עו"ד גיל אורן: "העולם של הסדרי החוב הוא של כבשים וזאבים"
לדבריו בכנס פסגת ת"א 100, "הגענו לנקודה בה הסדרי החוב לוקחים יותר מדי זמן. אי הוודאות הזו לא טובה גם לחברות. צריך לשקם דחוף את האמון בשוק ההון"
"מדוע צריך הסדרי חוב? חברה שלא יכולה או לא רוצה לשלם את חובותיה יכולה ללכת באחד משני הנתיבים - חלוקת נכסיה, או חלוקת החובות על בסיס הסכמה על מנת לקבל יותר מאשר בפירוק", כך אמר עו"ד גיל אורן ממשרד עורכי הדין יגאל ארנון ושות' בכנס פסגת ת"א 100 של "כלכליסט" ופסגות בנושא "שלטון הרחוב בהסדרי החוב".
- השוק, התפוחים המקולקלים והפופוליזם
- חגי בדש: "הכספים שמנהלים גופים מוסדיים הם המקור למימון הכלכלה"
- ג'רמי לוין: "אנחנו לא מחפשים רכישות גדולות - שאחרים יעשו את זה"
אורן המשיך ואמר כי "כמובן שמדובר בתיאוריה, ובפרקטיקה, עולם הסדרי החוב שהחל להתפתח במהירות מאז 1998 נמצא בפרופיל תקשורתי מאוד גבוה. מדובר בסכומים של מאות מיליארדי שקלים ואנשים שנמצאים בפרופיל עסקי מאוד מתוקשר. העולם של הסדרי החוב הוא עולם של כבשים וזאבים.
"טוב רע ומכוער. כמעט מערבון. מוזכרים בו מונחים כמו יתומים ואלמנות, קרנות זרות ותוקפניות, ובכלל - באופן כללי האווירה היא שלא מוכנים לשמוע את המילה תספורת. העולם הזה מיוצג על ידי חוסר אמון מוחלט בין רוב המעורבים בו. גם הציבור מביע חוסר אמון מוחלט שגורר את כולנו למחוזות של ויכוח שמתנקזים ברובם לעולם המשפטי.
"בעולם של מערבון, גם כאן, הרבה גורמים מתחילים להתנהג כמו שריף. בעולם המשפט רוצים להציג צדק, אבל העולם הריאלי לא תמיד מאפשר לעשות זאת. יש בזה יתרון, כי כשמגיעים למקרים קשים אפשר לפתור אותם. אולם בחלק אחר של המקרים - יש קושי גדול להגיע להסדר. בהרבה מהמקרים יש ניגודי אינטרסים של בעלי החוב, ואז האסיפות מתפצלות כך שהרוב לא יוכל לכפות על המיעוט הסדר שהוא לא רוצה בו. מדובר בחרב מתהפכת, שלמעשה מחפשים את האיש הרע שמנסה להרוס הסדר טוב, ותהא הסיבה אשר תהא. מדובר בסיכון בעולם גמיש, שהכלל, טוב ככל שיהיה - יכול להתהפך במהירות.
"תופעה נוספת שאופיינית להסדרי חוב, היא שהחלטה מועברת מגורמים מקצועיים ומבינים, לעולם של אסיפות ונציגויות. היתרון הוא שמדובר בהליך דמוקרטי, אבל כאשר יש , כמו במקרה של אי.די.בי הרבה בנקים מעורבים, הרבה סדרות מעורבות, יש הרבה גורמים עם אינטרסים רבים מאוד עם יועצים, כך שהיכולת להגיע לפתרון מוסכם בלי שיש גורם שמרכז את כל הסוגיה עם יושרה גבוהה - היכולת להגיע להסדר לוקחת שנים.
מדובר בסדרים ארוכים מאוד. כך שבעולם בו רוצים לראות שקיפות וכללי טקס ידועים מראש - קשה מאוד להגיע לשם. התהליכים מתעכבים, גם במקומות בהם יש הסדרים צודקים. ברור שכולם רוצים להגיע לתוצאה הטובה ביותר, ואין זה פשוט כלל וכלל. איני אומר שכולם מתנהגים לא נכון, עולם למרות ההתפתחויות החיוביות של המוסדיים בתחום הסדרי החוב, וגם הרגולטורים פועלים מכוונות נכונות, אני מתריע, שבעולם המשפטי, אנחנו מפזרים יותר מדי את הכללים אבל להגיע לאותה תוצאה טובה, אבל כבר הגענו לנקודה בה הסדרי החוב לוקחים יותר מדי זמן. אי הוודאות הזו לא טובה גם לחברות, הערך של החברות נפגע - נוצר מצב בו יודעים לאן נכנסים, אבל קשה לדעת איך ומתי יוצאים ממנו. צריך לשקם דחוף את האמון בשוק ההון", סיכם עו"ד אורן.