הזרמה של 275 מיליון שקל (בנוסף לאותם 40 מיליון שקל).
הזרמה עתידית: דנקנר מוכן להזרים 140 מיליון שקל נוספים בפריסה של חמש שנים. המחזיקים מעוניינים ב־170 מיליון שקל. סכומים אלה אמורים לבוא מגיוסים של החברה. הזרמת הבעלים שלה מוכן דנקנר הנה של 415 מיליון שקל כאשר הנציגות דורשת ממנו הזרמה כוללת של 485 מיליון שקל, ב־15 מיליון שקל פחות מהדרישה להזרמה של 600 מיליון שקל שהציבו כנקודת פתיחה במו"מ. הפערים הקיימים בין הצדדים כעת לא נראים גדולים, אבל לדנקנר יהיה קשה להזרים כל שקל נוסף, שכן בנק לאומי מתעקש על נתח של 40 מיליון שקל מההזרמה של אלשטיין, והמחזיקים לא מוכנים לוותר.
מרכיב המניות:
דנקנר מתבצר בעמדתו ומוכן להזרים 15% מהמניות לידי המחזיקים, אם כי רמז כי ייתכן שיעלה ל־18%, ואילו הנציגות הסכימה לרדת מדרישתה לקבל 30% ממניות החברה והיא מוכנה להסתפק עתה בכ־25% מהמניות. שווי החברה לצורך הערכת המניות עומד בשיחות על כ־700–600 מיליון שקל. בצד הנציגות מעריכים את שווי החברה ב־600 מיליון שקל, בעוד באי.די.בי מעריכים את החברה בשווי של 700 מיליון שקל. נראה כי בין הצדדים תהיה התקרבות נוספת בסעיף זה, ובעלי האג"ח יקבלו 18%–20% ממניות החברה במסגרת ההסדר.
מרכיב האג"ח העתידיות:
זהו המרכיב המסובך ביותר. כיום יש לאי.די.בי אחזקות חמש סדרות אג"ח בהיקף של כ־1.75 מיליארד שקל וחוב לבנקים של כ־300 מיליון שקל. בין החברה לבין הנציגות קיימת הסכמה כי אי.די.בי תנפיק שלוש סדרות אג"ח עתידיות בהיקף של 1.47 מיליארד שקל. סדרה קטנה (ג'), של 120 מיליון שקל, שלגביה ישנה הסכמה שהיא אמורה להיפרע החל מ־2017 וב־0% ריבית.
המחלוקת היא לגבי שתי הסדרות הגדולות: אי.די.בי מעוניינת שסדרה א' תהיה של 800 מיליון שקל וסדרה ב' תהיה של 550 מיליון שקל. הסעיף הבעייתי שמציבה אי.די.בי מדבר על קבלת אופציה שתאפשר לה להעמיד את סדרה ב' לפרעון מוקדם, ובמחיר נמוך משמעותית מהערך המתואם (פארי) של האג"ח, כך שמדובר בתספורת משמעותית. הנציגות מוכנה לחלוקה אחרת: סדרה גדולה של 1.1 מיליארד שקל וסדרה קטנה של 250 מיליון שקל שבה תינתן לאי.די.בי אופציה לפרעון מוקדם עם תספורת.
שתי הסדרות אמורות להתפרס על פי ההצעה של אי.די.בי עד 2027. סדרה א' בריבית שנתית משתנה עם הזמן, 2%, 4%, והחל מהשנה החמישית ריבית של 7%. הסדרה השניה הקטנה יותר מוצעת בריבית קבועה של 4%, שתשולם עד 2027, ואילו הקרן תשולם בסוף התקופה, כלומר ב־2027. הערך הנוכחי של איגרות החוב נאמד ב־400 עד 500 מיליון שקל.
הויכוח כאן בין הצדדים קשה, אולם דרך ביניים היא אפשרית. כלכלית מדובר בתספורת של 950 מיליון עד 1.1 מיליארד שקל. נומינלית מדובר בסכומים כמעט זהים לשווי החוב. מנסיון העבר יש להעריך שהמו"מ ייערך השבוע באינטנסיביות החל מהיום ויימשך עד לדקה ה־90, כשהסיכויים להסדר עלו מאד. במידה שהצדדים לא יגיעו לסיכום עד סוף השבוע, המחזיקים צפויים כאמור לקחת את החברה לפירוק.
בפגישה היום ישתתף גם עוזי דנינו מנכ"ל אקסלנס. כפי שפורסם בשבוע שעבר ב"כלכליסט", בפגישות שבהן השתתף דנינו הוא הביע עמדה פרגמטית ודחף להסדר, לעומת קו ניצי יותר של יואב ערמוני, נציג קופות הגמל של גלעד. דנינו החליף בשיחות את אלכס סורז'קו מנהל יחידת האשראי שייצג את אקסלנס בנציגות.
הפגישה של דנינו ודנקנר
ביום שישי פורסם כי דנינו נפגש גם ביחידות עם דנקנר. מקורבים לנציגות אמרו כי דנינו ביקש פעמיים, באמצעות סורז'קו, את אישורה של הנציגות להיפגש עם דנקנר ביחידות, והם נענו לבקשה רק בפעם השניה.
לטענת המקורבים, הסכמה זו ניתנה אחר שהשניים חשו כי באותה נקודת זמן פגישה כזו יכולה להועיל וכי דנינו היה אמור להבהיר לדנקנר שזמנו אוזל והוא חייב לקבל החלטות. עם זאת, הוסיפו המקורבים, כי נקודת הפשרה של דנינו מול החברה נמוכה יותר משמעותית מהנקודה של שני החברים האחרים בנציגות, יואב ערמוני ויוני שר.
מאקסלנס נמסר בתגובה כי "אכן התקיימה פגישה אחת בלבד בין עוזי דנינו לבין דנקנר, בידיעת ובאישור הנציגות והנאמנים". מהנציגות לא נמסרה תגובה.