סודות מחדר המסחר: הפיל הסיני במרכז השוק
צרות הכלכלה הסינית מתחילות להגיע לנקודת רתיחה, והופכות מספר מטבעות לאטרקטיביים
מתחילת השנה שוק המטבעות מתקשה לגבש מוטיבים שיאפשרו ניתוח פשוט. היעדר סיפור מרכזי גורם לבלבול רב, אבל בשקט דוהר אל הבמה המרכזית גל צונאמי שעלול להיות הסיפור הגדול הבא. הצרות בסין, נדמה לי, הן פיל עצום ממדים שיושב בחדר כשכל היושבים בו מעדיפים להתעסק בצרות ותיקות מוכרות.
- ארה"ב: הסינים השתלטו על הוויזות
- סין: הבנק המרכזי ירחיב את רצועת הניוד ל-2%
- סין נגד טנסנט ועליבאבא: מגבילה ביצוע תשלומים באמצעות הסלולר
נחיתות רכות או קשות
הצרות של סין מתבשלות כבר שנים על אש קטנה, אך היום הממשל הסיני כבר מתקשה להסתיר את החריקות. בתחום האשראי אנו רואים מחיקות חוב של בנקים בסין בהיקפים הולכים וגוברים, והדבר יוצר מחנק אשראי שמביא לקריסת יזמים וקבלנים סינים. בצד השני, התל"ג נמצא בירידה, בין השאר בגלל ירידה חדה ביצוא, והכלכלה כולה מתקררת. הממשל הסיני מנסה להתמודד עם ההידרדרות הכלכלית שנראית הרבה יותר אלימה מהנחיתה הרכה שהוא מנסה להציג כלפי חוץ.
הממשל מקדם שורה של רפורמות בתחומים שונים: הגירה פנימית, ניוד, בנייה, ילודה ומסחר. סין עושה זאת מתוך ההכרה שללא צריכה פנימית ופתיחות לעולם הנחיתה של הכלכלה הסינית עלולה להיות הכל חוץ מרכה. אחת ההתאמות האחרונות לעולם היא הרחבת רצועת הניוד של היואן (CNY) מ־1% ל־2% שבוצעה ב־17 במרץ. הרחבה זו השיגה את התוצאות המצופות: היואן נחלש משמעותית לאחר תקופה ארוכה של מסחר חד־צדדי שגרם להתחזקות המטבע והאטה ביצוא. אם סין אכן נכנסת לתקופה מאתגרת, צריך לחשוב על כמה פוזיציות שיתמכו בתיאוריה.
אסטרטגיות השקעה
ייתכן שמה שראינו בשבוע האחרון ובייחוד לאחר הרחבת רצועת הניוד הוא רק קצה הקרחון. הסינים, לאחר שנים שבהן שיתפו פעולה עם הלחץ העולמי ואפשרו למטבע שלהם להתחזק בהדרגה, יגיעו לסף הכאב ויעשו ככל שביכולתם להחליש את המטבע שלהם. רק שיש שני אלמנטים בסין שחשוב לשים אליהם לב: גודלה של המדינה והטריגרים בשוק האופציות של שחקנים שהימרו שהיום הזה לא יגיע ושעלולים להריץ את הדולר למעלה במהירות. פוזיציית לונג דולר כנגד יואן או מטבע הצל הסחיר יותר ה־CNH (אוף שור) עשויה להיות מאוד רווחיות. מינואר כבר טיפסנו לרמות של 6.20 מ־6.05 יואן לדולר, אבל בשוק מדברים על שורט סקוויז חזק ברמות של 6.35–6.45 כתוצאה ממערך אופציות שהביאו בחשבון את המשך הסטטוס קוו.
מי שחושש שהעולם לא ירשה לסינים להחליש את המטבע שלהם בחדות, וחושב שהמשבר הסיני יחריף את התנודתיות בשוק, יכול לקנות את התנודתיות דרך אופציות CALL ו־PUT - קרי אסטרטגיית האוכף.
כל מי שסין מרתיעה אותו, יש אפשרות ללכת מסביב על קרוס המטבעות דולר אוסטרלי/ין יפני. לאוסטרליה תלות ביחסי המסחר עם סין, והיא תסבול מההאטה. מחירי המתכות שאוסטרליה מייצאת כבר צוללים (נחושת, פלדה). מנגד, משבר חריף בסין עלול להעלות את קרנו של הין היפני כמטבע מקלט אסייתי. היפנים שכבר ירו את רוב התחמושת בהרחבה הכמותית הגדולה בעולם, יתקשו לבלום את התחזקות המטבע שלהם בתרחיש זה של שורט אוסטרלי ולונג ין.
הכותב הוא סוחר מט"ח בחדר העסקאות של לאומי שוקי הון
השורה התחתונה: השוק הסיני כבר מתחיל לגלות סימני עצבנות, ולאלו יש פוטנציאל להפוך למשבר הפיננסי הבא בעולם.