$
בורסת ת"א

עסקת טבע צבעה בירוק את ענף הגמל

קופות הגמל רשמו ביולי תשואה ממוצעת של 1.36% ובקרנות ההשתלמות עמדה התשואה על 1.32%. הסיבה העיקרית למגמה החיובית: עסקת הרכישה של ענקית הגנריקה הישראלית. פסגות לקחה את הבכורה בשני האפיקים, שהשלימו עלייה מצטברת של 4% מתחילת השנה

אורן פרוינד 08:1418.08.15

אחרי חודש יוני קשה, שבו איבדו קופות הגמל וקרנות ההשתלמות מחצית מהתשואה (2.3%) מתחילת השנה, חודש יולי החזיר אותן לטריטוריה הירוקה. קופות הגמל רשמו ביולי תשואה ממוצעת של 1.36%, וקרנות ההשתלמות לא רחוקות מכך עם תשואה ממוצעת של 1.32%. שני האפיקים השלימו עלייה מצטברת של 4% מתחילת השנה, לעומת עלייה ממוצעת של 3.36% בתקופה המקבילה אשתקד.

 

לעליות של יולי שתי סיבות עיקריות: הראשונה, והמהותית שבהן, היא עסקת הענק של טבע, שרכשה את חטיבת התרופות הגנריות של אלרגן ב־40.5 מיליארד דולר. מניית טבע, שאליה חשופות מרבית קופות הגמל וקרנות ההשתלמות, רשמה ביולי עלייה של 16% והקפיצה את מדד ת"א־25 ב־4%.

מה דעתך על מניית טבע:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

הסיבה השנייה למגמה החיובית היא הבלימה של ירידות השערים החדות שנרשמו בחודש יוני באג"ח הממשלתיות. המשקיעים הבינו כי הריביות בארה"ב ובישראל לא צפויות לעלות כל כך מהר, וכתוצאה עלו האג"ח הממשלתיות הצמודות ביולי בכ־0.4%.

 

גופים שהיו בחשיפת יתר לשוק המניות ולטבע, כמו פסגות, מנורה וכלל ביטוח, רשמו תשואות טובות בחודש יולי. מנגד, גופים שהיו בחשיפה נמוכה למניות, ובהם ילין לפידות ואי.בי.אי, נותרו לדשדש מאחור.

 

התשואה הטובה ביותר בקופות הגמל נרשמה בפסגות גדיש כללי, עם 1.61% בחודש יולי ותשואה מצטברת של 4.82% מתחילת 2015.

 

 

התשואה החלשה ביותר נרשמה בקופת הגמל הכללית א' של ילין לפידות. זו עמדה על 0.79% בחודש יולי ותשואה מצטברת של 2.87% מתחילת השנה. גם בקרב קרנות ההשתלמות זכתה פסגות בהובלה, עם תשואה של 1.67% בחודש יולי ותשואה מצטברת של 4.68% מתחילת השנה.

 

קרן ההשתלמות הכללית של הפניקס רשמה אף היא תשואה של 1.67% בחודש יולי ותשואה מצטברת של 4.55% מתחילת השנה. ילין לפידות השתרכה מאחור עם תשואה של 0.81% ותשואה מצטברת של 2.6%.

 

השווקים המתעוררים סבלו מהנפילה בסין

אמיר גיל, סמנכ"ל השקעות בפסגות, הסביר מה הביא לתשואה החיובית בחודש יולי. "נהנינו מאפיק המניות באירופה ובישראל, שעשה תשואה יפה ביולי", אמר. "היה לנו משקל חסר בשווקים המתעוררים, שסבלו מהנפילה בסין".

 

 

לגבי שוק האג"ח אמר גיל: "ניכרת ירידה נוספת בציפיות האינפלציוניות, גם בעקבות ירידת הנפט והייסוף של השקל. כמו כן ישנו פיחות שסין מובילה, היציבות פוחתת ובעקבותיה האפיק הצמוד עשה תשואה פחות טובה".

 

לדבריו, האירוע שכולם נושאים אליו עיניים הוא עליית הריבית בארה"ב. "השינוי הזה מאוד מעסיק אותנו. אנחנו לא מזיזים הרבה את הפוזיציה אבל נוקטים גישה שמרנית יותר מבעבר בתחום המניות. זה עדיין לא שלב שבו מצמצמים חשיפה למניות, אבל הבחירה הדוקה ובררנית יותר".

 

לגבי הריבית במשק המקומי ציין גיל כי "הריבית בישראל נמוכה מדי ביחס למצבה הכלכלי. אנו לא במצב של אירופה ושל ארה"ב, יש לנו צמיחה יותר גבוהה. בסביבה כזו, שנראה לנו שלא עומדת להשתנות בקרוב, המניות מתפקדות טוב, ולכן אנו דבקים בהשקעה במניות בישראל".

 

"שוקי החוב מתנהגים פחות טוב משוקי האקוויטי"

גם שי יצחקי, מנהל מחלקת השקעות עמיתים בהפניקס, הסביר את התשואה הטובה בקרנות ההשתלמות בבחירה קפדנית יותר של מניות. "החשיפה הגבוהה לטבע עזרה. מה ששיחק לטובתנו הוא לא שיעור המניות בתיק שלנו, שעומד על כ־38%, אלא הבחירה של המניות עצמן".

 

בתחום האג"ח, אמר יצחקי, הפניקס "נהנתה מאג"ח בתשואות גבוהות שנקנו השנה ובשנה שעברה. אנחנו לא יושבים במח"מ גבוה, והחלוקה בין צמודים ללא צמודים היא שווה. מנגד, יש לנו חשיפה לסין שפגעה בנו. זו היתה גבוהה מאוד והוקטנה לפני חודשיים־שלושה. גם החשיפה לברזיל לא עבדה טוב החודש".

 

בעניין הריבית ציין יצחקי כי "קונצנזוס הכלכלנים בעולם מדבר על העלאת ריבית בארה"ב בספטמבר, וזה בערך מה שמגלם השוק. הנחת היסוד שלנו מתבססת על זה. בחודשים האחרונים שוקי החוב העולמיים מתנהגים פחות טוב משוקי האקוויטי, מה שעלול להיות סימן לא טוב. אם התהליך יימשך הוא יזיק לשוקי המניות, ואנו מתחילים להיות זהירים בנוגע אליהם. בישראל יש סקטורים שהציגו ביצועים ממש טובים בחודשים האחרונים. סקטור הבנקאות למשל רשם עליות יפות, הוא מתומחר באופן סביר אבל קצת מנופח. אם בתחילת השנה זיהינו בסקטור הבנקאות בארץ הזדמנות אמיתית מול העולם, היום התמחור סביר ולא יותר מזה".

 

יוון התאוששה והחשיפה לאירופה תרמה לתשואה

ברק בנסקי, מנהל השקעות ראשי בתחום החיסכון ארוך טווח במיטב דש, ציין כי החודש נרשמה עלייה בשוקי המניות בחו"ל, ובעיקר בישראל. "החשיפה לסלולר פגעה בנו בעבר ועזרה לנו החודש. בחו"ל היתה לנו חשיפת יתר לאירופה, ולאחר שנגמר המשבר היווני חלה התאוששות שתרמה לנו".

 

לגבי האג"ח אמר בנסקי כי "ניצלנו את הירידות שנרשמו באפיק זה כדי לבצע הארכה מסוימת של המח"מ בתיקים. אנו עדיין לא חושבים שצריך להיות במח"מ ארוך".

 

"אנו עומדים בפני חודש ספטמבר, שבו אנו צופים עליית ריבית בארה"ב", הוסיף בנסקי. "לכן אנו משקיעים במח"מ לא ארוך. ככל שנתקרב למועד הזה, השווקים יהיו יותר תנודתיים. עם זאת, ירידת מחירי הנפט והסחורות מכווצת את הלחץ מפני עליית ריבית".

 

ומה לגבי הריבית בישראל? "אין צורך בהורדת ריבית במשק", סבור בנסקי. "הצמיחה שהיתה לנו בישראל לא מצריכה הורדת ריבית. בנק ישראל לא יעלה ריבית לפני הריבית בארה"ב ולא לפני תחילת שנת 2016, אלא ימתין לעליית ריבית בארה"ב כמה פעמים לפני שהוא יעלה אצלנו את הריבית. זה יבטל את האפקט של ההורדה".

 

בנסקי גם התייחס לירידות במחיר הנפט וציין כי "מחירי הנפט שיורדים מייצרים לא מעט הזדמנויות. יש חברות ספציפיות בתחום האנרגיה שאנו בוחנים כל הזמן מתי יהיה נכון להיכנס אליהן".

 

מדד העקביות של קבוצת קלי: מדד זה בוחן את משך הזמן שבו הושגה תשואה גבוהה מהממוצע. לדוגמה: קופה אשר השיגה ב-18 מתוך 36 חודשים תשואה מעל לממוצע, תקבל ציון 50%

בטל שלח
    לכל התגובות
    x