$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

יוניון פנוסה הספרדית תרכוש חמישית מהגז במאגר תמר

החברה זקוקה לגז להפעלת מתקן יצוא הגז הנוזלי שלה ושל ENI האיטלקית במצרים. ההכנסות לשותפות תמר צפויות להגיע ל־1.3 מיליארד דולר בשנה. העסקה תסייע לנובל אנרג'י ולדלק בהשגת סגירה פיננסית למימון פיתוח לווייתן

ליאור גוטמן 07:0001.05.14

חברת יוניון פנוסה (UNION FENOSA) הספרדית בדרך לעסקת ענק מול שותפות תמר, הכוללת רכישה של כחמישית עד רבע מהיקף הגז שטמון במאגר תמר, כך נודע ל"כלכליסט". 

על פי ההערכות, הסכם הבנות בין הצדדים אמור להיחתם בתוך כמה שבועות. מזכר ההבנות יוביל להסכם מחייב שייחתם במהלך 2015, והצדדים כבר החליפו ביניהם טיוטות חוזה. המגעים הראשוניים בין הצדדים דווחו על ידי דלק בשנה שעברה.

 

מאגר תמר, לרבות מאגרי הלוויין שלו, מכיל 320 מיליארד מ"ק. הגז שתרכוש יוניון פנוסה מתמר נועד להפעיל את מתקן יצוא הגז הנוזלי שלה ושל ENI האיטלקית במצרים (80%). ב־20% הנותרים מחזיקות חברות הגז והנפט המצריות. המתקן הוקם לפני כחמש שנים, אולם מאז משבר הגז המצרי, הוא מושבת.

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

למתקן, הממוקם בקרבת פורט סעיד, יכולת יצוא גז של כ־7.56 מיליארד מ"ק (BCM) לשנה. לפיכך, ההערכות הן שהיקף המכירה אליו ממאגר תמר ינוע בין 4 ל־7 מיליארד מ"ק לשנה, עם ממוצע שנתי של כ־5.5 מיליארד מ"ק לשנה.

 

סך ההכנסות הצפוי עשוי להגיע לכ־1.3 מיליארד דולר לשנה, שמגלמים טווח הכנסות כללי של 15-27 מיליארד דולר (תלוי אם החוזה יהיה תקף ל־15 או ל־20 שנה). כ־60% מההכנסות הם מס שתגבה המדינה.תחילת אספקת הגז צפויה להיות במחצית השנייה של 2018.

 

המחלוקת העיקרית במו"מ היתה אם להמתין להתפתחויות פוליטיות במצרים טרם ההכרזה על התקדמויות בעסקה או על חתימה על עיקרי הבנות. הצדדים שקלו אפשרות לחזור על חוזה במודל שנחתם בינואר בין תמר לפוטאש הירדנית, שבמסגרתו מכרה תמר את הגז לחברה־בת בבעלות מלאה של נובל אנרג'י, שמחזיקה ב36% ממאגר תמר, והחברה־הבת של נובל אנרג'י מכרה את הגז לפוטאש. כך המכירה תתבצע בין חברה אמריקאית לחברות זרות אחרות ולא בין מאגר ישראלי למתקן במצרים.

 

טרם נקבע מי יישא בעלות הקמת מערכת ההולכה. על פי הערכות, רוב הנטל של מתיחת הצנרת מתמר דרומה לחופי מצרים, שעלותו הכוללת היא עד 1.5 מיליארד דולר, ייפול על הקונים.

 

 

החוזה יסייע במימון הפיתוח במאגר לווייתן

עם חתימת החוזה יוכלו נובל אנרג'י ודלק להשיג סגירה פיננסית למימון חלקם בפיתוח מאגר לווייתן, מבלי להידרש בכל מחיר לשותפים זרים.

 

שתי החברות, המחזיקות יחד ב־85% ממאגר לווייתן, אמורות לחתום בתוך שבועות על עסקת ענק למכירת 25% מהמאגר לענקית האוסטרלית וודסייד עבור 2.7 מיליארד דולר. ההכנסות מהעסקה נועדו לממן את פיתוח מאגר לווייתן. כמו כן ישמשו לפיתוחו הכספים מגיוס של 2 מיליארד דולר בהנפקה של 5 סדרות אג"ח בלתי סחירות של דלק קידוחים ואבנר.

 

למרות הגיוס, חתימה על חוזה ענק "סוגרת" את אפשרות המימון העצמאית. המפסידה הבולטת במקרה זה תהיה ישראל, שלא תיהנה ממס רווחי הון מיידי בשווי 700 מיליון דולר מכניסת וודסייד למאגר לווייתן, ותקבל כסף רק ממכירת הגז. כפי שפורסם ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, רשות המסים הגיעה להבנות מול וודסייד על מיסוי כניסתה ללווייתן, ודלק היא שמשהה את החתימה.

 

דלק ונובל אנרג'י עם הפנים לעסקת בריטיש גז

החוזה הבא בקנה של דלק ונובל אנרג'י הוא מול בריטיש גז (BG), שמחזיקה במתקן יצוא גז דומה במצרים, שסובל מאותן בעיות. על פי ההערכות, בריטיש גז זקוקה לכמות גז בהיקף דומה לזה שלו זקוקה יוניון פנוסה למתקן שבפורט סעיד. ההבדל בין העסקאות הוא במקור הגז, שיגיע מלווייתן.

 

דלק ורציו כבר דיווחו על הגשת מכרזי מכירת גז לקפריסין ואילו חברות טורקיות מתדפקות על דלתות בעלי המאגרים כדי לרכוש גז, בעוד המניע הפוליטי הפנימי בטורקיה הוא היחיד שמונע חתימת עסקה.

 

מדלק, מישראמקו, מנובל אנרג'י ומדור גז סרבו להתייחס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x