פסגות, מיטב דש ואקסלנס הקטינו את החשיפה למניות
לאחר שנים שהחשיפה למניות בתיקי הגמל ובקרנות ההשתלמות עלתה, לראשונה בחודש אוגוסט החלו חלק מבתי ההשקעות להתאים את החשיפה למצב השווקים והורידו את רכיב המניות. בספטמבר ואוקטובר המגמה נמשכת
סנונית ראשונה בשוק ההון: בעוד האנליסטים מנסים להרגיע את הציבור ולשדר עסקים כרגיל על רקע הטלטלה בשווקים, בתי ההשקעות הקטינו את החשיפה למניות בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות הגדולות. כך עולה מבדיקת "כלכליסט".
- האוצר קנס גופים מוסדיים ב-14 מיליון שקל
- גלי ההדף מסין מחקו מחצית מתשואת 2015
- הירידות בבורסה מגיעות לכיס: קופות הגמל רשמו בספטמבר תשואה שלילית של 1.8%
לראשונה מזה תקופה ארוכה, שבה הגדילו בבתי ההשקעות את החשיפה המנייתית, בחודש אוגוסט התהפכה המגמה וקופות הגמל וקרנות ההשתלמות הגדולות החלו להקטין את החשיפה לרכיב המנייתי. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי המגמה נמשכת גם בחודש ספטמבר. הגופים שמובילים את המגמה הם בתי ההשקעות פסגות, מיטב דש ואקסלנס.
הטלטלה בבורסות לא מסבירה את מלוא הירידה
כך לדוגמה קופת הגמל של מיטב דש, המנהלת 5.4 מיליארד שקל, הציגה חשיפה של 37.8% למניות בסוף אוגוסט. זאת בהשוואה ל־40.4% בסוף יולי. חלק מהירידה מוסבר בירידת ערך המניות. אלה היו הנפגע העיקרי מהבירידות בבורסות העולם בחודש אוגוסט, ולכן שווי החלק המנייתי בתיקים ירד.
אלא שירידת הערך מסבירה צמצום של פחות מאחוז אחד. עיקר הצמצום בחשיפה למניות (1.6%) מוסבר בפעולה אקטיבית להקטנת רכיב המניות. זוהי החשיפה למניות הנמוכה ביותר של קופת הגמל של מיטב דש מאז פברואר האחרון. בפעם האחרונה שהחשיפה למניות צנחה בשיעור כה חד, זה היה בשלהי שנת 2008.
גם בקופת הגמל הגדולה בישראל, גדיש של פסגות המנהלת כ־29 מיליארד שקל, התכווצה החשיפה למניות. נכון לסוף אוגוסט עומדת החשיפה המנייתית של גדיש על 29.8%, לעומת 32% בסוף יולי. בפעם האחרונה נרשם שיעור חשיפה דומה ביוני 2013. החשיפה האקטיבית לרכיב המנייתי בפסגות ירדה ב־1.2%.
במקרה של אקסלנס, קרן ההשתלמות המנהלת 5.2 מיליארד שקל, שיעור החשיפה למניות קטן מ־37% בסוף יולי ל־35.2% בסוף אוגוסט. חלק המירידה נבע מהקטנה אקטיבית וחלקה מוסברת בקיטון ברכיב המניות. מדובר על השיעור הנמוך ביותר עבור אקסלנס מיוני 2015.
בין פרשת פולקסווגן לגלי ההגירה באירופה
הירידה שנרשמה מיולי בחשיפה למניות מתודלקת מכמה גורמים. ביולי ובאוגוסט השווקים הושפעו לרעה מהמצב בסין, שהיווה טריגר לתחילת הירידות. בהמשך פורסמו נתוני מאקרו בארה"ב שלא בישרו טובות לגבי צמיחה וייצור, ודחפו את מנהלי ההשקעות להקטין את החשיפה אף יותר.
גורם בכיר בענף מציין כי בחודש ספטמבר העדיפו רבים ממנהלי ההשקעות לשבת על הגדר. לכך תרם גם מיעוט ימי המסחר בספטמבר בשל תקופת החגים. "השווקים היום מאוד עצבניים ומגיבים לכל אירוע. מנהלי ההשקעות העדיפו שלא לגעת במניות בחודש החולף אך מכיוון שהשווקים ספגו ירידות, פחתה החשיפה של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות למניות", מסביר ל"כלכליסט" מנהל השקעות בכיר.
מספר אירועים נקודתיים גררה את המניות למטה בספטמבר, ומצב העניינים העצבני בשווקים סייע למגמה. עם האירועים נמנים פרשיית פולקסווגן, שבה נחשפה הטעיית בדיקות זיהום האוויר ברכבי החברה, וכן גלי ההגירה באירופה שיצרו פאניקה בשווקים. "כתיקון למצב של ספטמבר השוק ברוסיה עלה ב־10% בתחילת אוקטובר והשוק הסיני ב־8%. כשהשווקים מגיבים בחדות לכל אירוע זה לא בריא, ולכן גם התיקונים של אוקטובר היו חדים", הוא מציין.
פרמטר נוסף שמשפיע על התנהגות השווקים הוא הריבית הנמוכה. דחיית העלאת הריבית בארה"ב יוצרת מצב שבו אירועים שאמורים להשפיע לרעה על השווקים משפיעים דווקא לחיוב. כך למשל דו"ח נתוני תעסוקה מאכזבים בארה"ב, שפורסם בתחילת אוקטובר והצביע על תוספת של 142 אלף משרות בלבד. הדו"ח הביא לעלייה בשווקי המניות. לדברי הבכיר, היה זה כי "המשקיעים מוזנים מהידיעה שבתקופה הקרובה הריבית תישאר ברמה אפסית, ולכן הם מונעים יותר להשקיע במניות".