גל של הנפקות: הגיוסים מתחילת 2015 בבורסה - כפול מהתקופה המקבילה
הסתכמו ב-16.1 מיליארד שקל. בחודש מרץ הסתכמו גיוסי אגרות החוב הקונצרניות ב-6.2 מיליארד שקל, לעומת 2.7 מיליארד שקל שגוייסו בפברואר ובהשוואה ל-800 מיליון שקל שגויסו בחודש מרץ בשנה שעברה; הסיבה העיקרית לעלייה בגיוסים: הריבית הנמוכה במשק
הריבית הנמוכה הביאה לגל של הנפקות חוב בבורסה בתל אביב. מתחילת השנה ועד היום גייסו חברות ישראליות וזרות בבורסה של תל אביב 16.1 מיליארד שקל, כמעט פי 2 לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה, שבה גויס 8.7 מיליארד שקל. כך עולה מאומדנים של חברות הדירוג מידרוג ו- S&P מעלות.
- מליסרון וביג השלימו גיוסים מוצלחים
- ממשיכים לברוח: פדיון שבועי של 3.7 מיליארד שקל מהקרנות הכספיות
- סיבוב נוסף לבארנט בישראל: גייס 440 מיליון שקל לאקסטל
החברות הישראליות מנצלות את הריבית הנמוכה במשק (0.1%) והר המזומנים העצום ששוכב אצל הגופים המוסדיים בכדי לגייס חוב חדש ולהקטין בכך את עלויות המימון שלהן. עזריאלי למשל, הודיעה שהיא מתכוונת לגייס בשנת 2015 סכום עתק של 1.3 מיליארד שקל (620 מיליון שקל היא כבר גייסה) , רובו באמצעות אג"ח ציבוריות, מהלך שצפוי להקטין את הריבית הממוצעת שהיא משלמת על החוב שלה מרמה של 3.1% לרמה של 2.6% ולחסוך לה עשרות מיליוני שקלים בכל שנה.
בחודש מרץ לבדו הסתכמו גיוסי אגרות החוב הקונצרניות בהיקף של כ-6.2 מיליארד שקל, לעומת כ-2.7 מיליארד שקל שגוייסו בחודש פברואר ובהשוואה ל-800 מיליון שקל שגויסו בחודש מרץ בשנה שעברה. כ-3.6 מיליארד שקל מהסכום שגוייס בחודש מרץ נבע מגיוס אג"ח של הבנקים הפועלים ( 3 מיליארד שקל) והבינלאומי (600 מיליון שקל) כמו כן, בלטה בחודש זה רכבת ישראל עם הנפקה של מיליארד שקל.
ברבעון הראשון של השנה המשיכה גם התופעה של גיוסי החוב של חברות הנדל"ן האמריקאיות בישראל ובראשן חברת רילייטד, ענקית הנדל"ן מניו יורק שבבעלות סטיב רוס, שגייסה כ-850 מיליון שקל באג"ח ללא בטחונות. בסך הכול הנפיקו בחודש מרץ שבע חברות לעומת 11 בחודש הקודם. למעט חברה אחת, כל החברות מדורגות בקבוצת ה-A ומעלה.
ערן היימר, מנכ"ל מדרוג, העריך בשיחה עם כלכליסט כי "ביקוש להנפקות יימשך גם בחודשים הקרובים". לטענתו, "איכות האשראי של המנפיקים עד כה גבוהה יחסית לתקופות גיאות קודמות, כפי שמתבטאת בשיעור המנפיקים המדורגים ובהתפלגות הדירוגים".
מרבית הסדרות החדשות הונפקו ללא בטחונות, ועם שעבוד שוטף שלילי בלבד. שעבוד שלילי מונע מן החברות לשעבד את נכסיהם לאחרים, אך הוא לא מייצר מקור מובטח לשיקום חוב עבור בעלי האג"ח במידה שיאלצו להתמודד עם נושים אחרים על נכסי החברה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
להערכת רונית הראל בן זאב, מנכ"ל S&P מעלות, "לצד הריבית הנמוכה, עודפי הנזילות מצד המשקיעים ואלטרנטיבות ההשקעה המקומיות המוגבלות יחסית, נמשכה בחודשים האחרונים סלקטיביות מסויימת, המשתקפת בהעדפה של הנפקות איכותיות יותר". עוד הוסיפה הראל בן זאב: "אנו צופים שהפעילות הערה בשוק האג"ח תימשך גם בהמשך 2015: כל עוד סביבת הריבית נותרת נמוכה וצרכי המיחזור נשארים גבוהים, אנו מעריכים שחברות ימשיכו לפנות לשוק הראשוני על מנת לנצל את תנאי המימון הנוחים".