פישמן ביטח את עצמו נגד עליית ריבית באג"ח הום סנטר
בעל השליטה ברשת הקמעונאות דרש שבתמורה להזרמת הון של 60 מיליון שקל, יתבצעו שינויים בשטר הנאמנות של אג"ח החברה. הדרישה להגביל את הריבית לתקרה של 6.6% מנעה את עלייתה כאשר דירוג החברה ירד לדירוג של -BBB
מחזיקי האג"ח של הום סנטר הצביעו אתמול על הכנסת שינויים בשטר הנאמנות של אג"ח החברה, שבשליטת אליעזר פישמן. השינויים הוכנסו כחלק מההסכם עם פישמן שהזרים בחודש שעבר 60 מיליון שקל נוספים לחברה המצויה במצוקת נזילות ומתקשה לשלם את חובה למחזיקי האג"ח ולעמוד ביחסי חוב שנקבעו בעבר: יחס חוב ל־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) של 4.5. תוצאות ההצבעה יתקבלו בימים הקרובים.
- מבנה חדש לקבוצת פישמן: 3 חברות נדל"ן תחת גג אחד
- מבני תעשייה של פישמן גייסה 160 מיליון שקל באג"ח
- כלכלית ירושלים תפרוס חוב של 645 מיליון שקל
השינוי העיקרי שעליו הצביעו המחזיקים הוא הגבלת הריבית לתקרה של 6.6% לשנה בכפוף להזרמת הון מבעל השליטה. עד היום נקבעה הריבית לפי מנגנון שערי ריבית בהתאם לדירוג של החברה. בנוסף, לשטר הנאמנות נוספה התניה פיננסית של EBITDA מאוחד של מעל 25 מיליון שקל.
על פי הקובננטים המקוריים, הורדה בדירוג ל־BBB העלתה את הריבית ל־6.6% וכל הורדה נוספת אמורה להעלות את הריבית ב־0.25% נוספים. בשבוע שעבר הודיעה חברת הדירוג S&P מעלות על הורדת דירוג החברה וכעת הוא -BBB והכנסת האג"ח שלה לרשימת מעקב עם השלכות שליליות. כלומר ללא תקרת הריבית שנקבעה, הורדת הדירוג אמורה היתה להעלות את הריבית ל־6.85%. אולם לאחר הזרמת ההון מבעל השליטה לפני כחודש, החלה החברה במגעים עם מחזיקי האג"ח לתיקון שטר הנאמנות שעליו נערכה ההצבעה אתמול.
להום סנטר יש תלות מוחלטת בפישמן
הורדת הדירוג של הום סנטר נעשתה לאור האתגרים התזרימיים שבפניה והרעת מצבה. במעלות מציינים כי הביצועים התפעוליים של הום סנטר ב־2013 (אותה סיימה בהפסד תפעולי של 18 מיליון שקל) וברבעון הראשון של 2014 הושפעו לרעה מהירידה בהכנסות, מהשחיקה ברווחיות הגולמית ומהעלייה בהוצאות שחלק ניכר מהן נבעו מפתיחת סניפים חדשים. הדירוג מתחשב באופן חלקי בזהותו של בעל השליטה והזרמות ההון שלו לחברה, אך מנגד מציינים במעלות גם את התלות המוחלטת של החברה בפישמן.
"להערכתנו, קיימת אפשרות סבירה כי החברה לא תעמוד גם בהתניות הפיננסיות החדשות אם תימשך מגמת הירידה בהכנסות גם ב־2014 והיעדר שיפור משמעותי ברווחיות התפעולית", נכתב בדירוג. ב־2013 חלה ירידה של 1% בהכנסות החברה, ובמעלות מעריכים כי ב־2014 תהיה שחיקה נוספת בהכנסות בשל מאפייני השוק ורגישות השוק למצב הגיאו־פוליטי. במעלות מעריכים בתרחיש הבסיס כי המקורות שיעמדו לרשות החברה ב־2015 הם 14 מיליון שקל במזומן ונכסים סחירים, 3 מיליון שקל דיבידנד מחברה מוחזקת ותזרים מזומנים שוטף של 10 מיליון שקל. מולן מצפה לחברה תשלום חלויות חוב של 51 מיליון שקל ב־2015 והשקעות הוניות של 25 מיליון שקל נוספים עד סוף 2015. בנוסף, על פי הערכת מעלות, גם ב־2015 לא תעמוד החברה בהתניה הפיננסית של עמידה ב־EBITDA מאוחד של מעל 25 מיליון שקל.
חוב של 130 מיליון שקל למחזיקי האג"ח
החולשה בענף הקמעונאות לא דילגה על הום סנטר. התחרות מול אייס, שבעצמה לא מצליחה להציג תוצאות טובות, הביאה לירידת מחירים ולפגיעה בתוצאות הום סנטר, שאינן חשופות מעצם היותה חברה פרטית. מנתונים שהועברו לנושים עולה כי בתשעת החודשים הראשונים של 2013 הפסידה החברה 25.3 מיליון שקל למרות הכנסות של 750 מיליון שקל.
הקשיים שבהם מצויה הום סנטר באים לביטוי גם בחשבוניות של החברה הנסחרות בזירת המסחר האלטרנטיבית לשוק האשראי הקצר (קרדיטפלייס) בתשואות של 7.2%־9.4%. מדובר בתשואות גבוהות במיוחד, שכן תקופות האשראי בזירת קרדיטפלייס הן 60 עד 120 יום בלבד. לפני כשבועיים עמדה התשואה על כ־5%.
איגרות החוב הפרטיות של הום סנטר הונפקו לגופים המוסדיים ביולי 2007, בגיוס בהיקף של 270 מיליון שקל. האג"ח נשאה ריבית שנתית של 6.1%, שהועלתה כאמור ל־6.6%. האג"ח משולמת החל מסוף יוני 2008 מדי שנה עד וכולל 2016. החברה השתמשה בכספי הגיוס לכמה השקעות, חלקן כושלות. יתרת החוב כיום היא 130 מיליון שקל שאמורים להיפרע בשנתיים הקרובות. פישמן הזרים עד כה 130 מיליון שקל לחברה, כאשר ההזרמה האחרונה היתה כאמור בחודש יולי, והעניק לה ערבות אישית לחוב למחזיקי האג"ח וערבות של חברה פרטית נוספת שלו.
פישמן העדיף להזרים את הסכום בעצמו במקום לגייס מהבנק הלוואה לצורך התשלום למחזיקי האג"ח, זאת כדי להמשיך ולהקטין את מינופה. לאחרונה מכרו פישמן ובני משפחתו חלק מועט ממניות החברה הציבורית שבשליטתו, כלכלית ירושלים. זו חילקה דיבידנד של 60 מיליון שקל בעקבות תוצאות הרבעון הראשון, שככל הנראה היווה חלק מהמקורות להזרמה להום סנטר.