$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

סודהסטרים בוחנת רישום למסחר כפול בתל אביב

כחלק ממאמציו להחיות את בורסת תל אביב המתייבשת, מנהל מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט מגעים מתקדמים עם החברה הנסחרת בנאסד"ק. המהלך יאפשר לסודהסטרים, ששווייה נחתך בכ־80% בשנתיים, לגייס הון מקומי באמצעות מניות ואג"ח

עמיר קורץ 07:0306.12.15

הנהלת בורסת תל אביב מנהלת מגעים מתקדמים עם חברת סודהסטרים הנסחרת בנאסד"ק כדי שזו תבצע רישום כפול בבורסה בארץ. כך נודע ל"כלכליסט". בתקופה האחרונה נפגש מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט עם מנכ"ל סודהסטרים דניאל בירנבאום, ודן עמו באפשרות שיצרנית המכשירים הביתיים להכנת סודה בטעמים תירשם למסחר גם בתל אביב. בין הצדדים נערכו כמה שיחות, וכחלק ממאמצי השכנוע אף ביקר ביינארט במפעל החדש של סודהסטרים באזור התעשייה החדש עידן הנגב הסמוך ללהבים בדרום.

 

במכתב ששלח ביינארט בשבוע שעבר לבירנבאום והגיע לידי "כלכליסט", מציין ביינארט את התועלת שבמהלך עבור סודהסטרים. "הליך הרישום הכפול הנו הליך פשוט ונוח ללא עלות כספית. ניתן להשלים את התהליך בתוך כמה ימים", מציין ביינארט, ומדגיש כי החברה תוכל להמשיך ולדווח על פי הכללים הנהוגים בארה"ב ובאנגלית בלבד.

 

ביינארט מציין במכתב כי באמצעות הרישום בתל אביב תוכל סודהסטרים ליהנות מ"יתרון המגרש הביתי בישראל, היכרות של ציבור המשקיעים ויתרון לגודל בשוק המקומי" — יתרון שיוביל להרחבת בסיס המוסדיים והפרטיים. עוד מציין ביינארט כי המשקיעים בישראל יוכלו ליהנות מעלויות קנייה ומכירה נמוכות בהשוואה לעמלות בארה"ב, וכי החברה והמשקיעים בכל העולם ייהנו מ־13 שעות מסחר רצופות במניה.

 

אם תחליט סודהסטרים, הנסחרת כיום לפי שווי של 295 מיליון דולר, להירשם למסחר גם בישראל, היא תיכנס אוטומטית למדדים — מה שיאלץ את תעודות הסל והקרנות העוקבות לרכוש את מניות החברה. לפי שווי השוק של החברה היום, צפויה סודהסטרים להיכנס למדדי ת"א־75 ות"א־100. "מקומה הצפוי במדדים הנו 48 ו־73 בהתאמה, ומשקלה הצפוי במדדים אלו הנו 1.6% ו־0.4% בהתאמה", כותב ביינארט לבירנבאום. "תעודות הסל וקרנות הנאמנות המחקות צפויות לרכוש מניות בשווי של 33 מיליון דולר, שהם יותר מ־10% משווי השוק של החברה". עוד מציין ביינארט כי המהלך יאפשר לסודהסטרים לגייס בבורסה בתל אביב הון באמצעות מניות ואג"ח. ביינארט טוען בסוף מכתבו כי "מניסיון העבר, הרישום בתל אביב מגדיל את מחזורי המסחר במניה בארה"ב לעומת התקופה שלפני הרישום הכפול, ועשוי לסייע לחברה במיתון תנודות ובתקופות שפל בשווקים מחו"ל".

 

דניאל בירנבאום דניאל בירנבאום צילום: תומי הרפז

 

סודהסטרים, שהונפקה בנאסד"ק בנובמבר 2010, יודעת בהחלט מהם שפל ותנודתיות. מניית החברה צללה מאז יוני 2013 בכ־80% למחיר של 14 דולר בלבד כיום. שווי החברה, שעמד בשיא ב־2011 על כ־1.5 מיליארד דולר, נמוך משווייה בעת הנפקתה (367 מיליון דולר). בשנה האחרונה חווה החברה תחרות עזה בשוק המשקאות המוגזים, מה שגרם לה — לצד היחלשות היורו, הדולר האוסטרלי והקרונה השבדית מול הדולר האמריקאי — לסיים את הרבעון השלישי בירידה של 13% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל אשתקד ל־110 מיליון דולר. כך גם השורה התחתונה לא מעודדת, עם רווח נקי מתואם של 4.7 מיליון דולר, שנחתך בכחצי לעומת הרבעון המקביל.

 

המטרה: הישראליות

 

ניסיונות החיזור של הבורסה אחרי סודהסטרים נעשים כחלק מניסיונה לרשום למסחר בתל אביב חברות בעלות זיקה ישראלית. סודהסטרים, כמו צ'ק פוינט, אמדוקס, מלאנוקס ומובילאיי, היא בין החברות שבהנהלת הבורסה היו מאוד רוצים לראות נרשמות כאן למסחר. רצון זה גבר בשבועות האחרונים, לאחר החלטתה לסגור את הדלת בפני חברות זרות שאינן בעלות זיקה לישראל. צעד שנעשה בעקבות החשש שחברות אלו, הנחשבות קטנות בקנה מידה של וול סטריט, מנצלות את הרישום בתל אביב ואת הכניסה האוטומטית למדדים כדי לגייס הון. נוכח הביקורת הציבורית הנוקבת והספקות לגבי יציבותן הפיננסית של החברות האלה, החליטה הבורסה לאפשר רק לחברות בעלות "זיקה" לישראל להירשם למסחר בארץ, וזאת עד שתשלים רפורמה כוללת במדדים.

 

מדובר סודהסטרים מעין נוה נמסר בתגובה: "בורסת תל אביב פנתה אלינו כמה פעמים בבקשה לבצע הליך רישום כפול, ואנו שוקלים ברצינות את הבקשה".

 

מבורסת תל אביב נמסר בתגובה: "הבורסה נוקטת פעולות אינטנסיביות ומגוונות כדי להביא חברות ישראליות וכאלה בעלות זיקה ישראלית להיסחר בתל אביב. אנו מקווים כי הפעולות שנעשו מול סודהסטרים יישאו פרי". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x