בלעדי לכלכליסט
מרקסטון מעכבת תשלום אג"ח: במו"מ עם אייפקס למכירת חלקה בפסגות
הקרן מעכבת תשלום קרן וריבית בהיקף של כ-15 מיליון שקל לגופים המוסדיים המחזיקים באג"ח של חברת פנומנל שבבעלותה - דרכה היא מחזיקה ב-23.2% ממניות פסגות
- המלכוד של זהבית כהן: קביעת שווי לפסגות
- מרקסטון מפרקת השותפות בחברת הקרנות: מוכרת את חלקה לאקסלנס
- דני גילרמן צפוי לעזוב את קרן מרקסטון לטובת קרן בלקסטון
קרן מרקסטון שוב מעכבת תשלום קרן וריבית בהיקף של כ־15 מיליון שקל לגופים המוסדיים המחזיקים באג"ח של חברת פנומנל החזקות שבבעלותה. התשלום היה אמור להיות מועבר ב־2 בפברואר. פנומנל היא החברה שדרכה מחזיקה קרן מרקסטון ב־23.2% ממניות בית ההשקעות פסגות. ל"כלכליסט" נודע כי מרקסטון נמצאת במגעים מתקדמים למכירת חלקה בבית ההשקעות לקרן אייפקס, שהיא בעלת השליטה (76.8%) בפסגות, במסגרת מימוש השקעות הקרן. על פי הערכות, בכוונת מרקסטון להשתמש בתמורת המכירה כדי לממן את תשלום האג"ח. לפי שטר הנאמנות מול מחזיקי האג"ח, לפנומנל יש אפשרות לפרוע את התשלום בתוך 30 יום.
סיום תקופת ההשקעה
בספטמבר האחרון חשף "כלכליסט" כי לאחר שותפות בת חמש שנים רכש בית ההשקעות אקסלנס את חלקה (45%) של מרקסטון בחברת קרנות הנאמנות שלו בתמורה ל־70 מיליון שקל. עסקה זו שיקפה שווי של 155 מיליון שקל לחברת הקרנות, שווי נמוך משמעותית מזה שדרשה מרקסטון מלכתחילה. מרקסטון שמנהלת 800 מיליון דולר כבר סיימה את תקופת ההשקעה שלה ומתמקדת במימוש אחזקותיה.
כיום משערכת קרן אייפקס בניהולה של זהבית כהן את השקעתה בבית ההשקעות פסגות בשווי הגבוה ב־2% מהשווי שבו רכשה את השליטה בבית ההשקעות בנובמבר 2010 — לפי שווי של 2.76 מיליארד שקל. על פי הערכות, מרקסטון לא תסכים לקבל עבור חלקה תמורה הנמוכה מהשווי שלפיו רכשה אייפקס עצמה את השליטה, ובמילים אחרות, הסכום שתדרוש לא יהיה נמוך מ־640 מיליון שקל.
אדרבה, בשלוש השנים האחרונות היו מדי פעם ניסיונות למו"מ עם אייפקס לרכישת חלקה של מרקסטון בבית ההשקעות. ניסיונות אלה עלו בתוהו על רקע דרישות מחיר שהציבה מרקסטון שהיו גבוהות משמעותית ממחיר הרכישה של אייפקס, כשהסכום שננקב עמד אז על 800 מיליון שקל.
למרקסטון היתה זכות להצטרף לעסקת המכירה של פסגות כבר בעת רכישת השליטה בבית ההשקעות על ידי אייפקס, אלא שמרקסטון העריכה אז שאייפקס תוכל להשביח את פסגות ולהגדיל את שווי אחזקתה בבית ההשקעות. אלא שמאז עברו הרבה מים בנהר כאשר רגולציה חדשה מצד משרד האוצר הורידה את תקרת דמי הניהול בקופות הגמל כמעט ב־50% ופגעה בהכנסות פסגות, המחזיק בחברת הגמל הגדולה בישראל. בנוסף, מרקסטון, בניגוד לשנים עברו, נמצאת היום בלחץ יותר גדול לבצע את המכירה כיוון שהיא נמצאת כבר בשלב מימוש אחזקותיה וסגירת הקרן.
חוב היסטורי לבנקים
מרקסטון בניהולם של רון לובש ואמיר קס עדיין נושאת על גבה יתרת חוב של כחצי מיליארד שקל מהלוואה בנקאית בהיקף של כמיליארד שקל שלקחה ב־2006 אשר שימשה אותה לרכישת קופות הגמל וקרנות הנאמנות מבנק לאומי ומבנק הפועלים שעל בסיסן הוקם בית ההשקעות פריזמה. את האג"ח שהתשלומים עבורן מתעכבים כעת גייסה מרקסטון ב־2007 בהיקף של כ־107 מיליון שקל, והיתה אמורה להתחיל להחזיר בסוף יולי 2012, אלא שכבר אז עיכבה את התשלום בשבועיים, שבסופם שולם הסכום במלואו. אז הבהירה מרקסטון כי הדחייה בתשלום היתה טכנית בלבד.
ממרקסטון נמסר בתגובה: "כחלק מהתקדמות עסקה הקשורה בנכס הבסיס, מרקסטון פנתה לנאמן האג"ח כדי לדחות חלק מהתשלום הקרוב וכן הקדמה של תשלומים רחוקים יותר, זאת תוך הבטחה כי לא ייגרם כל נזק למחזיקים מפעולה זו".