מאגדה לכישלון: 2013 הארורה של ביל גרוס
מאגדה חיה המתהדרת בתארים כמו "מנהל העשור" ליצרן הפסדים שגרמו למשקיעים כמעט לשכוח את ההצלחות המסחררות: 3 ההימורים הכושלים של מייסד פימקו
כשהחלה הספירה המסורתית לאחור לקראת תחילת 2014, ביל גרוס, מן הסתם, מלמל מהר את השניות האחרונות. "10, 9... 2, 1, 0. זהו. אה, עוד לא? עכשיו? סוף סוף". גרוס נאנח, נתן אולי נשיקה חטופה לאשתו סו, ואחרי כוסית קטנה של וויסקי הרגיש הרבה יותר טוב. 2013 הארורה נגמרה.
- ביל גרוס: "חש רגשות אשם על כך שהתעשרתי, מרחם על מי שמצבו פחות טוב"
- ביל גרוס לא מתייאש: "הקרן שלי תנצח במלחמת האג"ח"
- נפילת האג"ח: קרן הדגל של גרוס הציגה את הביצועים הגרועים בארה"ב
הנה לכם קטסטרופת 2013 של קרן ההשקעות פימקו שייסד גרוס על רגל אחת: הקרן הגדולה ביותר של פימקו, Total Return Fund, המנהלת נכסים ב־237 מיליארד דולר, סגרה את השנה עם תשואה שלילית של 1.9%. זוהי התוצאה הגרועה ביותר שרשמה מאז שנת 1994. ועוד נתון, לא פחות כואב: 64% מהקרנות המתחרות עקפו אותה בסיבוב.
ביל גרוס, למי שלא מכיר, זכה ב־2010 לתואר "מנהל העשור" של חברת Morningstar והוכר ככזה על ידי רבים. ההצלחה האדירה של הקרן שייסד, ובאופן ספציפי, הצורה שבה הכינה את עצמה למשבר הפיננסי של 2008 וצלחה אותו בשלום, הפכו את האיש לאגדה חיה, לא רק בוול סטריט.
שלוש שנים חלפו להן ופימקו, המשקיעה בעיקר באיגרות חוב, סבלה מאחת השנים הגרועות בתולדותיה. כל התחזיות וההימורים שלה קרסו כמו מגדל קלפים - ועמם מרבית קרנות הענק שניהלה. קרנות הנאמנות המובילות, המנהלות נכסים ביותר מ־10 טריליון דולר, סגרו את השנה כראש לשועלונים: התשואות שהשיגו מיקמו אותן אחרי כ־60% מהמתחרות מבחינת תוצאות. רק שתיים מתוך 11 הקרנות הגיעו להישגים שהציבו אותן במחצית העליונה של הקרנות, לא רחוק מקו ה־50%. לשם השוואה, בשנת 2012 עמדו 11 הקרנות על סביבת קו ה־%25, מעט מעליו.
אבל המכה האמורה שספגה ה־Total Return Fund, מלכת הקרנות של פימקו, היתה הכואבת מכולם. היוקרה, המעמד והצלחות העבר לא עזרו לגרוס, והקרן ספגה פדיונות בהיקף של 41.1 מיליארד דולר בשנה. הפדיונות החלו במאי ונמשכו ברציפות עד סוף השנה - שמונה חודשים. בחודש אוקטובר איבדה Total את מעמדה כקרן האג"ח הגדולה בעולם.
והיה עוד. קרן Unconstrained, עם נכסים של 28 מיליארד דולר, איבדה 2.6% וסיימה אחרי 85% מהמתחרות. קרן All Asset All Authority רשמה ירידה שנתית של 5.5%, אחרי - תנשמו עמוק - 99% מהמתחרות.
שאלת המיליארד דולר המתבקשת: איך, לעזאזל, זה קרה? התשובה הפשוטה: קורה. אתם יודעים, לפעמים הולך, לפעמים פחות. אנד אוף סטורי. אלא שבוול סטריט אין דבר כזה, "קורה". משלמים שם יותר מדי כסף על המכונית, מועדון הגולף והאופר לילדים בשביל התשובה "קורה". הם רוצים לדעת כי הם צריכים להחליט. בל נשכח, מדובר במיליארדים.
פימקו הלכה על שלושה הימורים מרכזיים ב־2013: היא האמינה בהתחזקות האג"ח של ממשלת ארה"ב, בעלייה בשיעור האינפלציה בארה"ב ובברזיל.
עוד נחזור להחלטות אלה, אבל לפני כן, מעט על תהליך קבלת ההחלטות המרתק בפימקו. ביל גרוס ושותפו להנהגת פימקו מוחמד אל־אריאן מתכנסים אחת לשנה לפורום של שלושה ימים בשיתוף עם יותר מ־700 אנשי פיננסים והשקעות (המשתתפים באופן אישי או באמצעות שיחת וידיאו), שבסופו מחליטים ראשי פימקו על הקווים המנחים של ההשקעות בשנה הקרובה. במקביל מתכנס פורום קטן יותר שלוש פעמים בשנה כדי לדון בהתפתחויות ובשינויים הנדרשים. הדגש בפורומים אלה הוא על נתוני המאקרו.
"אף שגם קרנות אחרות מקבלות החלטות על סמך המצב הכלכלי, אף אחד לא נותן לנתוני המאקרו משקל גדול כל כך כמו בפימקו. עוד ייחוד שיש לפימקו הוא שהיא מחילה את הרעיונות וההחלטות על מרבית הקרנות באופן זהה. זה לא המצב הרגיל ביתר הקרנות, ופימקו מאוד מצליחה בדרך זו", אומר ראסל קינל, מנהל בחברת המחקר של מורנינגסטאר. ולהימורים של פימקו.
הימור ראשון:
האג"ח הממשלתיות נזנחות
במאי 2013 העריך פורום ההשקעות של פימקו כי כלכלת ארה"ב לא תרשום צמיחה שנתית של יותר מ־2% בשלוש עד חמש השנים הבאות. עברו ימים ספורים ויו"ר הפדרל ריזרב דאז בן ברננקי הודיע כי הבנק ישקול לצמצם בקרוב את מדיניות הרכישות שלו, שעמדו על 85 מיליארד דולר, במסגרת מדיניות ההרחבה הכמותית והתמיכה בשווקים.
ההחלטה על הצמצום הגיעה רק בדצמבר, בהתכנסות הפד האחרונה של ברננקי לפני פרישתו, אולם מאז ההודעה במאי החל השוק בתמחור מתמשך של מהלך מצמצם. הדבר בא לידי ביטוי, בין היתר, בהפניית ההשקעה לאפיקי המניות על חשבון אג"ח ממשלתיות.
התוצאה במספרים: מחירי האג"ח נפלו והתשואה על האג"ח לעשר שנים שעמדה ב־21 במאי על 1.93% טיפסה ל־3% בחודש ספטמבר. מאז היא נעה בסביבה שבין 2.7% ל־3%. פימקו הימרה על האג"ח הממשלתיות והפסידה המון כסף.
הימור שני:
האינפלציה שלא היתה
אחת ההחלטות המתוקשרות של פימקו מחודש אפריל האחרון היתה להמר על האינפלציה: גרוס צפה שהדפסת הכספים והתמיכה בשוק יעלו את מדד המחירים ורכש אופציות מבוססות אינפלציה. אלא שהאינפלציה לא באה ועל הפעולה נרשם בתוך שלושה חודשים הפסד של 6.8%.
הימור שלישי:
ריאל לא ריאלי
בינואר 2013 כתב גרוס שהתשואה על המטבע הברזילאי, ריאל, גבוהה יותר מזו של אג"ח ממשלת ארה"ב. מאז עלתה האג"ח הממשלתית ביותר מ־7%, כשהריאל צונח ב־13%. מול הדולר צנח הריאל ב־11%, בעוד ממוצע המטבעות של השווקים המתפתחים פחת מול הדולר ב־6.9%. כל זה כחלק ממשבר בברזיל, בשילוב אינפלציה גוברת ושיעורי צמיחה נמוכים. הקרן של פימקו המתמחה בכלכלות מתפתחות, Pimco Emerging Local Bond, ניהלה, נכון לספטמבר האחרון, 12.3 מיליארד דולר. האחזקה הגדולה ביותר שלה היתה באג"ח ברזיל. קרן הענק Total Return שהוזכרה קודם נפגעה גם היא מההימור על ברזיל, ויחד איתה לפחות שלוש קרנות נוספות.
נקודת אור
מכירים את הסיפור על כד השמן שהיה אמור להספיק רק ליום אחד? אז גם לפימקו יש כד כזה. קוראים לו Pimco Income Fund, קרן שמנהלת נכסים בשווי של 29 מיליארד דולר, ושסגרה את השנה בעלייה של 4.8% - מעל 97% מהמתחרות ב־2013, וממש בפסגה בחישוב של חמש שנים.
ככה זה בפימקו: גם בשנה קשה במיוחד משהו טוב בטוח ייצא משם. קורט בראוור, מנהל השקעות מכובד בזכות עצמו ששמשקיע ב־Total Return מאז הקמתה, אמר לבלומברג כי הוא נשאר אוהד של פימקו למרות תוצאות השנה האחרונה. "הם מחוץ לאופנה. כשאתה במצב הזה, עשויים לקרוא לך טיפש, אבל בפימקו יש כמה מהאנשים המבריקים בעולם הפיננסי", אמר בראוור, העומד בראש קרן Brouwer & Janachowski המנהלת נכסים בשווי של מיליארד דולר. בעוד שנה, כשביל גרוס שוב יחל את הספירה לאחור לקראת שנת 2015, נוכל לדעת האם מדובר במעידה שנתית חד־פעמית, או שמא האנשים המבריקים האלה הם כנראה כבר לא העיפרון החד ביותר בקלמר של וול סטריט.