בלעדי לכלכליסט
סודהסטרים ממשיכה בצמצומים: פיטרה 71 עובדים בחודש שעבר
למרות הצהרת המנכ"ל באפריל האחרון כי החברה תקטין את מצבת כוח האדם שלה ב־10%, היא כבר צומקה עד כה בכמעט פי 2. הפיטורים הם חלק ממהלך שעוברת החברה בשנה האחרונה שבמסגרתו סגרה את המפעלים במישור אדומים ובאלון תבור
סודהסטרים ממשיכה במהלך פיטורים על רקע העברת הייצור שלה מהמפעלים במישור אדומים ובאלון תבור, ועל רקע הירידה בהכנסותיה. ל"כלכליסט" נודע כי החברה פיטרה בחודש שעבר 71 עובדי מטה ותפעול, מרביתם במפעלים במישור אדומים ואלון תבור שנסגרו בסוף החודש שעבר.
- סודהסטרים רוצה לתת אופציות חדשות למנכ"ל - קרובות יותר ל"כסף"
- מוגז אבל פחות: הכנסות סודהסטרים ירדו ב-13%
- סודהסטרים מציעה לקלוט אלף פליטים סורים למפעל ברהט
מהלך הפיטורים הוא חלק מתהליך שעוברת החברה בשנה האחרונה ושמגיע אל סיומו בימים אלה עם מעבר החברה למפעל החדש בלהבים בו מועסקים 1,200 עובדים. בחברה מכחישים כי מדובר בגל פיטורים.
לפני כשנה, עם פרסום הדו"חות לרבעון השלישי של 2014, אמר מנכ"ל החברה דניאל בירנבאום כי בכוונתו להקטין את מצבת כח האדם של החברה ב־10% עם איחוד המפעלים. אז העסיקה החברה 2,573 איש, כך שהתוכנית דיברה על שחרור 250 איש.
בחודש אפריל השנה דיווחה החברה על מצבת כח אדם של 2,314 איש וכיום מועסקים בחברה 2,200 איש, כלומר ירידה של קרוב ל־400 עובדים בשנה.
סודהסטרים חווה בשנה האחרונה תחרות עזה בשוק המשקאות המוגזים, דבר שגרם לה לסיים את הרבעון השלישי של השנה בירידה של 13% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל.
גם הרווח הנקי של החברה נחתך בחצי לעומת הרבעון המקביל והוא עמד על 4.7 מיליון דולר בלבד. עם זאת, ניתן לייחס חלק מהירידה בהכנסות לשינויים בשערי החליפין. היחלשות היורו והדולר האוסטרלי מול הדולר האמריקאי פגעו בהכנסה הרבעונית של יצרנית המכשירים הביתיים להכנת סודה בטעמים.
מניית החברה ממשיכה להידרדר כבר שנתיים ברציפות, וביום שישי האחרון היא נסחרה בנאסד"ק במחיר של 13.90 דולר, מה שמקנה לה שווי שוק של כ־293 מיליון דולר. מאז תחילת השנה צנחה מניית החברה בכמעט 30%, ומאז שנסחרה בשיא השווי שלה ביוני 2013, צללה המניה בכ־78%. בשיאה עמד מחיר מניית החברה על 70 דולר והיא נסחרה לפי שווי של כ־2 מיליארד דולר.
בין הסיבות לירידה בביצועים עומדת ירידה מתמשכת בדרישה למשקאות מוגזים במדינות מתועשות לטובת משקאות בריאים יותר כגון מים בטעמים ומיצים טבעיים. ב־2014, למשל, מכירות המים המינרליים במרכולים בארה"ב עלו ב־11%, ואילו מכירות המים המוגזים ירדו ב־20%. נוסף על כך, ארגוני החרם על ישראל ניהלו קמפיין אגרסיבי כנגד החברה שהחזיקה במפעל ייצור במישור אדומים, שכאמור נסגר בסוף החודש שעבר.
מהנהלת סודהסטרים נמסר: "במסגרת תכנית הצמיחה הגלובאלית לשנת 2016, נפרדה החברה בחודש אוקטובר מ-71 עובדי מטה ותפעול, אשר מרביתם הועסקו במפעלים מישור אדומים ואלון תבור שנסגרו בסוף חודש אוקטובר. המדובר במהלך מדורג שמתקיים על רקע המעבר התעשייתי למפעל הדגל החדש של החברה בעידן הנגב, המעסיק כיום כ-1,200 עובדים. בניגוד לנטען לא בוצע 'גל פיטורים' בישראל או בעולם, ולא מתוכנן מהלך שכזה. נהפוך הוא, החברה דיווחה על כניסתם של שורת מנהלים ברחבי העולם לתפקידם בכירים ברבעון האחרון, כולל מינוי של ג׳ון שפרד לתפקיד נשיא פעילות ארה"ב".