הציבור בורח מהשוק - מדדי התל בונד מחקו ביום אחד עליות של שנה
מנהלי קרנות מדווחים על פדיונות של מעל מיליארד שקל בקרנות הנאמנות: "שנים לא ראינו דברים כאלה. התל בונד חזר לרמתו מאז נובמבר 2013"
הציבור הרחב בורח משוק האג"ח המקומי. כך עולה משיחות שקיים "כלכליסט" עם מנהלי קרנות המדווחים על פדיונות עתק בתעשיית הקרנות.
- קרנות הנאמנות והפנסיה בישראל חשופות ב-5 מיליארד שקל לשוק הרוסי
- אליעזר פישמן: "עושים כל שנדרש על מנת לצאת מהמצב הזה ברווח"
- אנליסטים: "הצרות של רוסיה עוד לפניה"
על פי הערכות מי שלוחץ היום (ג') את מדדי התל בונד (מדדי האג"ח המובילים) כלפי מטה (מדדי התל בונד הגיעו בשיאו של יום המסחר לירידות של 1.8% ואילו כעת הם מתקנים מעט לרמה של 1.5%) אלו הפדיונות החריפים בקרנות הנאמנות שעל פי הערכות עומדים על מעל מיליארד שקל.
רוב הפדיונות מתרכזים בקרנות אג"ח כללי (הכוללות חשיפה של עד 20% למניות), בקרנות אג"ח קונצרני, אך גם בקרנות אג"ח ממשלתי.
הפדיונות מהיום מצטרפים לנתוני פדיונות הקרנות השבועיים שפורסמו אתמול על ידי מיטב דש - קרנות אג"ח כללי רשמו פדיונות של 580 מיליון שקל בשבוע שעבר, קרנות אג"ח ממשלתי פדו 300 מיליון שקל, וקרנות אג"ח קונצרניות פדו 450 מיליון שקל.
גם בשוק תעודות הסל נרשמים פדיונות גבוהים בהיקף של 400-500 מיליון שקל. "מדובר בפדיונות ענקיים. לא ראינו שנים דברים כאלה. יש כאן שילוב לא טוב של ירידות בבורסות בארץ ובחו"ל, דולר שיורד, האג"ח הממשלתי יורד והקונצרני יורד", מספר מנהל קרנות גדול. "יהיו היום הרבה קרנות נאמנות שיעברו לתשואה שלילית מתחילת שנה. יוצא שרוב המשקיעים בקרנות הפסידו בסופו של דבר כסף השנה. התל בונד חזר לרמתו מאז נובמבר 2013, חזר שנה אחורה, כך שכל מי שקנה השנה את מדדי התל בונד הפסיד כסף".
עם זאת, לטענת מנהלי קרנות הנאמנות, הירידות הללו מזמנות אפשרות השקעה מעניינת בצל המשך סביבת הריבית הנמוכה "אם היה אטרקטיבי לקנות לפני שנה תל בונד כשהריבית עמדה על 1.25% אז בטח שעכשיו עם ריבית של 0.25% ובתמחור הנוכחי מעניין לקנות. בדרך כלל אחרי ימים כאלו יש תיקונים כלפי מעלה. אבל מה שקורה כאן חושף את העוצמה של משבר שיכולה למחוק רווחים של שנה. הבעיה בשוק המקומי שהוא חסר נזילות. ברגע שיש פדיונות, הם דוחפים את האג"ח כלפי מטה", הוסיף מנהל קרנות אחר.