פרסום ראשון
גולדמן זאקס בביקורת על בנק ישראל: "לדבר פחות, לעשות יותר"
בנק ישראל סופג ביקורת על הטיפול שלו בריסון האינפלציה, בצמיחה החלשה ובשער החליפין של השקל. "הבנק נמצא בסכנה לאבד את האמינות שלו - אם לא יתרגם את ההצהרות למעשים"
"יותר מדי דיבורים, מעט מדי מעשים", כך מגדירים בגולדמן זאקס, את ההתנהלות של בנק ישראל בכל מה שקשור בטיפול בשער החליפין, בריסון האינפלציה ובהגברת קצת הצמיחה.
- בנק ישראל מרגיע: הירידה החדה בצמיחה ברבעון השני - זמנית
- בנק ישראל רכש מתחילת השנה 6.1 מיליארד דולר - הדולר נחלש ב-1%
- לא זזה מילימטר: בנק ישראל הותיר את הריבית על 0.1%, חותך תחזית הצמיחה
"בזמן שהשקל רשם תיסוף של כ-7% מול סל המטבעות מתחילת השנה (סל המטבעות נחלש מול השקל, ש"ס) והשילוב בין הצמיחה לאינפלציה בישראל הידרדר באופן משמעותי - בנק ישראל כמעט שלא שינה את המדיניות המוניטרית הבסיסית שלו. מלבד הורדת ריבית אחת של 0.15% בפברואר", כותבים בגולדמן. "במקום לבצע שינויים בסיסיים במדיניות המוניטרית, בנק ישראל נשען על דיבורים והצהרות על מנת להילחם בשער החליפין", מוסיפים.
בגולדמן לא פוסלים על הסף את קיומה של השיטה, בה נבנות ציפיות בשוק על ידי הצהרות במטרה לעצב את המדיניות המוניטרית. "הצהרות של בנק מרכזי הן חלק הכרחי ויעלי בעיצוב מדיניות מוניטרית - וזה עבד לא רע לבנק לבנק ישראל כשזה רצה להחליש את השקל", כותבים בגולדמן. "עם זאת", מוסיפים בבנק, "על מנת שההצהרות ימשיכו להיות אפקטיביות ולהשיג את המטרות שלהן - בנק ישראל חייב להפוך את הדיבורים למעשים. כי אחרת, הוא עלול לאבד את האמינות שלו".
הריבית תרד ל-0%
בגולדמן זאקס מדגישים כי ההערכה שלהם לפיה הריבית בישראל תרד ל-0% מרמה של 0.1% כיום נותרה ללא שינוי. עם זאת, מציינים בבנק כי "הסיכויים לכך פחתו".
מפרוטוקול דיון הריבית שבנק ישראל פרסם ביום חמישי האחרון מתברר כי על פי תחזית חטיבת המחקר של הבנק, ריבית בנק ישראל צפויה להיוותר ברמה של 0.1% במהלך 2015, ולהתחיל לעלות בתוואי נמוך מזה שצפתה התחזית הקודמת שפרסמה החטיבה לפני שלושה חודשים, עד לרמה של 0.5% בסוף השנה הבאה.
משמעות הערכה זו היא שכלכלני בנק ישראל צופים שהריבית בארץ תיוותר לאורך זמן ברמה נמוכה מהריבית שראשי הבנק המרכזי האמריקאי צופים לארצות הברית. עוד עולה מהפרוטוקול כי בתום הדיון תמכו כל חמשת חברי הוועדה המוניטרית בהותרת הריבית לחודש אוקטובר ללא שינוי, בנקודת השפל של 0.1% שבה היא נמצאת כבר שבעה חודשים.