כת"ב תובעת את הייפריון: "פעלה באופן חפוז - והפרה הסכמות"
כלל ביוטכנולוגיה הגישה לבית משפט בארה"ב תביעה נגד חברת התרופות ב-200 מיליון דולר; לטענתה, הודעת הייפריון על הפסקת פיתוח התרופה לסוכרת נעורים על ידי אנדרומדה, שנרכשה ממנה, היתה "חפוזה ובלתי שקולה"
פרשת אנדרומדה מגיעה לבית המשפט: כלל תעשיות ביוטכנולוגיה (כת"ב) הודיעה היום לבורסה כי הגישה תביעה נגד חברת התרופות הייפריון בדלאוור שבארה"ב, בגין גרימת נזק, הפרה של ההסכמות בין שתי החברות והתנהגות חפוזה ובלתי מקובלת מסחרית. היקף התביעה - 200 מיליון דולר.
- מסע עומק לשבע השנים של כישלון אנדרומדה
- קרופיק: "אין לנו מושג לגבי המעשים המדוברים שקשורים לאנדרומדה"
- ההתרסקות של כת"ב
התביעה הוגשה בעקבות הודעתה של הייפריון מלפני שבועיים, כי היא מפסיקה את פיתוח ה-277DiaPep, תרופה לסוכרת נעורים המבוססת על פיתוח של מכון ויצמן, שאותה מפתחת אנדרומדה.
אנדרומדה היתה חברה בת של כת"ב בשותפות חברת טבע, ונרכשה מידיה ביוני 2014 לאחר בדיקות נאותות בסכום של עד 550 מיליון דולר. סכום של 20 מיליון דולר הועבר עם סגירת העסקה והשאר אמור היה לעבור בהתאם לפיתוח התרופה. לפני שבועיים הפתיעה הייפריון כשטענה כי יש בידיה עדויות לכך שעובדים באנדרומדה ביצעו לכאורה מניפולציה בניתוח תוצאות ניסוי 3 Phase, במטרה להשיג תוצאות משופרות.
בסוף השבוע האחרון נפגשו נציגי כת"ב עם נציגי הייפריון במטרה ליישב את ההדורים, פגישה שהיוותה את הבסיס להגשת התביעה. לאחר הפגישה ציינה כת"ב כי "במהלך המפגש לא הוצגו בפניה כל עדויות המצביעות על מעורבות או על ידיעה כלשהי שלה או של נושאי המשרה בה, אודות התנהלות בלתי הולמת לכאורה באנדרומדה".
כמו כן הדגישה כת"ב כי "המידע הוצג בפניה במצגת בלבד, מבלי שניתנה לנציגיה האפשרות לקבל את המידע או לבחון אותו באופן עצמאי, ולחברה לא ניתנה גישה חופשית לבסיס המידע של אנדרומדה".
הערב, עם הגשת התביעה בארה"ב, ציינה ההנלה של כת"ב כי "התביעה שהגשנו אינה עוסקת באמיתות המעשים המיוחסים לעובדי אנדרומדה, שכן בשלב זה – בהיעדר מידע מלא, עצמאי ומבוסס - אין בידי החברה להעריך טענות אלה. אם טענות אלה נכונות, הרי שכת"ב תהיה מהנפגעות העיקריות. לפיכך, כתב התביעה עוסק בהתנהלותה של הייפריון ובנזקים שגרמה לכת"ב".
כת"ב טענה בכתב התביעה כי "הייפריון קיבלה החלטות חפוזות ובלתי שקולות והודיעה על הפסקת פיתוח התרופה מבלי שהשלימה את הבדיקות המתחייבות ותוך התעלמות מהפוטנציאל להצלחת הניסויים הבאים ומהאפשרות לספק פתרונות לצרכים הרפואיים בתחום הסוכרת, שאין להם מענה יעיל".
כת"ב רוצה עוד מידע
בנוסף לתביעה, הנהלת כת"ב, שהיא בעלת מניות של הייפריון, מתכוונת לפנות אליה בדרישה שתספק לה את כל המסמכים הקשורים להחלטתה להפסיק בפיתוח התרופה.
כת"ב תובעת כאמור מהייפריון פיצויים ישירים בסך למעלה מ-200 מיליון דולר, בגין הפרה של ההסכמים עמה וגרימת נזק משמעותי לחברה. הנהלת כת"ב ציינה כי "מתוך אמונה בעתיד התרופה הסכימה כת"ב לקבל מהייפריון תשלום נמוך יחסית במעמד המכירה ואת היתרה בתשלומים מבוססי אבני דרך ומכירות עתידיות של התרופה. לפיכך, הפרת הסכם המכר מצד הייפריון פגעה כלכלית בכת"ב, והובילה לירידת שווי השוק שלה. זאת, תוך הפרה של התחייבויות הייפריון לעשות את כל שנדרש כדי לפתח את התרופה ומבלי לשקול כראוי את החלופות".