הכתם של דלק נדל"ן: המוסדיים הגדולים החרימו את ההנפקה של תשובה
קבוצת דלק ניסתה לפתות את המוסדיים עם ריבית גבוהה ועמלת הפצה נדיבה, אך נראה שהחשש מהביקורת על השקעה בחברה שגילחה 1.4מיליארד שקל מהחוב לאג"ח דלק נדל"ן, היה חזק יותר
יכולת הגיוס של איש העסקים יצחק תשובה עמדה אתמול למבחן ראשון בשוק ההון הישראלי שנתיים לאחר הסדר החוב שביצע בדלק נדל"ן. רגע לפני השלב המוסדי בהנפקת האג"ח החדשה שלה שינתה הנהלת דלק את מתווה ההנפקה במטרה למשוך אליה מוסדיים שחששו מהביקורת הציבורית שנשמעה לאחרונה על חזרתו של תשובה לגייס אג"ח ללא ביטחונות לקבוצת דלק, לאחר הסדר החוב שבו גילח למשקיעים 65% על חוב של 2.15 מיליארד שקל.
דלק זכתה אתמול לביקושים עצומים של 1.1 מיליארד שקל, אולם ביקושים אלו הוזרמו בעיקר מגופי נוסטרו קטנים וקרנות נאמנות. בלטו בהיעדרם גופי הפנסיה והגמל הגדולים שבחרו להחרים את הגיוס מחשש לביקורת ציבורית. דלק תכננה לגייס 400 מיליון שקל אולם לאור הביקושים היא גייסה לבסוף 686 מיליון שקל בריבית של 4.4% . בשלב הציבורי יגדל היקף הגיוס ל-800 מיליון שקל.
- שותפות תמר נאבקת במדינה על תמלוגים בגובה של אחוז
- השגריר של תשובה: עידן וולס מצטרף לדירקטוריון קבוצת דלק
- תשובה משפר התנאים בהנפקת דלק
ריבית מקסימום של 5.1%
דלק קבעה את ריבית המקסימום בהנפקה על שיעור של 5.1%, מרווח של 370 נקודות מעל האג"ח הממשלתית במח"מ דומה. ריבית זו נחשבת לגבוהה ביחס למצבה הפיננסי של דלק ולחברות בעלות דירוג מקביל של A. כך למשל, קרדן רכב גייסה לפני שבוע אג"ח בדירוג A בהיקף של 433 מיליון שקל בריבית של 3.4% בלבד. בנוסף קבעה דלק עמלת הפצה מוקדמת מפתה של 0.8% למוסדיים שיתחייבו מראש כי יזרימו ביקושים בהנפקה במקום עמלת הפצה של 0.5%–0.6% שנהוגה בהנפקות מסוג זה.האג"ח יהיו ללא ביטחונות, למעט הבטחה לשעבוד שלילי.
כבר בתחילת השבוע החלה דלק במקצה שיפורים של תנאי ההנפקה, כאשר שיפרה את יחס ההון עצמי למאזן הדרוש ממנה מ־15% ל־20% והקשיחה את הדרישות המתירות לה לבצע חלוקת דיבידנדים, מהון עצמי מינימלי של 1.8 מיליארד שקל להון עצמי מינימלי של 2.4 מיליארד שקל. בנוסף דלק החליטה להפוך את הגיוס לסדרה אחת שקלית (ל"א) בהיקף של 400 מיליון שקל, בשונה מהתכנון המקורי שעמד על שתי סדרות אג"ח, שקלית וצמודה, של 200 מיליון שקל כל אחת. שינוי זה נעשה על רקע דרישה של המוסדיים כי האג"ח יהיו במדדי תל בונד, שמחייבת אותן להיות בהיקף מינימלי של 250 מיליון שקל.
דלק חששה מביקושים נמוכים בהנפקה לנוכח ביקורת ציבורית רחבה שקראה למשקיעים שלא להשתתף בהנפקה של דלק, ולנוכח הודעתם של בתי ההשקעות פסגות, כלל ואיילים כי יחרימו את הגיוס. למרות ההצהרות של פסגות כי יחרים את הגיוס, מנתונים שהתקבלו מאתר סטוקר לבקשת "כלכליסט", עולה כי פסגות מחזיק באג"ח של קבוצת דלק בהיקף של 420 מיליון שקל. אג"ח בהיקף של 322 מיליון שקל מוחזקות בקרנות הנאמנות לטווח קצר, כלומר אג"ח שנרכשו ברובן במהלך השנה האחרונה ולאחר הסדר החוב בדלק נדל"ן. יתרת ההשקעה מוחזקת בקרנות הפנסיה והגמל, והאג"ח נרכשו ברובן עוד לפני הסדר החוב.
רוכשים את האג"ח בשוק
לכלל ואיילים, לעומת זאת, יש אחזקות זניחות של עשרות מיליוני שקלים בקרנות הפנסיה והגמל שנרכשו ברובן עוד לפני ההסדר. במילים פשוטות: פסגות שהודיע כי לא ישתתף בהנפקה מעדיף לרכוש אג"ח של קבוצת דלק בשוק. במקרה הזה הוא חוטא למשקיעים שלו מכיוון שהוא מוותר על עמלת הפצה מוקדמת של 0.8%.
תגובת פסגות: "אי־ההשתתפות שלנו בהנפקה נובעת מהאמנה שפרסמנו לפני שנתיים, שבה קבענו כי לא נשתתף בהנפקה של אג"ח ללא ביטחונות בחברה שבעל השליטה בה היה מעורב בהסדר חוב לא ראוי".