"ללא שינוי מהותי במדיניות הממשלה מחירי הנדל"ן ימשיכו לעלות"
כך אמר ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים בכנס של מידרוג. לדבריו, על הממשלה להשתמש בשוק הדיור כמנוע צמיחה מרכזי, מה שיהיה נכון גם מבחינה חברתית
"גם אם חלה עלייה מרשימה בגיוסי אג"ח מתחילת השנה על ידי חברות נדל"ן, אלה לא ממהרות להתחיל פרויקטים חדשים, כך שללא שינוי מהותי במדיניות הממשלה, עודפי הביקוש ועליות המחירים צפויים להימשך בשנים הבאות", כך אמר היום (ד') ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, בפורום שוק החוב של מידרוג שנערך בת"א.
- דעה: לעודד את היזמים הקטנים בנדל"ן
- בנק ישראל: זינוק של 47% בנטילת משכנתאות במאי לפני עליית המע"מ
- "לשרי אריסון יש אינטרס ישיר בעליית מחירי הדירות ובפגיעה בתחרות בשוק הנדל"ן בישראל"
"בהינתן ההאטה במנועי הצמיחה, היינו ממליצים לממשלה להשתמש בשוק הדיור כמנוע צמיחה מרכזי למשק, מה שיהיה נכון גם מבחינה חברתית. על הממשלה לחשוב מחוץ לקופסה ולחפש מנועי צמיחה נוספים", הוסיף.
בישראל המצב טוב יחסית
"לדעת סוחרי מט"ח גדולים בעולם, השקל הוא השקעה טובה לטווח הבינוני והארוך, הם קונים שקלים ומוכרים דולרים וזה לא בגלל פער הריביות, אלא בגלל שלהערכתם השפעות הגז הטבעי על המשק יהיו טובות יותר מהצפי של בנק ישראל, העומדות על תוספת של כ-1% לצמיחה" אמר ליידרמן.
"מבחינת שוק העבודה, המצב בישראל טוב יחסית לעולם, במיוחד במדינות הפריפריה של אירופה, שם האבטלה שוברת שיאים. הבנקים המרכזיים אינם צפויים להרים את הריבית כל זמן שהאבטלה גואה, לפי ההערכות בוול סטריט, תחילת העלאות הריבית צפויה לקראת 2015-16",הוסיף.
"ישנה ירידה מדאיגה בהשקעות הריאליות במשק, וזה נובע בעיקר מבעיות של רגולציה ובירוקרטיה עודפות. אנשי עסקים ממתינים עד שהתמונה תתבהר ומעדיפים לשמור את הכסף בבנק. כמו כן, מדד אמון הצרכנים נפגע, בחודשים האחרונים אנשים קונים פחות ופחות. זו בעיה בגלל שהצריכה הפרטית היא אחד ממנועי הצמיחה העיקריים של המשק".
העולם מוצף בכסף זול
"ברמת המאקרו העולמית, העולם כיום מוצף בנזילות ועכשיו נכנס גם הבנק המרכזי של יפן עם תכנית הרחבה כמותית. הכסף הזה לא יישאר ביפן אלא יצא לשווקים בעולם ויגיע אף לישראל. נכון, עדיין לא יצאנו ממשבר הסאב-פריים שנחשב למשבר הקשה ביותר מאז 1929, אולם בשונה ממשברים קודמים, הקטסטרופה הכלכלית נמנעה בזכות תגובת הבנקים המרכזיים על ידי ההרחבות הכמותיות האדירות והפחתות הריבית. זאת לעומת הכלכלה הקלאסית שהיתה נהוגה בעבר בהתאם לתיאורית היד הנעלמה של אדם סמית", הוסיף. לפי תאורית היד הנעלמה כוחות השוק מספקים פתרונות לכל הבעיות הכלכליות מעצמם ואין צורך בהתערבות הממשלה, מה שנכון בתיאוריה אולם יכול לקחת גם מאה שנה."הורדות הריבית הביאו אותנו לסביבת ריבית ריאלית שלילית, זהו מצב שלא יכול להימשך לאורך זמן, מצב לא יציב. לכן, כל ידיעה קטנה לגבי הפד גורמת לזעזועים קשים בשווקים והשוק הרגיש ביותר לזעזועים הללו הוא שוק החוב. כך שהתנודתיות החזקה בשוק החוב צפויה להימשך", סיכם ליידרמן.