אחרי הריבית: הדולר צולל ב-1.3% ל-3.97 שקלים
זאת לאחר שמוקדם יותר היום נקבע שערו היציג על 4.02 שקלים. היורו יורד ב-0.8% ל-4.34 שקלים. בנק ישראל החליט - הריבית תישאר ללא שינוי על 0.1%. יצירות: "לא הבשילו התנאים לצעדים קיצוניים של בנק ישראל"
תגובה ראשונית בשוק המט"ח להודעת הריבית של בנק ישראל - הדולר צולל ב-1.3% ל-3.97 שקלים והיורו מאבד 0.8% מערכו ל-4.34 שקלים.
מוקדם יותר היום נקבעו שערים יציגים ראשונים לשבוע. השער היציג של הדולר נקבע על 4.018 שקלים ושערו היציג של היורו טיפס ל-4.373 שקלים.
היורו מתחזק מאד גם בשווקים הבינלאומיים ונסחר בעלייה של 1% מול הדולר, בשער של 1.093 דולר ליורו.
- הכלכלנים חלוקים: האם בנק ישראל יוריד מחר ריבית וישיק הרחבה כמותית?
- השווקים החליטו: רכבת ההרחבה הכמותית בישראל יצאה לדרך
- HSBC מעריך: בנק ישראל ישיק תוכנית הרחבה כמותית
כאמור, אחרי הפחתת הריבית הדרמטית והמפתיעה שביצעה בחודש שעבר, החליטה היום הוועדה המוניטרית של בנק ישראל לקחת פסק זמן ולהשאיר את הריבית לחודש אפריל ללא שינוי, ברמה של 0.1%. בנק ישראל נמנע בדרך כלל מביצוע שתי הפחתות ריבית רצופות שלא בתקופת משבר, וגם כעת הוא מעדיף ככל הנראה להמתין ולבחון תחילה את ההשפעות של הפחתת הריבית האחרונה, לפני ביצוע מהלך דומה נוסף. בחינת מה שהתרחש במשק בחודש החולף מגלה שבנק ישראל אכן יכול להמתין עם הפחתת הריבית הבאה.
איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות "יצירות": לא הבשילו התנאים לצעדים קיצוניים של בנק ישראל: "בנק ישראל בוחר היום להותיר את הריבית על כנה, בהתאם לציפיות הכלכלנים ולמרות שבימים האחרונים התעוררו בשוק ציפיות להפחתת ריבית ולנקיטה בצעד של הרחבה כמותית. בחינת המשתנים המקרו כלכליים מצביעה כי לא הבשילו התנאים לנקיטה בצעדים קיצוניים אלו, שכן ציפיות האינפלציה עלו לאחר פרסום מדד חודש פברואר, המדדים הקרובים צפויים להיות חיוביים, שער השקל גבוה בהשוואה ללפני חודש ימים, ומשתני המקרו אינם מצביעים על הידרדרות בפעילות הכלכלית".
אייל כהן, מנכ"ל חברת ההשקעות שיא קפיטל, אומר כי אם בנק ישראל לא ימלא אחר ציפיות השוק, גם אם באופן חלקי, השקל צפוי להתחזק באופן מהותי, לסביבות 3.90 שקל לדולר. "מבחינה זו, הפך בנק ישראל לשבוי של הציפיות – בין אם הדליף את התוכנית ובין אם לאו. אם הריבית תרד ללא הקלה כמותית, ההשפעה על הדולר-שקל צפויה להיות מתונה. זאת, מאחר שהשוק מתמחר כרגע מהלך אגרסיבי יותר. אם, לעומת זאת, בנק ישראל גם יוריד את הריבית וגם יודיע על הקלה כמותית ברבעון הבא, הדולר ימשיך להתחזק".
ביחס למסחר העולמי במט"ח מציין כהן כי התחזקותו האחרונה של היורו משקף "מהלך ברור של כיסוי שורטים ומימוש רווחים. אנו מעריכים כי אין מדובר כאן בשינוי מגמה אלא בתיקון בלבד. עם סיום תנועה זו של מימוש רווחים, אנו מעריכים כי היורו ימשיך להיחלש אל רמת השוויון מול הדולר – 1.00 דולר ליירו. כדאי לשים לב לכל המתרחש במו"מ של יוון מול גוש היורו, שכן הצדדים מצויים במצב של עימות המוביל, כרגע, ליציאה של יוון מהגוש, מהלך אשר לדעתנו יוביל לתהפוכות מהותיות בשווקים".
ב-FXCM אומרים כי הפרסום של HSBC טלטל את השוק המקומי (אג"ח, מניות, מט"ח) והביא את הספקולנטים לדחוף את הצמד דולר שקל מעלה. "אולם, תגובת הריפלקס הזו של הספקולנטים תעמוד למבחן בהחלטת הריבית היום, כאשר הסבירות שבנק ישראל באמת יודיע היום על שני הצעדים חסרי התקדים והדרמטיים הללו אינה גבוהה. אם בנק ישראל לא יגשים היום את ציפיות השוק, שהתבססו על הערכת HSBC, הדולר-שקל צפוי לתקן בחוזקה כלפי מטה",
"בסופו של דבר, הפער בין מדיניות הבנקים המרכזיים של ארצות הברית וישראל צפוי להביא להמשך התחזקות הדולר-שקל בתקופה הקרובה. ואולם, ייתכן כי השוק "קפץ" גבוה מדי בסוף השבוע שעבר", אומרים עוד ב-FXCM.