$
בורסת ת"א

החבילה המפנקת של לפידות: אופציות בשווי 22 מיליון שקל

בעלי מניות המיעוט של הפניקס יתבקשו לאשר למנכ"ל תוכנית אופציות שתתפרס על פני 4 שנים. בנוסף החברה, הנמצאת לפני מכירה, מבקשת להאריך את ההסכם הנוכחי עד 2017. ההסכם כולל מענק של עד 4 מיליון שקל בשנה. בעבר התנגדה אנטרופי לאישור החבילה

רחלי בינדמן 07:0222.12.13

דירקטוריון הפניקסבראשות ד"ר משה ברקת ובשליטת יצחק תשובה לא מוותר על מענק האופציות למנכ"ל אייל לפידות. זאת חרף התערבות הפיקוח על הביטוח בראשות דורית סלינגר.

 

לפני כשבועיים פרסם הדירקטוריון הודעה על זימון אסיפת בעלי מניות כדי לאשר את תנאי העסקתו של לפידות תוך השמטת סוגיית האופציות הרגישה, אך ביום חמישי בערב התפרסם זימון חדש. הזימון כולל את הארכת ההסכם עד 2017 וכמו כן את הקצאת האופציות. לראשונה אף ציון שוויין, 22 מיליון שקל בסך הכל, שיתחלקו על פני ארבע שנים (או כ־5.5 מיליון שקל בשנה).

 

בעלי מניות המיעוט של הפניקס, המורכבים בעיקר מחברות הביטוח המתחרות, ידרשו לאשר ב־26 בינואר את חבילת השכר הנדיבה. מועד המימוש של האופציות יואץ במקרה של שינוי שליטה בחברה, כאשר בימים אלו מוביל לפידות קבוצת משקיעים בראשותו בניסיון לרכוש את השליטה בהפניקס. אחזקותיו של לפידות בהפניקס ייקבעו על בסיס נוסחה שבמסגרתה יקבל הלוואה מהקבוצה שתזכה בשליטה או מקבוצת דלק, וירכוש חלק ממניות השליטה.

 

בזימון החדש, בשונה ממדיניות התגמול שהגיש הדירקטוריון ביולי, רכיב האופציות קטן וכן ביקשו להאריך את ההסכם. במסגרת מדיניות התגמול ביקש הדירקטוריון לאשר ללפידות שכר קבוע בגובה של 1.6 מיליון שקל, עוד רכיב שכר קבוע ללא תנאים סוציאליים של 1.35 מיליון שקל, מענק שנתי מותנה ביצועים של עד 4 מיליון שקל, ורכיב אופציות בשווי של עד 6.8 מיליון שקל בשנה (בסך הכל עלות שכר של 13.75 מיליון שקל במקסימום). שכרו של לפידות, אשר קיבל רכיב אופציות קטן יותר מזה שבמדיניות התגמול, יכול להגיע למקסימום של 12.5 מיליון שקל בשנה. האופציות מוענקות ללפידות במחיר מימוש של 13.2 שקל למניה (המשקף את מחיר הנעילה הממוצע של מניית הפניקס שבוע לפני ההענקה בתוספת 2%).

 

המסע לאישור האופציות

 

פרשת האופציות של המנכ"ל לפידות נמשכת כבר עוד משלהי 2012. רגע לפני כניסת חוק שכר הבכירים לתוקף, ביקש דירקטוריון החברה לאשר ללפידות מענק הלוואה לרכישת מניות שהיה בעצם זהה למענק אופציות. הלוואה הייתה במקום אופציות שהוענקו לו במסגרת הסכם העסקתו, אך מחיר המימוש שלהן היה גבוה מדי ולפידות לא נהנה מהן. מתן ההלוואה זכה לביקורת נוקבת והוצג כניסיון של "מחטף" רגע לפני כניסת חוק שכר הבכירים לתוקף.

 

בניגוד לבכירי החברה לישראל ומנהלים אחרים שפעלו באופן דומה, בהפניקס החליטו לא להמשיך בתהליך אישור ההלוואה. ב2013 נדרשה הפניקס להביא לאישור בעלי מניות המיעוט את תוכנית התגמול לבכירי החברה וזאת בהתאם לתיקון 20, חוק שכר הבכירים.

 

ביולי השנה הציג הדירקטוריון לחברת הייעוץ אנטרופי, המספקת המלצות לגופים המוסדיים לגבי הצבעות באסיפות, את מדיניות התגמול. אנטרופי התנגדה לאישור רכיב האופציות ולפיכך בהפניקס החליטו להביא לאישורו בנפרד. אלא שאז התערב אגף שוק ההון במשרד האוצר. הדירקטורים החיצוניים בהפניקס קיבלו פנייה מנציגי האגף בנושא חבילת השכר של לפידות, זאת ברקע תוכנית האגף לפרסם מגבלות תגמול לבכירי חברות הביטוח.

 

כתוצאה מהשגות אגף שוק ההון, פרסמה הפניקס לפני כשבוע זימון אסיפה לאישור תנאי העסקתו החדשים של לפידות ללא רכיב האופציות בטענה כי הוחלט בשלב זה שלא להעלות לדיון את הנושא. והנה, שבוע וקצת לאחר מכן פורסם זימון אסיפה חדש הכולל את רכיב האופציות. חשוב להדגיש כי באוצר לא מתנגדים למענק האופציות, אלא העלו תהיות לגבי חבילת השכר כולה ואופן אישורה. סביר להניח כי עצם הבאת חבילת השכר כולל האופציות לאישור בעלי המניות מגובה בייעוץ משפטי על תקינות ההליך. כעת נותר לראות אם אנטרופי תשנה את דעתה ותתמוך במענק האופציות ואם לא האם בעלי מניות המיעוט עדיין יתמכו בחבילת השכר של המנכ"ל.

 

אייל לפידות. האם בעלי המניות יתמכו בחבילה? אייל לפידות. האם בעלי המניות יתמכו בחבילה? צילום: מיקי אלון

 

לפידות לא משאיר ברירה

 

ועדת התגמול של הפניקס הקפידה להרחיב בזימון על הנימוקים בבסיס אישור חבילת השכר. הועדה כתבה כי "תנאי העסקת המנכ"ל לרבות האופציות הולמים את מטרות מדיניות התגמול. תנאי התגמול נותנים משקל רב לתוצאות העסקיות של החברה, התשואה להון וגם למחיר המניה וכתוצאה מכך קושרים את ביצועי המנכ"ל לאיתנותה העסקית והפיננסית של החברה".

 

עוד התייחסה הוועדה לצמיחה החדה בהכנסות החברה בתקופתו של לפידות, על הגדלת נתח השוק שלה במוצרים השונים, ועל השאת רוווחיותה. למעשה לפידות לא משאיר הרבה ברירות לדירקטוריון. אם יאיים ללכת, הדירקטוריון עלול למצוא עצמו ללא מנכ"ל בתקופה קריטית שבה בעל השליטה מחפש קונה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x