בלעדי לכלכליסט
היספסאט הספרדית קרובה לרכישת חלל תקשורת
חברת הלוויין שבבעלות מקסיקנית הגישה את ההצעה הגבוהה ביותר לרכישת יצרנית הלוויינים הישראלית מידי שאול אלוביץ', לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל. המתחרה הגדולה שלה, אסיהסאט, פרשה מהמכרז, וכך גם קרן אייפקס
המכרז למכירת חלל תקשורתמגיע לישורת האחרונה: ל"כלכליסט" נודע כי החברה מנהלת מגעים למכירתה מול הגוף שהגיש את ההצעה הגבוהה ביותר במכרז - חברת הלוויינים היספסאט - בשווי שנע סביב סכום הגבוה במעט מ־1.5 מיליארד שקל.
- אסיאסאט והיספאסט הגישו הצעות לרכישת חלל תקשורת - בכ-1.5 מיליארד שקל
- אלוביץ' מעמיד את חלל על המדף בשווי 2 מיליארד שקל
- מתרחבת בחלל: הורחב ההסכם התקשורת של הלוויין "עמוס 4" ב-4 שנים
המכרז, שמנהל בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן, הוא למכירת מלוא הבעלות בחלל תקשורת (100%). בשליטה בחברה מחזיקה כעת יורוקום (64%) של שאול אלוביץ'.
היספסאט, חברת הלוויינים הגדולה ביותר בספרד, נמצאת בשליטת תאגיד אברטיס ויוטלאסט המקסיקני. אסיהסאט, שנחשבה למתחרה הגדולה ביותר של היספסאט במכרז, פרשה ממנו והותירה את החברה הספרדית כגוף היחיד המנהל מו"מ לרכישה. יתר הגופים, בהם קרן אייפקס, אינטלסאט ויוטלסאט, החליטו לפרוש משום שהמחיר היה גבוה מדי עבורם.
התארכותו של המשא ומתן עשויה להצביע על מכשולים שצצו בדרך לחתימה על העסקה. עם זאת, שוק ההון נותן סיכוי גבוה יחסית לחתימה. חלל תקשורת נסחרת כיום בשווי של 1.355 מיליארד שקל בבורסת תל אביב, לאחר שמנייתה זינקה ב־50% מאז תחילת המגעים לפני כחצי שנה. שווי החברה בבורסה עמד על פחות ממיליארד שקל כשאלוביץ' יצא למהלך למכירתה וביקש עבורה 2 מיליארד שקל, דרישה שנתפסה כגבוהה.
רצף של תקלות
לפני תחילת המשא ומתן, בסוף אוקטובר צנחה מניית חלל תקשורת בכ־33% עקב תקלה משמעותית שהתגלתה בספק כוח מספר 2 של הלוויין עמוס 5. התקלה הצטרפה לשתי תקלות משמעותיות בלוויין שמפעילה החברה: האחת, ירידה של 50% במתח של ספק כוח 1, שבעקבותיה נאלצה לעבור לספק 2; השנייה, תקלה בספק 2, שאפשרה לה להפעיל רק ארבעה מתוך שמונת המנועים של הלוויין. התקלות גרמו לחלל להפריש 14 מיליון דולר לירידת ערכו של עמוס 5.
חלל תקשורת מפעילה בנוסף את הלוויינים עמוס 2 ועמוס 3, ומספקת שירותי שידור ותקשורת לוויינית רחבת סרט בעיקר לאירופה, למזרח התיכון ולאפריקה.
התרחבה לאסיה
הלוויין עמוס 4, ששוגר בסוף אוגוסט 2013, אפשר לחברה להרחיב את אזורי השירותים שלה גם לשוקי אסיה. בימים אלה מפתחת התעשייה האווירית עבור חלל גם את עמוס 6.
צבר ההזמנות של עמוס 2, 3 ו־4 מסתכם ב־580 מיליון דולר, אם כי צבר זה כולל גם הזמנות של 202 מיליון דולר לשירותי עמוס 2, שאמורים לעבור לעמוס 6 כשעמוס 2 יסיים את שירותו. צבר ההזמנות לעמוס 4, שעדיין לא נכנס לפעולה מסחרית, מסתכם ב־81 מיליון דולר. זאת בלי לכלול הזמנות נוספות בסכום של 65 מיליון דולר, שהתנאים למימושן טרם נכנסו לתוקף.