כלל לא מפחיתה דמי ניהול והעמיתים זולגים למתחרים
קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של חברת הביטוח איבדו כחצי מיליארד שקל מתחילת השנה. אפילו החולשה בתשואות מינואר לא עוצרת את רכבת הגיוסים הדוהרת של אלטשולר שחם
קיץ חם בענף הגמל וההשתלמות והעברות הכספים בין המתחרים לא מאטות. בראש הטבלה ממשיך להוביל בית ההשקעות אלטשולר שחם, עם גיוס של 566 מיליון שקל מהמתחרים באוגוסט. אלטשולר הנו ללא ספק הכוכב של הענף בשנתיים וחצי האחרונות, כשהוא נתמך בתשואות חזקות ב־2011 וב־2012. מנגד, מתחילת השנה בית ההשקעות לא הבריק בתשואות, והידרדר אל מתחת לממוצע בענף. עובדה זו לא האטה את קצב הגיוסים - מתחילת השנה עברו לאלטשולר שחם לא פחות מ־4.26 מיליארד שקל, כשהיקף נכסי הגמל שלו זינק ב־30% מסוף דצמבר, דבר שמבסס את מקומו כגוף השלישי בגודלו בענף בהיקף נכסים.
- אוגוסט השחון גרע 0.5% מקופות הגמל וההשתלמות
- מהלכים להפצה ישירה לא עוברים בשתיקה
- הבעלות על הסוכנויות ממתיקה את הגלולה
גם ילין לפידות בצוברים
בצד הצוברים ניצב גם ילין לפידות, עם העברות של 210 מיליון שקל מהמתחרים באוגוסט. ילין לפידות גיבה את הצבירות עם המשך תשואות גבוהות גם ב־2013 ובמיוחד בטווחים הארוכים יותר של שנה ושלוש שנים. מתחילת השנה עברו מהמתחרים לילין לפידות 1.44 מיליארד שקל, וסך הנכסים שלו לעומת סוף 2012 טיפס ב־23% בסוף אוגוסט ל־11.4 מיליארד שקל.
תמונת מראה לילין לפידות מהווה בית ההשקעות אנליסט. על פניו, שני בתי ההשקעות הללו דומים מאוד, מנוהלים על ידי אנשי השקעות מהוותיקים בשוק ההון — דב ילין ויאיר לפידות בילין לפידות ואהוד שילוני ושמואל לב באנליסט – שדוגלים בתפיסת השקעות דומה בבסיסה של ניתוח פרטני של מניות ואג"ח. אך בעוד שבילין לפידות חווים זינוק בהיקף הנכסים, במיוחד בנכסי הגמל וההשתלמות, המצב של אנליסט אינו מזהיר.
הסטגנציה של אנליסט
לשם השוואה, ב־2009 ניהל אנליסט 4.2 מיליארד שקל בגמל והשתלמות, וילין לפידות ניהל 2.7 מיליארד שקל בלבד. מאז זינקו הנכסים המנוהלים של ילין לפידות ביותר מפי ארבעה, בעוד אנליסט חווה סטגנציה. באנליסט איבדו באוגוסט האחרון למתחרים 48 מיליון שקל (1% מהנכסים), שהצטברו ל־428 מיליון שקל מתחילת 2013 (מעל ל־9% מהנכסים) בעוד נכסי הגמל וההשתלמות של אנליסט מסתכמים כיום ב־4.8 מיליארד שקל בלבד, כך שמדובר במכה קשה, במיוחד בעולם שבו דמי הניהול נמצאים בשחיקה מתמדת, אשר נותנת יתרון משמעותי לגודל בתעשייה.
לשם המחשה, פסגות, הגוף הגדול ביותר בענף, עם נכסים בהיקף של מעל ל־50 מיליארד שקל, איבד באוגוסט רק 5 מיליון שקל למתחרים.
שחקנית משמעותית נוספת בענף שסובלת ממומנטום שלילי היא כלל ביטוח מקבוצת אי.די.בי בניהולו של איזי כהן. כלל סיימה את אוגוסט עם העברות של 116 מיליון שקל למתחרים, זאת יחד עם משיכות גבוהות של עמיתים בהיקף של 169 מיליון שקל והפקדות נמוכות שהובילו את נכסי כלל להתכווץ ב־189 מיליון שקל נטו.
כלל מאבדת גובה
כלל התחילה לאבד גובה בסוף 2011, אז ספגה לראשונה העברות למתחרים. בהמשך לכך איבדה במהלך 2012 מעל ל־716 מיליון שקל, כשבחודש הגרוע ביותר, מרץ 2012, איבדה 112 מיליון שקל. את 2013 התחילה כלל דווקא עם סימנים אופטימיים כשהציגה העברות חיוביות בינואר, אך המצב חזר במהרה להעברות שליליות. ביולי רשמה כבר העברות שליליות של 113 מיליון שקל, קצב שכאמור עלה באוגוסט.
הסיבה העיקרית ככל הנראה לאובדן הכספים למתחרים אינה מגיעה מהתשואות. מתחילת 2013, וגם בטווח השנתי, כלל נמצאת בשליש העליון של הגופים בתשואות. הדבר עדיין לא הגיע לידי ביטוי בתשואות לשלוש שנים, אשר הן נמוכות מהממוצע הענפי, ומשפיעות לרעה בגיוסים. מעבר לזאת, כלל אימצה לאחרונה מדיניות של הקשחה, ובניגוד למתחרים, היא מסרבת להתגמש בהורדת דמי הניהול בקופות ובקרנות שלה. עליית הסיקור התקשורתי של נושא דמי הניהול, והורדת תקרת דמי הניהול בגמל שנכנסה לתוקף בתחילת השנה, שלחו את העמיתים לנסות ולהוריד את דמי הניהול שהם משלמים בקופות הגמל.
וכשעמיתים אלו נתקלו בקו הלא מתפשר שאימצה כלל בחודשים – נראה שהמתחרים של כלל נהנים מהמהלך. עם זאת, חשוב לציין כי דמי הניהול הממוצעים של כלל הנם מהנמוכים בענף ועמדו בסוף 2012 על 0.87%.
המיזוג לא עזר לדש
למרות המיזוג, קופות וקרנות דש ממשיכות לדמם בבית ההשקעות מיטב דש. טרם המיזוג, ספגו קופות וקרנות דש גמל הפסד כספים מסיבי למתחרים, שהסתכם ב־1.6 מיליארד שקל ב־2012. באוגוסט איבדו קופות מיטב דש הממוזג 198 מיליון שקל למתחרים. העברות נבעו מהקופות והקרנות שהגיעו מדש, שהציגו העברות שליליות של 324 מיליון שקל, נתון ששופר על ידי הקופות והקרנות שהביא מיטב לבית ההשקעות, והציגו העברות חיוביות של 126 מיליון שקל. עד אוגוסט איבד דש מיטב 1.94 מיליארד שקל, כשסך הנכסים המנוהלים ירד ל־33.7 מיליארד שקל.
איזי כהן. העמיתים מצביעים ברגליים