$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

פסגות לוועדת אנדורן: להגביל את המו"מ להסדר חוב לחצי שנה

בית ההשקעות מציע כי חברות שנמצאות בהסדר חוב יחשפו מדי חודש את עלות העסקתם של כלל המעורבים בהסדר, וכן מציע להגדיר תקרה מקסימלית להוצאות. עו"ד אלעד מן קורא להפריד את דרישת הפטור מתביעות לבעלי השליטה מהליך ההסדר

רחלי בינדמן ואסף גילעם 08:0822.07.13

פסגות, בית ההשקעות הגדול בישראל, הגיש נייר עמדה לוועדת אנדורן שנועדה לבחון את תהליכי עריכת הסדרי החוב בישראל, בראשותה של מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן.

 

"במקרה של חברה שאינה יכולה לעמוד בתשלום חובותיה, החברה דה פקטו שייכת לנושיה, ואם בעלי השליטה מעוניינים לשמור על מעמדם ככאלו, עליהם לרכוש חזרה מהנושים את מניותיהם", כך נפתח המסמך שהגיש בית ההשקעות בניהולו של חגי בדש.

 

ההצעה הראשונה של פסגות נוגעת לקיצור משך הזמן שבו יתקיים מו"מ לגיבוש הסדר החוב בין מחזיקי האג"ח לחברה. בפסגות מציעים לתחום את הליך המו"מ לתקופה בת חצי שנה לכל היותר מיום הגשת הבקשה לבית המשפט ועד למינוי מומחה מטעם בית המשפט לפיקוח על ההסדר. בפסגות סבורים כי אם עד תום תקופה זו לא תוגש לבית המשפט בקשה לאישור ההסדר, תעבור החברה שעל הפרק אוטומטית להליך של חדלות פירעון (הבראה או פירוק), שיתבצע בפיקוח ביהמ"ש.

 

יעל אנדורן. ההמלצות נערמות יעל אנדורן. ההמלצות נערמות צילום: אוראל כהן

 

לטענת פסגות, מאחר שהחקיקה כיום לא מגבילה את משך התנהלות המו"מ, נוצר מצב שהליך כזה יכול להימשך יותר משנה. בכך נוצר מצב שהחברה ממשיכה לפעול תחת הנהלתה הנוכחית ללא נוכחות של בעל תפקיד מטעם ביהמ"ש. במצב כזה, טוענים בפסגות, קיים חשש לניגוד עניינים בין טובת החברה לבין האינטרס של בעל השליטה לפעול כדי להבטיח את המשך השליטה שלו חרף מצבה הבעייתי של החברה.

 

הגבלת הוצאות

 

בבית ההשקעות מוטרדים גם מכמות המעורבים בהסדרי החוב הנוגסים בקופתה המידלדלת של החברה ובהם הנאמנים, עורכי הדין, היועצים הכלכליים וחברי נציגות מקצועיים המקבלים שכר לפי שעה וכן המומחה מטעם בית המשפט. כדי לפתור את הנושא, דורשים בפסגות כי החברות יחשפו מדי חודש את עלויות הגורמים המקצועיים הפועלים בהסדרי החוב.

 

בנוסף, מוצע לבחון מנגנונים לקביעת תקרת הוצאות בהסדרי חוב, אך בפסגות טוענים כי מהלך שכזה עשוי להיות בעייתי בשל החשש להרתיע בעלי מקצוע איכותיים הפועלים בתחום. לכן, מציע בית ההשקעות למנות נאמן אג"ח אחד שיהיה אחראי מטעם כל הנאמנים לטיפול בהסדר.

 

בפסגות אף יוצאים נגד הסמכות הקיימת לנאמני האג"ח לפסול הצבעות של גופים מוסדיים בטענה לניגוד עניינים וממליצים לקבוע הנחיות מסודרות לנושא.

 

מתנגדים לפטור מתביעות

 

בנוסף, כתב עמדה מטעם התנועה המשפטית "הצלחה" נשלח לוועדת אנדורן. המסמך חובר על ידי עו"ד איתי פיגנבאום ועו"ד ברק ירקוני עם עו"ד אלעד מן ממשרד מן־ברק, המשמש כיועמ"ש של התנועה.

 

בתנועה טוענים כי דרישת בעלי השליטה בחברות לפטור מתביעות בעייתית. "בעלי השליטה מתנים את יציאתו לפועל של הסדר החוב בקיומו". הפתרון לסוגיה, לטענת התנועה, הוא לא לתת פטור מתביעות במסגרת ההסדר, ולהפריד את הטיפול בתביעות מההסדר כולו.

 

הבעיה השנייה אליה מתייחסים השלושה במכתבם הינה הקושי להעביר את השלטה בחברה חדלת פרעון לידי נושיה, כפי שמקובל בחו"ל במקרים דומים. לפתרון המצב מציעים השלושה להוסיף הוראות להמרת החוב בהון במסגרת ההסדר המוצע מול האלטרנטיבות האחרות, וכן להתייחס לשאלה האם נחוצה המשך מעורבות בעל השליטה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x