$
בורסת ת"א

פרשנות

במרדף אחרי הקופון

בוחנים את הסבלנות של הרגולטור

רחלי בינדמן 12:0426.11.13

לא קשה לדמיין מה התחולל בישיבות הדירקטוריון שהתקיימו בשבוע האחרון בבתי ההשקעות לקראת פרסום דו"חות הרבעון השלישי. נציגי הבעלים הסתכלו בוודאי בספקנות על המנכ"ל שניסה להסביר כיצד הרגולציה והתחרות שוחקות את רווחי בית ההשקעות, כאשר מנגד יכולות ההתייעלות שלו מוגבלות על רקע הפיקוח המתהדק. לא יהיה זה מוגזם להניח שהבעלים שאל כיצד אפשר להעלות דמי ניהול ולשפר את שורות ההכנסות והרווח, למרות הרגולציה המתהדקת.

בתי ההשקעות מתמודדים בשנתיים האחרונות עם תחרות חריפה שלא היו מורגלים בה - תולדה של רגולציה מצד רשות ני"ע ומצד המפקח על שוק ההון שפעלו בשתי חזיתות - התערבות עקיפה בדמות הגברת השקיפות ללקוחות בכל הקשור לדמי הניהול והתערבות ישירה ואגרסיבית בדמות חקיקה שהורתה על הפחתת דמי ניהול. הכנסות בתי ההשקעות, בעיקר בתחום הגמל אך גם בתחום קרנות הנאמנות, הולכות ונשחקות אף על פי שהיקף הנכסים הולך ועולה בזכות גיוסים נאים. מנגד, יכולת ההתייעלות מוגבלת על רקע הרגולציה והביקורות השוטפות שמחייבות הגדלת כוח אדם במחלקות הציות, הבקרה והמשפט.

 

הקטנים נעלמים, והגדולים גדלים יותר

מתחילת השנה נחתכה תקרת דמי הניהול בקופות הגמל כמעט ב־50%. גם תעודות הסל שנהנו עד לאחרונה מחופש רגולטורי כמעט מלא צפויות להיות כפופות בקרוב לפיקוח של רשות ני"ע. גם המפקח על הביטוח הגביל את גופי הפנסיה ביכולתם לרכוש תעודות סל לתיק הפנסיוני. החשש הוא שהשחיקה בהכנסות של בתי ההשקעות חרף מאמצי ההתייעלות תגרור לחצים מצד הבעלים להעלות דמי ניהול איפה שרק ניתן. זאת ביחד עם תהליך קונסולידציה שעלול לפגוע בתחרות, שבו גופים קטנים מחפשים בעל כורחם רוכשים, בעוד הגדולים מחפשים להתמזג כדי ליהנות מהיתרון לגודל. רק באחרונה הודיעה חברת תעודות הסל קסם (והמתחרה תכלית בעקבותיה) על תחילת גביית דמי ניהול בתעודות הסל העוקבות אחר מדדי ת"א־25 ות"א־100. ההערכות בשוק טענו כי לאחר שאבד לקסם המונופול על שוק תעודות הסל הממונפות שייצר לה רווחי עתק, היא נאלצה להפסיק לסבסד את התעודות הללו.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

  

הבור שהותירה הפסקת פעילות הנוסטרו

בעבר נהנו בתי ההשקעות מרווחי נוסטרו נאים ומרווחיות גבוהה בתעשיית הגמל ובתעודות הסל. כיום, לאחר שרובם נאלצו להפסיק את פעילות הנוסטרו מחשש לניגודי עניינים, כאשר תעשיית הגמל מתמודדת עם רפורמה מרחיקת לכת, וכאשר גם תעשיית תעודות הסל נכנסת למשטר של פיקוח ורגולציה המקשה לשחזר את רווחי העבר, תעשיית קרנות הנאמנות הנהנית מפריחה וגיוסים, נותרה המעוז החופשי האחרון לפצות על השחיקה בהכנסות. למזלם של המשקיעים התחרות בקרנות הנאמנות אגרסיבית, ומערך הייעוץ בבנקים רק הולך ומתמקצע, כאשר מערכות הדירוג הבנקאיות מקנות משקל משמעותי לדמי הניהול.

 

עם זאת, בעלי השליטה של בתי ההשקעות שירצו לפצות את עצמם על השחיקה בהכנסות לא ימשיכו לעמוד מנגד לאורך זמן ולצפות בקרנות משווקות בדמי ניהול לא רווחיים, וידרשו ממנהליהם להתחיל ולגזור את הקופון על ההנחות שהציעו למשקיעים בעבר. זכותם של גופים עסקיים להרוויח, והאינטרס הצרכני הוא שיהיו כמה שיותר גופים עצמאיים וחזקים כדי שהתחרות תישמר. עם זאת, רשות ני"ע וגם המחוקקים צריכים להשאיר את האצבע על הדופק, כדי להבטיח שגבולות הגזרה יישמרו והלחצים הללו לא יפגעו בטובת המשקיעים.

 

ההכנסות מהגמל וקרנות הנאמנות נשחקות, אף על פי שהיקף הנכסים עולה. מנגד, הרגולציה מחייבת את הגדלת כוח האדם ומגבילה את יכולת ההתייעלות של בתי ההשקעות
בטל שלח
    לכל התגובות
    x