"אם יהיה קונה, כלל עדיפה על המתחרות"
איזי כהן, מנכ"ל כלל ביטוח, מסכם בראיון בלעדי ל"כלכליסט" שנתיים סוערות של חילופי בעלים ואי־ודאות מתמשכת. יש לו ביקורת על הרגולציה בענף ותשובות למי שחושב ששכרו גבוה מדי
לא כל מנכ"ל היה נהנה לנהל חברה שהיא חלק מקונצרן מתפורר, עם מאבק שליטה על הבעלות ובמצב מתמשך של אי־ודאות. לאיזי כהן זה דווקא מתאים. בשנתיים שהוא מנהל את כלל ביטוח שמקבוצת אי.די.בי, הוא ראה אותה כמעט נמכרת לסינים בעסקה שבוטלה; נשמטת עם כל הקונצרן מידיו של נוחי דנקנר; עוברת לניהול בידי נאמן; ומתגלגלת לידיהם של בעלי שליטה חדשים - מוטי בן־משה ואדוארדו אלשטיין - רק כדי לגלות שיש סיכוי סביר שהפיקוח על הביטוח לא יאשר להם להחזיק בחברה.
- אי.די.בי במגעים עם סלינגר על מכירת מניות כלל מחוץ לבורסה
- סלינגר לא משתכנעת וכלל ביטוח בדרך להימכר בבורסה
- ספירת מלאי של סוף שנה: מה בעצם נשאר באי.די.בי
בראיון ראשון ובלעדי מאז המינוי הוא אומר ל"כלכליסט": "אני רוצה מאוד שאי־הוודאות הזאת תיגמר. זו דרישה שאני מפנה בכל הזדמנות לרגולציה. זה לא בריא". כרגע, בלי בעלים, הוא אומר: "אסור לי לדבר עם אלשטיין ובן־משה. אני עומד בקשר רק מול הנאמן. מקסימום אנחנו אומרים שלום־שלום. אני לא יכול לספר להם על התוכניות העסקיות ועל התחזיות".
מה יעלה בגורל הבעלות על החברה?
"אני חושב שהפיקוח מעדיף שאת השליטה לא יקנו יחידים אלא חברות ביטוח זרות גדולות כמו ג'נרלי, שיביאו ערך מוסף וראייה עולמית, אבל קשה לי להאמין שהיום חברת ביטוח כזאת תגיע לארץ. השוק הישראלי מצומצם ודי מפותח, ויש הרבה מדינות בעולם שבתולות יותר מבחינת רגולציה".
אז יש סיכוי שכלל תימכר בבורסה בחלקים, ותהיה ללא גרעין שליטה?
"למכור את כלל בבורסה הוא הפתרון האחרון. ענף הביטוח לא יודע לעבוד ככה, אין מספיק ניסיון לדבר כזה. המשמעות היא שהציבור יהיה בעל המניות. איך הדירקטוריון יתפקד ככה? מי יסייע בחיזוק ההון בעת הצורך? צריך גם לראות אם הפיקוח יהיה מעורב יותר כי החברה מנוהלת ללא גרעין שליטה. לדעתי, גם בפיקוח מעדיפים בעל שליטה אחד".
במודל שבו תביא את הכסף, יכול לעניין אותך לקנות חלק מחברה שאתה כל כך מאמין בה?
כהן צוחק: "אני מאוד מאמין בכלל, ואם יהיה גוף רציני שישקול לקנות, אדע לתת הסברים טובים למה כלל עדיפה על האחרות. אני לא פוסל את מה שאת מציעה".
הפיקוח על הביטוח מתערב יותר מדי בעבודה שלכם?
"במסיבת הפרידה מהממונה הקודם עודד שריג שאלו אותו: 'עודד, כמה חוזרים שלחת?'. הוא אמר: 'אני דווקא יודע לענות. כיהנתי שלוש שנים ורבע ושלחתי 926 חוזרים, שזה חוזר ליום'. יש יותר מדי רגולציה. היה נכון לעשות הפסקה, לתת לחברות זמן לעכל את הפרויקטים הקיימים".
אתה מסכים עם הדרישה להפחית את עלות שכר המנהלים במערכת הפיננסית ל־3.5 מיליון שקל בשנה?
"השלמתי עם זה, אבל הרגולציה התעלמה מכמה דברים שיום אחד נתעורר ונצטרך להתמודד איתם. אדם שהשביח משמעותית את השווי ויצר לבעלים המון ערך, אם הוא לא מתוגמל כמו שצריך ולא מרגיש שהוא שותף בפרומיל מההצלחה — הוא יקום וילך".