בלעדי לכלכליסט
על הבנקים ייאסר לגבות עמלות קנייה ומכירה בתעודות סל
המהלך של רשות ני"ע נועד למנוע חשש לפיו פעולות בתיק הלקוח ייעשו רק על מנת לגזור עמלות; על פי הערכות, המהלך צפוי להיתקל בהתנגדות הבנקים שרושמים רווחים גבוהים מאותן עמלות
רשות ניירות ערך בנתה מודל במסגרתו ייאסר על הבנקים לגבות מהלקוחות עמלות קנייה ומכירה בעת רכישת תעודות סל וקרנות נאמנות מחקות, כך נודע ל"כלכליסט". לעומת זאת, תתיר הרשות לבנקים לגבות עמלות הפצה ממנהלי חברות תעודות הסל בגין הפצת התעודות והקרנות המחקות ללקוחות.
- הרגולטור מסיר את הכפפות: אכיפה מינהלית על מנהלים בשר ודם
- להצביע על שכר הבכירים בפרטנר מהסלון
- רווחים פוליטיים תמורת רווחים כלואים
המהלך נועד למנוע חשש לפיו פעולות בתיק הלקוח ייעשו רק על מנת לגזור עמלות.
כיום הבנקים גובים עמלות קנייה ומכירה שיכולות להגיע גם ל-0.5% לכל כיוון בעת רכישת תעודת סל. גם כאשר לקוח קונה תעודה שלכאורה לא גובה דמי ניהול או דמי ניהול אפסיים הוא בפועל משלם עלות גבוהה על עמלות הקניה והמכירה במיוחד כאשר הלקוח הישראלי נחשב כבעל סבלנות קצרה ונוטה לקנות ולמכור קרנות ותעודות בפרקי זמן שנמוכים משנה. במצב כזה דמי הניהול האפקטיביים של הלקוח שנגזרים מעמלות הקניה והמכירה ששילם יכולים לעלות על 1% ואף יותר מכך בתלות בהיקף הקניות והמכירות.
כעת רוצה הרשות לייצר מודל שימנע את ניגוד העניינים של היועץ בבנק ויביא אותו לעודד את הלקוח להחזיק קרנות נאמנות ותעודות סל לאורך זמן ולא למכור ולקנות לעיתים תכופות.
עוד לא ברור מה גובה עמלת ההפצה שיוכל הבנק לגבות מחברות תעודות הסל. מטבע הדברים כיום תעודות סל שמשווקות בדמי ניהול אפסיים או אפילו בחינם כמו תעודות שעוקבות אחר מדד ת"א 25 או ת"א 100 יצטרכו לגבות דמי ניהול גבוהים יותר כדי לפצות על עמלת ההפצה שהם משלמים לבנקים. מצד שני גם כשדמי הניהול יעלו עדין יהיה זה יותר זול ללקוח מאשר העלות שספג על עמלות הקנייה והמכירה.
על פי הערכות המהלך צפוי להיתקל בהתנגדות הבנקים שרושמים רווחים גבוהים מאותן עמלות.