חיים כץ מאיים: "ללא רוב למגבלת 0.25%, אקדם חקיקה שתאסור כפל דמי ניהול"
היום יתקיים דיון מכריע בוועדת הכספים על התקנות להגבלת כפל דמי הניהול בחיסכון הפנסיוני ל־0.25% בשנה. ח"כ חיים כץ, שכלל אינו חבר בוועדת הכספים, יקבל את זכות ההצבעה של ח"כ גילה גמליאל. כץ: "לא מבין למה דורית סלינגר התפשרה על 0.25%"
ח"כ חיים כץ מהליכוד ביתנו עשוי לדרוש היום איסור של כפל דמי ניהול בחיסכון הפנסיוני, כך נודע ל"כלכליסט". ועדת הכספים תקיים היום דיון שני, ובסופו תתבצע הצבעה ביחס לתקנות של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר.
- קנדל, נתניהו והטיעון המדעי
- "גופי הפנסיה משתמשים בכספי החוסכים ככספומט"
- סלינגר הכריעה: מגבלת כפל דמי הניהול תעמוד על 0.25%
התקנות אמורות להגביל החל מאפריל הקרוב את היכולת של גופי הפנסיה לגבות דמי ניהול נוספים מהחוסכים בעת העברת חלק מניהול ההשקעות למנהלי השקעות חיצוניים. כיום משלמים חוסכי הפנסיה דמי ניהול רגילים, וסופגים, לרוב מבלי שהם מודעים לכך, עלויות נוספות של 0.18% בממוצע בשנה. מנהלי הפנסיה מעבירים השקעות, בעיקר בחו"ל, למנהלי השקעות חיצוניים דוגמת קרנות השקעה, קרנות נאמנות ותעודות סל ומגלגלים את העלות שלהם על החוסך. סלינגר ביקשה תחילה להציב מגבלה של 0.15% בשנה על דמי הניהול הנוספים, אך בעקבות לחצים אדירים מצד גורמים אינטרסנטיים לצד גורמים בתוך הממשלה נאלצה להתפשר על מגבלה של 0.25%.
האם דמי הניהול מייצרים תשואה עודפת?
כעת מתברר כי כץ, שכלל אינו חבר בוועדת הכספים ועומד בראש ועדת הרווחה והעבודה של הכנסת, צפוי להגיע לדיון במקומה של ח"כ גילה גמליאל מהליכוד ביתנו ולקבל במקומה את זכות ההצבעה. כץ נחשב ל"גורו הפנסיה" של הכנסת, והוא בעל המעורבות והבקיאות הגבוהות ביותר בכנסת בתחום הפנסיה. ב־2012, כאשר פרופ' עודד שריג, המפקח על הביטוח באותה תקופה, ביקש לקבוע תקרה לדמי הניהול בקופות הגמל על 1.2%, כץ הוביל להורדת התקרה ל-1.05%. בוועדה כץ צפוי להתקיף את סלינגר ואנשיה בשורה של שאלות ובראשן האם אמנם דמי הניהול הנוספים הללו מייצרים תשואה עודפת.
לפני שבוע, כאשר התקיים הדיון הראשון בנושא בוועדת הכספים, אנשיו של שר הכלכלה נפתלי בנט ביחד עם כץ לחצו לדחות את ההצבעה לגבי התקנות. בעקבות כך, ציינה סלינגר כי בחמש השנים האחרונות לא נמצאו ממצאים לכך שההשקעות בניהול חיצוני ייצרו תשואה עודפת לחוסכים שהצדיקה את העלות הנוספת שלהן. מנגד, יוג'ין קנדל, היועץ הכלכלי של ראש הממשלה, שנכח בדיון, טען ההפך ואמר כי מחקרים מוכיחים שלאורך זמן קרנות השקעה מצליחות לייצר ביצועים עודפים.
"אין שום סיבה לכפל דמי ניהול"
בשיחה עם "כלכליסט" אמר כץ כי "אין שום סיבה לכפל הזה. כנראה שפספסנו את הנושא הזה כשהובלנו את הרפורמה בדמי הניהול (הרפורמה שחתכה החל מ־2013 את דמי הניהול בקופות הגמל ובביטוחי המנהלים כמעט ב־50% - ר"ב). דורית סלינגר עשתה נכון כשעלתה על זה. אבל אני לא מבין למה היא התפשרה והעלתה ל־0.25%". כץ נוטה לדרוש לאסור כליל את כפל דמי הניהול אלא אם יוכח שיש להם תועלת לחוסך. "אני רוצה שיסבירו לי בדיוק תמורת מה אני משלם", מבהיר כץ. "אם אראה נתונים שהחוסך מקבל תמורה נאותה, אז אצביע בעד. אם אראה שאין כאן עודף תשואה, אתנגד".
אם לא יהיה רוב לתקנות, החל מאפריל ייאסר כפל דמי הניהול כיוון שהוראת השעה בנושא תתבטל. כץ מדגיש כי בדק כיצד יתר חברי הכנסת מתכוונים להצביע. כרגע מסתמן רוב לאישור התקנות, אם כי בוועדה יש גם רוב להגבלה חמורה יותר מזו שמבקשת סלניגר, כך שייתכן ויבקשו להקשיח את רף דמי הניהול הכפולים. כץ הבהיר כי אם לא יהיה רוב לתקנות עם מגבלת ה־0.25%, הוא יפעל לקדם חקיקה שתאסור באופן קבוע את כפל דמי הניהול או תייצר הגבלה משמעותית יותר.
יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי מהבית היהודי, התייחס בישיבה הקודמת לגביית כפל דמי הניהול על ידי גופי הפנסיה: "חברות הביטוח מתייחסות לחוסכים כמו לכספומט שאפשר לגבות ממנו עלויות נוספות כל עת שהן רוצות". בכך הבהיר סלומינסקי כי עמדתו מנוגדת לזו של יו"ר המפלגה שלו, נפתלי בנט, שמתנגד לתקנות.