בלעדי לכלכליסט
6 כללי האצבע לבחירת יו"ר הבורסה הבא
ועדת האיתור לבחירת יו"ר הבורסה קבעה כמה קריטריונים שיסייעו לה לבחור את המועמד המתאים ביותר מבין 40 המועמדים הקיימים. יו"ר רשות ני"ע הסכים להביע עמדתו ביחס למועמדים מראש
בשבועות הקרובים תוכרע זהותו של מי שיעמוד בראש דירקטוריון הבורסה. לידי "כלכליסט" הגיעו הקריטריונים שאושרו בדירקטוריון הבורסה שינחו את הוועדה בבחירת היו"ר מתוך 40 המועמדים לתפקיד. "כלכליסט" ינסה למפות אותם ולגבש את זהות המועמד האידיאלי לתפקיד.
- עלות שכרו של יוסי ביינארט: 1.8 מיליון שקל בשנה
- המשימה הבאה: יו"ר
- היו"ר הזמני של הבורסה ישתכר 50 אלף שקל בחודש
מי שעומדת בראש הוועדה היא ברכה ליטבק, דירקטורית חיצונית בבורסה שהתבקשה על ידי פרופ' שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע, להוביל את הליך הבחירה. האוזר אמנם משך בחוטים מאחורי הקלעים בכל הנוגע לבחירת המנכ"ל ואכן נבחר המועמד המועדף עליו, אלא שבמקרה של היו"ר יש לו סמכות רשמית להשפיע על הבחירה והחוק מקנה לו להטיל וטו.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי האוזר הסכים מראש עם ועדת האיתור כי לא יתערב רק בשלב האחרון של ההליך, אלא יביע את עמדתו עוד קודם לכן לגבי כמה מועמדים שיוצגו לפניו. כלומר שלא יהיה מעורב בזהות האדם שיבחר מבין שורת מועמדים מקובלים עליו.
העובדה שמי שעומדת בראש ועדת האיתור היא דמות שמקובלת על האוזר, צפויה להוריד את מפלס המתח ולסייע בהליך הבחירה. לצדה של ליטבק נמצאים גם הדח"צים גתית גוברמן ויצחק חלמיש, יורם סירקיס, נציג הבנק הבינלאומי, ואלעד בנבג'י, נציג בית ההשקעות אקסלנס. היעדר הנוכחות של נציגים מטעם הבנקים הגדולים תורם לטוהר ההליך.
1. ניסיון בניהול
על היו"ר הנבחר להחזיק בהשכלה אקדמית כלכלית, פיננסית או משפטית. מעבר לזה, הוועדה תיתן עדיפות לאדם בעל ניסיון בניהול דירקטוריון וועדותיו ובעל ניסיון בממשל תאגידי. קריטריון כזה ייתן עדיפות מובנית לדמויות שעמדו בראש דירקטוריונים של חברות ציבוריות. הוועדה גם תיתן עדיפות לניסיון ניהולי כמנכ"ל, יו"ר או מנהל חטיבה בארגונים גדולים ועתירי תקציב.
השאלה עד כמה הוועדה תדקדק בניסיון הניהולי, הקפדה שעלולה לשלול פרופסורים מהאקדמיה שנעדרים ניסיון זה. לא בטוח למשל אם פרופ' משה בן חורין — מומחה לכלכלה וניהול, ששמו עלה כמועמד ושנבחר על ידי האוזר לעמוד בראש הוועדה למציאת פתרונות להתייבשות הבורסה — בעל הניסיון הדרוש. נשאלת השאלה האם תפקידיו כיו"ר ועדת הביקורת וחבר דירקטוריון של חברת הקרנות של הראל — הראל פיא — ובעבר כדירקטור בחברות־הבנות של לאומי והפועלים עונים על דרישת הניסיון.
2. להשלים את המנכ"ל
היו"ר הבא צריך להחזיק בהיכרות מעמיקה עם שוקי ההון בישראל והמסחר בניירות ערך. במובן זה אנשי האקדמיה מחזיקיםבידע הדרוש. דרישה זו מתחדדת לנוכח העובדה שהמנכ"ל יוסי ביינארט מגיע לאחר שנים ארוכות של עבודה במגזר הפרטי בארה"ב והיו"ר חייב להשלים אותו במובן זה. לכן הסיכוי שייבחר עוד כוכב זר כמו ביינארט הוא נמוך, וישנה עדיפות מובנית לדמות בכירה בשוק הישראלי.
הבורסה גם לא מחפשת מנכ"ל־על שיאפיל על המנכ"ל שנבחר. היו"ר חייב לתת למנכ"ל את הבמה של הניהול היומיומי ולשמור על מארג הכוחות בדירקטוריון תוך מתן ביטוי לאינטרסים של חברי הבורסה ואיזון עדין ביניהם. דמויות שהוזכרו כמי שעשויות להיות מועמדות לתפקיד והכחישו כי פנו אליהן — כמו גליה מאור, לשעבר מנכ"לית בנק לאומי, או אלי יונס, לשעבר מנכ"ל בנק מזרחי טפחות — ספק אם יתאימו בהיותן מנהלים דומיננטיים וריכוזיים שיתקשו לתת לביינארט האלמוני את הבמה.
3. עבודה עם יו"ר הרשות
דרישה משלימה היא ניסיון בעבודה עם רגולטורים ורשויות בישראל. הבורסה נמצאת תחת פיקוח רשות ני"ע, והיא כפופה לכללי המשחק של חוק ניירות ערך שנשלט על ידי הרשות. הבורסה מתחרה על המשקיעים מול בורסות אטרקטיביות אחרות בעולם. בשנים האחרונות מסיטים גופי הפנסיה השקעות לבורסות זרות, וגם החברות הנסחרות בבורסה המקומית נוטשות בהדרגה לטובת בורסות מעבר לים.
הבורסה חייבת למצב את עצמה כאטרקטיבית. לשם כך היא תלויה לחלוטין בשיתוף פעולה פורה עם הרשות ועם היו"ר שלה. היעדר שיתוף פעולה כזה, כפי שהיה בתקופת היו"ר והמנכ"לית הקודמים (סם ברונפלד ואסתר לבנון), הוביל להדחתם הצורמת על ידי האוזר. לכן חשוב מאוד שהאוזר יהיה שלם עם הבחירה.
4. יכולת בין־אישית
אחד הקריטריונים החשובים של הוועדה נוגע לאופיו של היו"ר. "על היו"ר להחזיק ביכולת לאזן בין מרכיבים שונים בדירקטוריון הטרוגני, להיות בעל יושרה, ייצוגיות, מכובדות, נעימות, כריזמטיות ויכולת שכנוע, ולהחזיק בראייה אסטרטגית, יצירתיות ועצמאות מחשבתית", קבעה הוועדה.
מדובר בהפקת לקחים מניסיון העבר. שבועות ספורים לפני הדחתם של לבנון וברונפלד התברר כי ברונפלד העניק ללבנון הערכה שנתית לא מחמיאה במיוחד. ברונפלד סבר כי ברמת הניהול המקצועי לבנון היתה ללא רבב, אך רמת יחסי האנוש שלה היתה טעונת שיפור. ברונפלד מצדו נחשב ליו"ר שנתן להנהלה לעבוד, אך במקום שבו הוא החזיק בשרביט הניהול — ישיבות הדירקטוריון — הוא היה ריכוזי ועורר יראה רבה. הדירקטורים חששו להביע דעתם וטענו כי מדובר במופע יחיד שבמהלכו לא ממש קיבלו את זכות הדיבור והדעה.
5. רקע בבנקאות
מדובר בסוגיה שלא מוצגת בין הקריטריונים של הוועדה, אך היא חשובה בכל הנוגע לעתיד הבורסה. דירקטוריון הבורסה נשלט היום על ידי נציגי המערכת הבנקאית שמטרתם לדאוג לאינטרסים של הבנקים כחברי בורסה. חברי הבורסה הפרטיים שלהם שני נציגים בדירקטוריון (אקסלנס ומגדל) טוענים כי הם מקופחים ושיכולתם להתחרות עם הבנקים היא בלתי אפשרית.
הבנקים מעוניינים לשמר את כוחם בדירקטוריון ולהביא למינוי יו"ר שידאג לאינטרסים שלהם. בהליך מינוי המנכ"ל ניסו הבנקים לקדם נציגים מטעמם, אך בסופו של דבר, נבחר מנכ"ל נטול מחויבות לבנקים ולחברי הבורסה הפרטיים. על פי הערכות, האוזר יעדיף יו"ר נטול התחייבויות.
6. אלמוני או מוכר?
תפקיד היו"ר הוא, בין היתר, ייצוגי, כזה שאמור לשמש הפנים של הבורסה. לכאורה, אחרי המינוי של דמות אלמונית יחסית למנכ"ל, מצופה כי דווקא היו"ר יהיה דמות מוכרת ובעלת שיעור קומה בשוק הישראלי. מנגד, אולי דמות שאינה מוכרת תיתן יותר מקום למנכ"ל להוביל מהלכים ופחות תתרכז במאבקי אגו ויוקרה.
מוועדת האיתור של הבורסה נמסר כי "בידי הוועדה רשימה של מועמדים מן השורה הראשונה, שנבחרו בעבודת איתור מעמיקה ומסודרת, ומהם ייבחר היו"ר לפי הליכים שנקבעו מראש ואושרו ע"י הדירקטוריון".
יו"ר הוועדה עו"ד ברכה ליטבק הוסיפה כי "פרט למועמדים שהוצעו והציעו עצמם, נפגשתי עם פעילים מרכזיים בשוק ההון ושמעתי את עמדתם בשורה של נושאים הקשורים לבורסה, כמו גם המלצותיהם לגבי הקריטריונים הרצויים למועמד שייבחר. הקריטריונים נקבעו על ידי הוועדה לגופו של התפקיד בעיתוי זה ולא לפי מידותיו של המועמד". לבסוף ציינה ליטבק כי "אנו מקיימים הקפדה מלאה על הפרוצדורות והכללים שהותוו לוועדה לאור הרגישויות הקיימות. לא נחסוך כל מאמץ כדי להביא לבורסה את המועמד המתאים ביותר, שיעבוד בשיתוף פעולה עם המנכ"ל והדירקטוריון".