בלעדי לכלכליסט
אקסלנס רוצה להפוך את קרנות הנאמנות לחסכון פנסיוני
בית ההשקעות שבשליטת הפניקס ישיק שתי קרנות נאמנות על בסיס המודל הצ'יליאני. רמת הסיכון בקרנות תלך ותפחת בהתאם לעלייה בגיל. הקרנות החדשות יתחרו בפוליסות החיסכון ויתגמלו בהפחתת דמי ניהול חוסך שיישאר לאורך זמן
בזמן שהמודל הצ'יליאני לקרנות הפנסיה נקבר בכנסת, בבית ההשקעות אקסלנס שבסליטת הפניקס מיישמים אותו בקרנות הנאמנות. ל"כלכליסט" נודע כי חברת קרנות הנאמנות של אקסלנס, בניהולו של צחי קורן, צפויה להשיק קרן נאמנות ייחודית שתהיה מבוססת על עקרון המודל הצ'יליאני ("מעגל חיים"). כרגע קהל היעד שאקסלנס מכוון אליו הוא של חוסכים בגיל טרום פרישה, גילאי 55 ומעלה, והמטרה היא שההשקעה תהווה סכום משלים להכנסת הפנסיה. אקסלנס בעצם מנסה להפוך את קרנות הנאמנות לעוד רכיב לחיסכון פנסיוני.
- חשד: שני סוחרים לשעבר באקסלנס גרפו רווחים על חשבון לקוחות
- הפניקס מבטלת את האסיפה לאישור תנאי העסקתו של לפידות
- הפניקס דוחה שוב את אסיפת בעלי המניות לאישור שכרו של המנכ"ל
דמי הניהול יופחתו בכל ארבע שנים
בשלב ראשון יושקו שתי קרנות בלבד. האחת לתקופה של 12 שנה עם דמי ניהול התחלתיים של 0.8% (עשויים להיות דמי ניהול עקיפים נוספים אם אקסלנס ירכוש תעודות סל, אם כי מדובר בעלויות נמוכות). בנוסף, בכל ארבע שנים דמי הניהול ירדו בשיעור של 0.04%. לקוח שיחליט לרכוש תעודות סל בעצמו ולא דרך הקרן החדשה של אקסלנס, אמנם ישלם עלויות נמוכות יותר, אך תהיה עלות נוספת עבור מנגנון ההתאמה האוטומטי עם העלייה בגיל.
רכיב המניות ינוע בין 30% ל־34% ויהיה מבוסס על 70% מדדים בארץ ועוד 30% מדדים בולטים בחו"ל. רכיב האג"ח הקונצרניות יהיה מבוסס על מדדי תל בונד המקומיים וינוע בין 28%-32%, רכיב האג"ח הממשלתיות יתחלק באופן שווה (17%-21%) לאג"ח ממשלתיות שקליות (5-2 שנים) ולאג"ח צמודות (5-2 שנים). במהלך השנים רמת הסיכון תרד בהדרגה עד שתגיע ל־8%-12% בלבד במניות ובאג"ח קונצרניות, ל־23%-27% באג"ח ממשלתיות שקליות ול־53%-57% באג"ח ממשלתיות צמודות. לפי בדיקה שביצע אקסלנס לאורך 12 השנים האחרונות, רשם תמהיל מדדים זה תשואה שנתית ממוצעת של 5.7% בשנה.
הקרן תהיה סחירה שלוש פעמים בחודש, בניגוד לסחירות יומיומית בקרנות הנאמנות הרגילות. בתום תקופת 12 השנים הלקוח יוכל לבחור אם לממש את הכסף, לשמור אותו ברמת סיכון נמוכה או לקבל מהקרן קצבה חודשית (אנונה) כקרן מחלקת. הקרן השנייה, עם תמהיל מדדים דומה, תהיה לתקופה בת שמונה שנים עם דמי ניהול התחלתיים של 0.75%. גם בה דמי הניהול יופחתו בכל ארבע שנים.
לקרן החדשה יהיה מועד פדיון קבוע מראש, ועד הפדיון בכל שנה רמת הסיכון בקרן תלך ותפחת עם העלייה בגיל המשקיע. הקרן תהיה מבוססת השקעה במדדים ותשקיע את כל נכסיה במדדים סחירים בלבד בארץ ובחו"ל. יהיה לה מנגנון איזון אוטומטי המשמר את רמת הסיכון בה, כך שבמצבים שמדדי המניות הרלבנטיים למשל יעלו והחלק החשוף למניות בקרן יגדל, יבצע מנהל הקרן איזון של החשיפה כדי להחזירה לרמה המקורית.
חשוב להדגיש שהקרנות מתחייבות שלא לשנות את מדיניות ההשקעה שלהן לכל אורך התקופה, והאופציה היחידה של אקסלנס היא לפרק אותן. בכל שנה ייפתחו קרנות חדשות כדי לאפשר לקהל מצטרפים חדש להתחיל את מסלול ההשקעה של מעגל החיים. בכוונת אקסלנס להשיק בהמשך קרנות נוספות עם רכיב מניות התחלתי גבוה יותר לקהל יעד צעיר יותר.
קרנות הנאמנות נהנות היום מיתרון של דחיית מס, כאשר המשקיעים בהן ישלמו את המס על רווחי ההון רק בעת פדיון הקרן. כיום, כאשר משקיע עובר מקרן נאמנות אחת לאחרת, הוא משלם מס במעבר, ואילו במסגרת הקרן של אקסלנס, הלקוח יוכל להקטין את רמת הסיכון שלו עם העלייה בגיל ללא צורך לאירוע מס במהלך התקופה.
בקרנות דמי הניהול יותר אטרקטיביים
המוצר החדש של אקסלנס מבקש להתחרות בעיקר עם פוליסות החיסכון של חברות הביטוח. הפוליסות מציעות חיסכון לטווח בינוני כולל בהוראת קבע שהשקעותיו צמודות להשקעות החיסכון ארוך הטווח של המוצרים הפנסיוניים. כמה בתי השקעות ניסו לשכנע את אגף שוק ההון במשרד האוצר להתיר להם לשווק מוצר מקביל לפוליסות חיסכון שהשקעותיו יהיו צמודות לקופות הגמל, אך נענו בשלילה.
היתרון המובהק של פוליסת חיסכון היא האפשרות לעבור ממסלול למסלול ללא אירוע מס, וכאמור הקרן של אקסלנס תאפשר זאת גם. אך להבדיל מפוליסות חיסכון שמשווקות על ידי סוכני הביטוח, לקרנות הנאמנות יש פלטפורמת הפצה דרך מערך היועצים בבנק שיכולה לספק דחיפה למוצר. יתרה מכך, דמי הניהול שמציע אקסלנס יותר אטרקטיביים. פוליסות החיסכון גובות דמי ניהול של עד 2%, אך בממוצע עבור חוסכים עם סכומי כסף לא גבוהים דמי הניהול עומדים על 1%-1.2%. עם זאת, פוליסת חיסכון מאפשרת חשיפה גם להשקעות שאינן סחירות וכוללת ניהול אקטיבי ולא ניהול פסיבי מבוסס מדדים.