הלמן־אלדובי קיצץ ב־20% את החשיפה לאג"ח קונצרניות
בית ההשקעות, שקבע את מדיניות ההשקעה הקודמת בתחילת 2014, הקטין את החשיפה לאג"ח חברות ל־25%, כשהעביר 1.2 מיליארד שקל מהן לאג"ח הממשלתיות. מנהל ההשקעות הראשי: "הבועה באג"ח חברות תתפוצץ"
בית ההשקעות הלמן־אלדובי פסימי מאוד לגבי שוק האג"ח הקונצרניות בישראל. לקראת 2015 העביר בית ההשקעות 1.2 מיליארד שקל מאג"ח קונצרניות לטובת הגדלת רכיב האג"ח הממשלתיות. לטענת הלמן־אלדובי, המשבר ברוסיה שהביא למחיקת מרבית העליות במדדי התל בונד (תל בונד־20, 40 ו־60) ב־2014, הוא רק הטריגר לתחילתה של תקופת ירידות בשוק האג"ח הקונצרניות.
- מאמינים בתעשייה הישראלית - הלמן אלדובי בוחרים בפרוטרום ובאינרום
- לאן ינווטו המוסדיים את הפקדות הפנסיה של דצמבר, לחו"ל או לאג"ח הקונצרניות?
- הקצפת של ינואר בשוק הקונצרני: תשואה גבוהה עם סיכון בצדה
מדדי התל בונד רשמו ירידה ממוצעת של 2.5% בחודש האחרון של 2014 ועלייה ממוצעת של 0.4% מתחילת 2014. בית ההשקעות הלמן־אלדובי, בניהולו של רמי דרור, עוסק בעיקר בניהול של קופות גמל וקרנות השתלמות, שבהן הוא מנהל נכסים בהיקף של 14 מיליארד שקל. קופת הגמל הגדולה שלו, בר יציב, רשמה תשואה של 7.66% מתחילת 2014, וקרן ההשתלמות הכללית שלו רשמה תשואה של 7.38%.
את מהלך המעבר לאג"ח הממשלתיות, שהתקבל לפני חודשיים ומאז מבוצע בפרקים, מבצע הלמן־אלדובי הן בקופות הגמל והן בקרנות ההשתלמות, שעברו משיעור חשיפה של 45% לאג"ח קונצרניות בתחילת 2014 לשיעור נוכחי של 25%. עבור קופות הגמל מדובר במעבר של 700 מיליון שקל לטובת אג"ח ממשלתיות, ובקרנות ההשתלמות מדובר במעבר של 500 מיליון שקל.
כל החשיפה לאפריקה ישראל חוסלה
מי שעומד מאחורי המהלך הזה הוא מנהל ההשקעות הראשי של הלמן־אלדובי, אילן ארצי. "שוק האג"ח הקונצרניות נמצא היום בבועה שצפויה להתפוצץ בקרוב", אמר ארצי ל"כלכליסט". "אנחנו חושבים שרמות התשואה שהגיעו היום באג"ח קונצרניות הן רמות תשואה מאוד נמוכות, ולכן כדאי לנו היום לעבור לאג"ח ממשלתיות. זה נותן לנו אפשרות להיות נזילים יותר כשהבועה תתפוצץ".
ארצי העביר את ההשקעות שלו באג"ח הקונצרניות לאג"ח בעלות מח"מ של שנתיים ומטה, הנחשבות לסולידיות יותר, וחיסל את כל ההשקעה שלו בחברות האחזקה הישראליות, שצפויות, לטענתו, להיות הראשונות שייפגעו מהתפוצצות הבועה בשוק האג"ח. כחלק ממהלך שינוי החשיפה, בית ההשקעות הצליח להתחמק מהנפילה באג"ח אפריקה ישראל. כמה שבועות לפני תחילתו של קריסת הרובל חיסל הלמן־אלדובי את החשיפה של 40 מיליון שקל לחברת האחזקות של לב לבייב, שנפגעה בצורה משמעותית מהמשבר ברוסיה. האג"ח של אפריקה ישראל רשמו בדצמבר 2014 ירידות שערים של עד 25%, והן נסחרות כיום בתשואות לפדיון גבהות של 15%–16.5%.
"הירידות יימשכו גם לשנת 2015"
"רמת הסיכון בשוק האג"ח עולה במיוחד בחברות האחזקה. הן תמיד הראשונות לחטוף בעתות של משבר", מסביר ארצי. "המשבר האחרון ברוסיה הוא רק הקטליזטור לתחילת ירידות בשוק האג"ח הקונצרניות. ראיה לכך אפשר למצוא בכך שיש חברות שלא קשורות לרוסיה בכלל שהציגו ירידות באג"ח כמו אשטרום, הכשרת הישוב וארזים".
לדברי ארצי, הירידות במדדי התל בונד בדצמבר 2014 הן רק ההתחלה. "בהסתכלות של שנה קדימה אני חושב שהירידות יימשכו גם ל־2015. הסיכון באג"ח גבוה מאוד וצריך להיות מאוד זהירים".