האוזר משך בחוטים, הבונוס של לבנון וברונפלד סוכל
יו"ר רשות ני"ע העביר מסר ברור וחד־משמעי לדירקטורים החיצוניים מטעמו היושבים בוועדת התגמול: מנעו ממנכ"לית הבורסה אסתר לבנון ומהיו"ר סם ברונפלד את המענקים על 2012
רשות ני"ע, בראשותו של פרופ' שמואל האוזר, עומדת מאחורי שלילת הבונוס ליו"ר הבורסה סם ברונפלד ולמנכ"לית הבורסה אסתר לבנון. שלשום פורסמו דו"חות הבורסה שחשפו כי לבנון וברונפלד לא יהיו זכאים לתוספת שכר עבור שנת 2012 וכי יישלל מהם המענק השנתי המגיע להם, אף שלפי מודל התגמול הם עמדו ביעדים המזכים אותם במענק.
- לבנון על ההחלטה של MSCI: "דבר לא השתנה - רצינו שמשהו חדש יהיה וזה לא קרה"
- הבורסה מתייבשת, אבל הוצאות שכר עובדיה נסקו ב-4.4% ל-110 מיליון שקל ב-2012
- שמואל האוזר מתקפל: הקנסות על עבירות בניירות ערך יוקטנו
ברונפלד ולבנון לא יצאו כמובן בידיים ריקות ועלות שכרם הסתכמה ב־2012 בסכום של 1.8 מיליון שקל ו־1.76 מיליון שקל בהתאמה.
ל"כלכליסט" נודע כי הדירקטורים החיצוניים החליטו שלא להעניק את הבונוסים לאחר שקיבלו מסר ברור וחד־משמעי מהאוזר לשלול מלבנון ומברונפלד את המענקים. הדירקטורים החיצוניים ממונים על ידי ועדת מינוים ועל דעת יו"ר הרשות והם יושבים בוועדת התגמול האחראית על אישור שכר מנהלי הבורסה וקביעת תוכנית התגמול מבוססת היעדים.
הדח"צים בבורסה הם ד"ר רון מלכא, לינדה בן שושן, גתית גוברמן, יצחק חלמיש, ברכה ליטבק ודוד שלכט. יחד איתם יושב בוועדת התגמול גם יורם סירקיס, המכהן כיו"ר יובנק. המסר עבר לדח"צים דרך המשקיפים מטעם רשות ני"ע היושבים בדירקטוריון - איציק שורקי ואורלי קורן. בהתאם לחוק ני"ע, הרשות היא הגורם המפקח על ניהולה התקין של הבורסה ואם סבורה הרשות כי הבורסה פועלת בניגוד להוראות תקנונה היא יכולה גם להורות לבורסה כיצד לנהוג.
ל"כלכליסט" נודע כי דירקטוריון הבורסה - המונה מלבד הדח"צים גם שבעה דירקטורים מטעם חברי הבורסה (בעיקר נציגים של בנקים זרים ומקומיים וכן נציג אחד מטעם הברוקרים הפרטיים), דירקטור ממשרד האוצר ודירקטור מטעם בנק ישראל - כלל לא דן באישור הבונוס לברונפלד ולבנון מאחר שוועדת התגמול החליטה לשלול אותו מהם בהוראת רשות ני"ע.
האוזר פתח במלחמה נגד שכר בכירי הבורסה כבר בשנה שעברה. עבור שנת 2011 קיבלו היו"ר והמנכ"ל מענק של 1.5 משכורות במקום שש משכורות כפי שקיבלו בשנים קודמות ונשללה מהם תוספת שכר ריאלית בשיעור של 6.3%, בעקבות לחצים שהפעיל האוזר, שגם עמד בשנה שעברה מאחורי הדרישה מדירקטוריון הבורסה לאשר תוכנית תגמול לבכירים.
יישארו עד תום הכהונה
כהונתה של אסתר לבנון צפויה להסתיים במאי 2015 אך דירקטוריון הבורסה רשאי להאריכה לתקופה נוספת. בחודשים האחרונים זורם דם רע בין הבנקים חברי הבורסה לבורסה, כך שנראה שהמשך כהונתה של לבנון אינו מובטח. הסיבה: החלטה שקיבלה הבורסה בינואר האחרון לבטל את תשלום הפרמיה שהיא משלמת לבנקים עבור ביטוח קרן הסיכונים של מסלקת המעו"ף, בנימוק של ירידה ברמת הסיכון של המסחר בבורסה.
מסלקת המעוף היא חברה־בת של הבורסה לני"ע המנפיקה את הנגזרים הנסחרים בבורסה, ואחראית על סליקת הנגזרים ועל מימוש האופציות בהתאם לתנאיהן. הערבויות שמשלמים הבנקים משמשות את המסלקה במקרה שאחד הצדדים לעסקה אינו עומד בהתחייבויותיו, ומסלקת המעוף לוקחת על עצמה את ההתחייבות באמצעות כספי הערבויות. עד אז נהגה הבורסה לשלם לבנקים פרמיה של עד 12 מיליון שקל, מהרווחים שהצטברו על כספי הביטחונות.
את יו"ר הדירקטוריון בוחר גם כן דירקטוריון הבורסה אך המינוי כפוף לאישור יו"ר הרשות. ערב פרישתו, אישר יו"ר הרשות לשעבר זוהר גושן את הארכת כהונתו של ברונפלד וכהונתו צפויה להסתיים במאי 2016.
אף על פי כן, לפי הערכות בקרב חברי הבורסה, השניים עשויים לפרוש טרם תום העסקתם, בין השאר על רקע חוסר שביעות רצון של האוזר מתפקודם. במהלך 2012 נרשמה ירידה חדה של 40% במחזור המסחר היומי הממוצע בבורסה שהסתכם ב־1.1 מיליארד שקל בלבד. באחרונה כשלו גם מאמציה של לבנון להכניס את הבורסה הישראלית למדד MSCI־אירופה, מהלך שצפוי היה להזרים לבורסה מיליארדי שקלים.
עקיצות הדדיות
לבנון בחרה לא פעם להאשים את הידלדלות מחזור המסחר בעודף רגולציה - "אנחנו בבעיה גדולה" אמרה במאי האחרון בכנס בת"א, "צריך להתייחס לנושא הרגולציה. אנחנו צריכים לדאוג לא להגיע לקו אדום שמתחתיו המשקיעים הזרים לא יוכלו באמת לפעול כאן". בעקבות הודעתה של חברת מלאנוקס על כוונתה להימחק מהמסחר בבורסה בתל אביב, אמרה לבנון כי "יש טענות כלפי עומס רגולציה בישראל".
מהצד השני, מאז נכנס האוזר לתפקיד, הוא הביע כמה פעמים את חוסר שביעות רצונו מהנהלת הבורסה בכל הנוגע להחייאת מחזורי המסחר. מוקדם יותר החודש עקץ האוזר את לבנון על טענתה על עודף רגולציה במסגרת דברים שנשא בכנס איגוד החברות הציבוריות: "הנתונים המדאיגים של היקפי מסחר יורדים ונזילות נמוכה מובילים לטענה שהבורסה מתייבשת. האם זה משום שהרגולציה חונקת? מכבידה?" שאל והשיב, "המתכון לכישלון בניסיון להתמודד עם הבעיות הוא להאשים את הרגולציה או להאשים את בעלי השליטה, היזמים והחברות".
האוזר גם נוקט צעדים המביעים את חוסר שביעות רצונו. באפריל האחרון הקים יו"ר רשות ני"ע ועדה לטיפול במחזורי המסחר הדלילים שמטרתה לפעול למען שכלול המסחר ועידוד הנזילות בבורסה המקומית. יש שיאמרו כי ניתן היה להניח שוועדה כזו תקום ביוזמתה של הנהלת הבורסה ולא מצידה של הרשות.
באחרונה אף נכנס האוזר ראש בראש נגד החלטה של דירקטוריון הבורסה לקצר את שעות המסחר בבורסה ביום ראשון, בד בבד עם הארכתם ביתר ימי המסחר. האוזר הטיל וטו על כוונה זו והורה כי שעות המסחר ביום ראשון לא יקוצרו. לבסוף, האוזר עצמו הוא זה שלחץ מעל כל במה אפשרית כמעט לצאת נגד תופעת מתן ההלוואות הפרטיות בקרב הגופים המוסדיים שניתנות על חשבון השקעה באג"ח סחירות, במטרה מרכזית להחזיר את הנזילות לשוק הקונצרני בישראל, זאת בעוד ששוב — הבורסה היא זו שאמורה למקד מאמציה לעידוד הנזילות והמסחר.
מרשות ני"ע נמסר כי "אנו מייחסים חשיבות רבה לעידוד המסחר והגברת הפעילות בבורסה, ופועלים לקידום הבורסה ושוק ההון כמנוף לצמיחה כלכלית וכחלופה לגיוס מקורות הון על ידי המגזר העסקי".