$
מט"ח וסחורות

לא עוצר בדרך למטה: הנפט הגיע לרמות שפל של יותר מ-12 שנים

הנפט מסוג WTI ננעל בירידה של 3.1% לרמה של 30.4 דולר לחבית, אך במהלך היום כבר הגיע לרמה של 29.9 דולר לחבית. הנפט מסוג ברנט איבד 2.2% וננעל ב-30.9 דולר לחבית

שירות כלכליסט 22:1412.01.16

ירידות חדות בנפט ביום תנודתי חריף: הנפט הגולמי מסוג WTI ננעל היום (ג') בירידה של 3.1% - ברמה של 30.4 דולר לחבית, זאת לאחר שכבר ירד במהלך המסחר לרמה של 29.9 דולר לחבית, לראשונה מאז דצמבר 2003. מראשית השנה איבד הנפט מסוג זה 18% מערכו. הנפט מסוג ברנט נחלש ב-2.2% וננעל ברמה של 30.9 דולר לחבית - שפל מאז אפריל 2004. מראשית השנה איבד 17.2% מערכו. בשני סוגי הנפט מדובר ביום שביעי רצוף של ירידות, המתודלקות בהתחזקות הדולר. היקפי המסחר שנרשמו היום בסחורה עצומים וגבוהים בכמעט 45% מהמחזור הממוצע ב-WTI ובלמעלה מ70% מהמחזור הממוצע בברנט. 

 

מחיר הנפט עבר במהלך 12 השעות האחרונות מירידות של כמעט 3% לעליות של למעלה מ-1.7% ובחזרה לירידות חדות.

לאחר שצנח אתמול לשפל של יותר מ-12 שנים, שר הנפט של ניגריה שמשמש גם כנשיא אופ"ק הודיע כי "מספר" חברות בארגון המדינות יצואניות הנפט, אופ"ק, ביקשו לקיים פגישת חירום, בשל תנאי השוק. לדברי השר, עמנואל אבה קאצ'קו, המטרה של פגישת החירום תהיה לבחות את מדיניות של אופ"ק ולהחליט אם יש צורך להוסיף שינויים. עם זאת, הוא סירב למנות את שמות המדינות שביקשו את הפגישה.

 

עמנואל איבה קצ'יקו עמנואל איבה קצ'יקו צילום: בלומברג

 

הירידה החדה והמתמשכת במחירי הנפט ממשיכה לגבות קרבנות בדמות יצרניות נפט וגז קטנות ובינוניות בצפון אמריקה. אתמול נפלו המחירים ביותר מ-5% לרמה של 31.4 דולר לחבית, ובכך הגדילו את הסיכוי שחברות רבות בתעשיית הנפט בארה"ב יכריזו על פשיטת רגל.

 

אולם, ההערכה הרווחת היא כי מחירי הנפט עוד רחוקים מהשפל. בנקים גדולים, ביניהם מורגן סטנלי, גולדמן זאקס וסיטיגרופ, פרסמו הערכות כי הנפט עוד צפוי להמשיך לרדת ובשל שילוב גורמים כמו ההאטה בסין, התחזקות הדולר והייצור הגבוה, הנפט עלול אף ליפול לרמות של 20 דולר לחבית.

 

מסוף נפט של קונוקו פיליפס באלסקה מסוף נפט של קונוקו פיליפס באלסקה

 

בדו"ח שפרסמה חברת הייעוץ אליקס פרטנרס (AlixPartners), נטען כי ברמת המחירים הנוכחית, יצרניות הנפט והגז בצפון אמריקה מפסידות קרוב ל-2 מיליארד דולר בכל שבוע. בעקבות זאת, ההערכה היא שהיצרניות האמריקאיות יקצצו את התקציבים שלהן ב-51% לעומת 2014.

 

יתרה מכך, ההערכות הן כי לפחות שליש מיצרניות הנפט והגז האמריקאיות יעמדו על סף פשיטת רגל עד אמצע 2017. לפי פירמת עורכי הדין ביינס אנד בון, כבר עכשיו הגישו למעלה מ-30 חברות קטנות בקשה להגנה מפני פשיטת רגל. החברות הללו חייבות ביחד מעל 13 מיליארד דולר.

 

 


 

אין אופטימיות באופק

בשלב זה לא נראה שיחול שיפור בעתיד הנראה לעין. אחת הסיבות העיקריות לכך היא שהחברות חייבות להמשיך ולקדוח כדי לייצר כסף לתשלום הריבית על ההלוואות שלקחו. מהלך שרק מגדיל את עודף ההיצע שגם כך הוא אחד הגורמים המרכזיים לירידת המחירים.

 

בינתיים ממתינים משקיעים וגורמי עניין להכרזות על פשיטות הרגל כדי להשיג נכסים בזול. לפי אחת ההערכות, מעל 100 מיליארד דולר מחברות השקעה פרטיות ממתינים לרכוש נכסים שיציעו החברות למכירה, לפני או אפילו אחרי שיכריזו על פשיטת רגל.

 

 

 

עם זאת, ההערכה היא כי הסבירות למיזוגים ורכישות משמעותיים היא נמוכה, מכיוון שהקונים יצטרכו לכסות את החובות הכבדים של המוכרים. לכן, חברות אופורטוניסטיות ממתינות לגל פשיטות הרגל. מרגע שהחוב יימחק, שדות הנפט והגז יהפכו לזולים. פירוש הדבר שככל שעודף המלאי ימשיך והמחירים יישארו נמוכים, כך יותר חברות יקרסו ויותירו את הנכסים שלהן בשלים לקנייה במחיר מופחת.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x