בלעדי לכלכליסט
מחזיקי אג"ח כלכלית בדרך לבית המשפט
מחזיקי אג"ח י"א מתכננים לפנות לביהמ"ש במטרה לעצור את תוכנית החברה להמיר אג"ח קצרות בארוכות. המחזיקים: "מדובר בהעדפת נושים". מנכ"ל כלכלית: "זו זכותנו, יש לנו כושר פירעון"
מחזיקי סדרת אג"ח י"א של כלכלית ירושלים הופכים למכשול מהותי בדרך של החברה למימוש התוכנית העסקית החדשה שלה. ל"כלכליסט" נודע כי מחזיקי האג"ח של הסדרה מכנסים אסיפה בימים הקרובים שעל סדר היום שלה נמצאת נקיטת הליכים משפטיים למניעת המרת אג"ח מהסדרה הקצרה ו' (מסתיימת ב־2017) לסדרה י' (מסתיימת ב־2023), הארוכה והמובטחת. המחזיקים, שמיוצגים על ידי עו"ד עדי פיגל, משוכנעים כי בידיהם גוש חוסם שיאפשר לפנות לבית המשפט.
- לקראת הכינוס: כלכלית ירושלים פתחה במרוץ להנזלת נכסיה
- אליעזר פישמן ובנק לאומי הגיעו להסכם: לא ימונה כונס לכלכלית ירושלים
- כלכלית ירושלים מגדילה נזילות: תמיר אג"ח קצרות בארוכות
מחזיקי האג"ח טוענים כי שום חברה אינה יכולה להמיר איגרות חוב מסדרה לסדרה ולהעניק להן ביטחונות מבלי לתת בטחונות גם לסדרות אחרות. עם זאת, מנכ"ל כלכלית ירושלים דודו זבידה טען שלחברה סולבנטית יש זכות להמיר אג"ח בצורה כזו מבלי שהדבר ייקרא העדפת נושים. כלכלית ירושלים יוצאת בצעד של המרה משום שבדצמבר הקרוב היא צריכה לעמוד בתשלום של 450 מיליון שקל, אך המהלך יאפשר לה לפרוס את התשלום לתקופה ארוכה יותר ולשפר את הנזילות שלה.
מחזיקי האג"ח הבולטים בסדרה י"א הם קרן הגידור ברוש המנוהלת על ידי אמיר אפרתי, קרן גידור שהקים עודד גל, וקרנות הנאמנות של אילים המנוהלות על ידי קובי שגב. על פי הערכות, בניגוד למחזיקים המוסדיים, שמחזיקים בכמה סדרות אג"ח וגם במניות כלכלית, הגופים בסדרה י"א מחזיקים רק בה. נכון לסוף יוני האחרון, יתרת החוב באג"ח יא' עמדה על 207 מיליון שקל. בעקבות האסיפה מניית כלכלית עלתה ב־8.4% במחזור מסחר גבוה של 6.2 מיליון שקל.
תוכנית מימושים אגרסיבית
שגב התעמת עם זבידה באסיפה שקיימה החברה בבורסת תל אביב אתמול. הוא הטיח בפניו "אתה משקר" וטען כי בניגוד לדבריו של זבידה כי הוא זה שיזם את האסיפה, היא בעצם נכפתה עליו על ידי המחזיקים.
שגב שאל גם אם דירקטוריון החברה דן באפשרות שסיוע של 100 מיליון שקל שאמור להגיע מהחברה־הבת דרבן (100%) לא יעבור ואם הם דנו באפשרות שהמרת האג"ח לא תתאפשר. זבידה השיב בתגובה: "יש לחברה ממשל תאגידי, יש דירקטוריון ויש דרך. אנחנו לא קמים בבוקר וממציאים המצאות".
זבידה הציג באסיפה את התוכנית הכלכלית של החברה, שמהותה מימושים אגרסיביים של 3.7 מיליארד שקל עד 2018. מתוך זה מימושים בהיקף 1.7 מיליארד שקל ייעשו ב־2016, בעיקר מחוץ לישראל. זבידה, שמכהן כמנכ"ל כלכלית מהתקופה שבה החלה הידרדרות החברה באפריל 2013, ממשיך לטעון כי היא סולבנטית. על מכירת הנכסים הצפויה אמר: "זו לא מכירת חיסול ולא בזאר. את הנכסים הטובים אנחנו משאירים בחברה. כבר מ־2012 התחלנו לעשות דברים".
"תפרע את כל התחייבויות"
שאלת הסדר החוב ריחפה באוויר ונציגי בנק לאומי, הנושים הגדולים של בעל השליטה אליעזר פישמן, נכחו באולם. אולם זבידה, שהמטרה שלו היא לעשות הכל כדי להימנע מהסדר כזה ולהמשיך במהלך העסקים הרגיל של החברה, טען: "יש לנו הון עצמי חיובי של 1.9 מיליארד שקל. איך שלא תהפכו את המספרים, לא תגיעו לשווי של 540 מיליון שקל שבו נסחרת המניה בבורסה. החברה מעולם לא הניחה מיחזור חוב. אנחנו לא מניחים שמישהו ייתן לנו כסף (זבידה מתכוון לגיוס בשוק ההון – ג"ח ). אם יהיה כסף חדש — זה מעולה. אם לא — נסתדר. החברה תסיים את השנה ברווח של 246 מיליון שקל, היא פרעה את כל ההתחייבויות שלה בעבר, ותפרע את כולן גם בעתיד".
זבידה נשאל לגבי הפער בין ההון העצמי של החברה לשווי השוק שלה ואמר כי "רק לפני שנה נסחרה החברה בשווי של 2.7 מיליארד שקל. יש רעשים, זה נכון. העסקה של האחים נקש ולאומי התפוצצה, והמניה נפלה ב־30% ביום אחד במחזור של 4 מיליון שקל בלי סיבה מוצדקת".