"ביטול הטבות המס בקרנות ההשתלמות תגדיל את בועת הנדל"ן"
אודי כץ, נשיא לשכת סוכני הביטוח, תקף את המפקח על הביטוח שביטל את ביטוחי המנהלים מבטיחי הקצבה: "כיצד הרפורמה הזו תעזור לגב' כהן מחדרה? הותרת את הציבור ללא אלטרנטיבה"
הרפורמה שהוביל המפקח על הביטוח עודד שריג שביטלה החל משנת 2013 את ביטוחי המנהלים במתכונתם עד כה שהבטיחו הגנה מפני התארכות תוחלת החיים למעשה שמטה את הביטחון שהקנו לה אותם ביטוחים במסגרת חוזית. כך אמר היום (ב') אודי כץ, נשיא לשכת סוכני הביטוח בכנס לשכת סוכני הביטוח באילת.
- האוצר מציע לצמצם את הטבות המס בקרנות ההשתלמות
- מגבשים עסקה
- "תשואה של 3% ברבעון לא יכולה להימשך לאורך זמן"
"בלעדיהם, גברת כהן אף פעם לא תהיה בטוחה אם היא תקבל פנסיה, מתי היא תקבל את הפנסיה וכמה כסף היא תקבל בפנסיה. אותה הגברת רוצה ביטחון, רוצה שקט נפשי, רוצה וודאות לגבי העתיד ... ומה קיבלנו? הגמל מזמן כבר לא פקטור. ביטוחי המנהלים נחתכו וגברת כהן נתונה בידיים של קרן פנסיה המועדת לשינויים בתקנון, כשגם משרד האוצר יודע שמוצר זה הוא לא מציאה גדולה", אמר כץ.
"ומה בנוגע לזכויות הפנסיוניות של הציבור? איך נסביר ללקוח שבא לקנות מוצר פנסיוני, הבסיס לעתידו, שאין לא אלטרנטיבה בגלל שכך קבעה המדינה. התוכניות החדשות אינן מהוות בשורה וברובן מהוות מוצר נישתי בלבד, לגיל המבוגר. הן לא מהוות תחליף ראוי. העובדה שבגרף המכירות מתחילת השנה מצוינת הספרה אפס ליד קטגוריית ביטוחי המנהלים, ממחישה יותר מכל את המציאות הבעייתית שיצר האוצר. איפה כאן זכות הבחירה בין אפשרויות שונות? לאן נעלמה הדאגה לעתידה הפנסיוני של ריקי כהן!", אמר כץ.
כץ התריע ממצב שבו המדינה אף תפגע בהטבות המיסוי על קרנות ההשתלמות, מהלך שאמנם נשקל במסגרת הגזירות הצפויות של משרד האוצר. "בואו נמשיך ונתאר לעצמנו שגם יוטלו מסים על קרנות ההשתלמות... לאן נגיע? נגיע למצב שהחמצן של כל גורמי השוק – מהציבור, דרך הסוכנים וכלה בחברות ובתי השקעות - ייגמר, והפאניקה תתעצם בענף. נגיע למצב שהדיאטה בענף חיסכון הפנסיוני תופנה להשמנת יתר באפיקי השקעה אחרים, כמו נדל"ן. זה מה שהאוצר רוצה? יותר כספים בבועת הנדל"ן על חשבון חיסכון פנסיוני שפוי ואחראי?
"אנחנו נמצאים בנקודה קריטית שבה על האוצר להחיות מחדש את השוק הפנסיוני בישראל ולהבטיח אפיקים אטרקטיביים ותחרותיים. אחרת, כדאי שכולנו נחזור לתקופת טרום ועדת בכר ונחזיר לבנקים את היכולת להחזיק בכספי הפנסיה של העובדים כערובה להתחייבויות אשראי. במציאות זו, ידידי המפקח, ראוי שתחסוך את מאות מיליוני השקלים המושקעים בהקמת המסלקה הפנסיונית ותפנה אותם לצרכים אחרים של הציבור. אנחנו נמצאים פשוט במצב של "ברירת מחדל", ללא אפשרויות אחרות. במצב שכזה, המסלקה הפנסיונית היא בגדר אמצעי שאינו תואם את מאפייני השוק הקיים", תקף כץ.
כץ הלין בנוסף על כך ששוק הפנסיה הפך לשוק של מחיר בלבד. "מי שמוכר מוצר פנסיוני בדמי ניהול אפסיים, ללא רצפה מינימאלית מתחייבת - לא מתכוון לתת שירות, כי אם לשנות את התנאים בהמשך. הרי אי אפשר להחזיק את השוק הזה בלי רצפה יציבה - והיום, הרצפה הזו סדוקה, פרוצה ואפילו חסרת כל תקן נדרש".