$
בורסת ת"א

דודו זקן: הבנקים יחשבו את ההפרשות לפנסיה לפי שווקים אחרים בעולם

זהו פתרון אפשרי לסוגית השוק העמוק שבוחן המפקח על הבנקים. הריבית לפיה יחושבו ההתחייבויות, תקבע בהתאם לשווקים בהם קיים שוק אג"ח עמוק

תומר ורון 19:4713.08.14
דודו זקן, המפקח על הבנקים, בוחן פתרון יצרתי לסוגית השוק העמוק. על פי הרעיון, הריבית לפיה הבנקים יהוונו את ההתחייבויות הפנסיוניות תקבע באמצעות מרווחי הריבית בשווקים בעולם בהם קיים שוק עמוק. זקן העלה את הרעיון ביום חמישי האחרון בוועדה המייעצת של בנק ישראל ובשלב זה הרעיון נמצא בבדיקה.

בבנק ישראל החלו לבדוק מה הוא המרווח בין אג"ח ממשלתי לבין אג"ח קונצרני במספר מדינות בעולם בהם מתקיים שוק עמוק מתוך מחשבה לבצע ממוצע בין המרווחים ולהלביש את הממוצע בתוספת ריבית אג"ח ממשלתית בישראל.

 

מה דעתך על מניית לאומי:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה
בתחילת חודש יולי בנק ישראל הוציא חוות דעת לפיה אין שוק עמוק בישראל ולכן ברור היה שזקן לא יורה לבנקים להוון את הריבית לפי אג"ח קונצרני. "שוק אג"ח החברות הוא שוק המאופיין ברמת נזילות נמוכה, רמת סחירות נמוכה יחסית ועומק שוק נמוך. לפיכך, על פניו, אין ראיות מספקות התומכות בטענה כי שוק אג"ח החברות בישראל הוא 'שוק עמוק' על פי כללי החשבונאות המקובלים בעולם", נכתב אז בחוות הדעת של בנק ישראל. אלא שכעת נראה שזקן בוחן להורות לבנקים להוון את ההתחייבויות הפנסיוניות לעובדיהם על שילוב של ריבית ממשלתית מקומית ופרמיית סיכון עולמית, כך למעשה עוקף זקן את השאלה בדבר קיומו של שוק עמוק שהפכה למאבק בין הרגולטורים ומוצא מעין דרך אמצע.

 

הרעיון של זקן אם יתממש מהווה בשורה טובה לבנקים ובמיוחד לבנק לאומי שכן החלופה - אי הכרה בשוק עמוק והיוון לפי ריבית אג"ח ממשלתית חסרת סיכון, חלופה כזו תגרע מההון העצמי של בנק לאומיכ-2.5 מיליארד שקל – 10% מההונו העצמי. גם עבור בנקים אחרים מדובר בהפרש של מאות מיליוני שקלים. אימוץ היוזמה של זקן אמנם עדיין יפגע בהון העצמי של הבנקים לטובת קופות הפנסיה של עובדיהם אך הערכות הן כי היקף הפגיעה תצומצם בצורה משמעותית.

 

יוזמתו של זקן תשפיע גם על שני הרגולטורים האחרים הקשורים לנושא. לפני שבועיים ולאחר התערבות של מבקר המדינה, יוסף שפירא, הודיע שמואל האוזר, יו"ר רשות ניירות ערך כי ימשוך את ההחלטה לגבי קיומו של שוק עמוק לידיו ובימים אלו צוות ברשות מקיים בדיקות בנושא. דורית סלינגר, הממונה על שוק ההון, חושבת גם היא שלא קיים בישראל שוק עמוק ולא מן הנמנע שהיא תתמול ברעיון האמצע של זקן.

 

יו"ר רשות ני"ע, שמואל האוזר. בודק את שוק האג"ח לעומק? יו"ר רשות ני"ע, שמואל האוזר. בודק את שוק האג"ח לעומק? צילום: עמית שעל

 

מה זה שוק עמוק?

שוק אג"ח עמוק הוא מונח המתייחס למצב שבו ישנו מספר רב של חברות שלוות כסף מציבור חוסכים גדול באמצעות אג"ח שנסחרות באופן סדיר ובצורה שמשקפת נכונה את מחירן בשוק. זאת בניגוד לשוק המבוסס על אג"ח ממשלתיות.

 

ומדוע זה משנה? לכאורה זהו שינוי זניח בתקינה החשבונאית, אבל בעולם האמיתי היא שווה מילארדים. חברות שעובדיהן זכאים לפנסיה תקציבית צריכות לחשב כמה כסף עליהן להפריש לקופות הפנסיה של העובדים. לשם כך הן מחשבות (מהוונות) כבר היום את גובה ההתחייבויות הפנסיוניות שלהן בעתיד, ולפי חישוב זה הן מפרישות כסף.

 

ההיוון מושפע מהריבית שבה מהוונות ההתחייבויות: ככל שהריבית לצורך החישוב גבוהה יותר, כך החברה צריכה לשים בצד פחות כסף היום, ולהפך. התקן החשבונאי קובע שאם קיים שוק אג"ח עמוק בישראל, אזי הריבית שלפיה יהוונו ההתחייבויות העתידיות תהיה בגובה תשואת אג"ח קונצרניות בדירוג AA, ואם לא קיים שוק אג"ח עמוק בישראל, הריבית שלפיה יהוונו ההתחייבויות תהיה נמוכה ממנה בהרבה - בגובה תשואת אג"ח ממשלתיות.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x