היועץ להנפקות האמריקאיות רפי ליפא חשוד בהעלמת מס
ליפא ומיכאל ססלר, דירקטור בחברת הנדל"ן הציבורית דה לסר וחתנו של גרשון זלקינד, חשודים בהתחמקות מתשלום מס על הכנסות מנדל''ן בגרמניה. ליפא: למיטב הבנתי, לא ביצעתי כל עבירת מס. שמו של החשוד השלישי, יהלומן, עדיין אסור בפרסום
פעיל שוק ההון ויועץ ההנפקות רפי ליפא, מי שעומד מאחורי גל גיוסי האג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות בישראל, נעצר ונחקר בשבוע שעבר בחשד להעלמת מס. ליפא חשוד גם בסיוע ליהלומן, ששמו עדיין אסור בפרסום, להתחמק מתשלום מס. צו איסור הפרסום על החקירה שנחשפה באתר "כלכליסט" הוסר הבוקר (ה'), בין היתר בעקבות עתירת העיתון באמצעות עו"ד שירה בריק ממשרד ליבליך־מוזר.
- "יש לשלב את חוסכי הפנסיה כמממנים של הבנייה למגורים בישראל"
- ליידרמן: "ההזרמה המאסיבית של הבנקים המרכזיים מזיקה יותר מאשר מועילה"
- ביהמ"ש האריך את הקפאת ההליכים לחברות של ענבל אור
שופט בימ"ש השלום בראשל"צ עמית מיכלס התיר לפרסם את שמו של חשוד נוסף בפרשה שנחקרת בידי יחידת יהלום, היחידה הארצית לחקירות ומאבק בפשיעה של רשות המסים. מדובר במיכאל ססלר, שותפו של ליפא באשכול חברות הולנדי־גרמני. גם ססלר, חתנו של בעל השליטה באלקטרה גרשון זלקינד, המשמש דירקטור בחברת הנדל"ן דה לסר, חשוד בהעלמת מס.
ליפא, ססלר והיהלומן נעצרו ביום ראשון שעבר ונחקרו באזהרה. במקביל ערכו החוקרים חיפושים בביתו של ליפא ברעננה ובמשרדו בתל אביב, והחרימו מחשבים. על פי החשד, לא דיווחו ליפא וססלר, בעלי המניות בחברת האחזקות ההולנדית בפלוסקו (Beplusco), על הכנסות מאשכול המורכב משבע חברות נדל"ן מניב גרמניות, המחזיקות בנכסים בברלין. הערכת השווי של החברות, על פי החוקרים, עומדת על כ־14 מיליון יורו (כ־60 מיליון שקל).
ליפא חשוד שהשמיט מדו"חותיו האישיים הכנסות מרווחי החברות הזרות. ססלר חשוד כי לא הגיש דו"חות לרשויות המס מאז 2006, וכן לא דיווח על הכנסותיו מרווחי החברות הזרות. סכום המס שהשניים חמקו ממנו, לכאורה, אינו ידוע.
אלא שכאן לא מסתיימים החשדות של החוקרים. בפלוסקו ההולנדית רשומה בבעלות משותפת של ליפא (50%) וססלר (50%). אך על פי החשד, ליפא שימש גם איש קש, שהחזיק במניותיו של בעל שליטה נוסף באשכול החברות, היהלומן שנעצר, כדי להסוות את בעלותו ולסייע לו לחמוק מתשלום מס בישראל. "רשמת על שמך את המניות השייכות ליהלומן, כדי לסייע לו לחמוק מתשלום מס", הטיחו החוקרים בליפא.
היהלומן שנחקר בעבר בפרשת הבנק המחתרתי, לא דיווח, לטענת החוקרים, על שליטה בחברות הזרות בהצהרת ההון שלו ובדו"חות השנתיים שהגיש לרשויות המס, לאחר שהמניות נרשמו על שם ליפא. בנוסף, הסתיר היהלומן מרשויות המס חשבון בנק בשוויץ, ששימש אותו בין היתר למימון הקמת אשכול החברות — הזרמה של מיליון יורו. כמו כן הוא הסתיר הלוואת בעלים שהעניק לחברה ההולנדית.
ליפא וססלר, המיוצגים בידי עו"ד שוקי שטיין, הכחישו את החשדות. על פי גורם הקשור לחקירה, במהלך שנת 2009 החליט ליפא להשקיע בנדל"ן מניב בחו"ל. יחד עם ססלר, שהעביר מימון ראשוני של כמיליון דולר, הוא הקים את החברה ההולנדית, המחזיקה בכמה חברות־בנות בגרמניה, שתחת כל אחת מהן נרשמו הנכסים בברלין.
ליפא אמר לחוקרים כי גייס כספים במקביל להקמת החברות, גם מהיהלומן. "הוא הביא את הכסף, אני הבאתי את הנכסים", טען בחקירה והוסיף כי הכסף שהעביר לו היהלומן היה במסגרת התחשבנות ביניהם והגיע מחשבון בנק שוויצרי ולא במזומן, כך שלא היה לו כל חשד לגביו. לטענת ליפא, מניות היהלומן נרשמו על שמו, משום ששותפו ססלר לא הכיר כלל את היהלומן וסירב שהוא יירשם כבעל מניות נוסף. לגבי החשדות כלפיו בעניין העלמת מס על הכנסות שנצברו בחברות, טען ליפא שעל פי ייעוץ משפטי שקיבל, לא היתה לו כל חובת דיווח. בנוסף טען כי גם אם נצברו רווחים, הם בסדר גודל של עשרות אלפי יורו בלבד.
ססלר: "בתום החקירה יתברר כי לא נפל פגם במעשיי"
מרפי ליפא נמסר: "אני אזרח שומר חוק, ולמיטב הבנתי, לא ביצעתי כל עבירת מס. ברצוני להדגיש כי כל דיווחיי לרשויות המס והפעולות שביצעתי נעשו בהתבסס על ייעוץ מקצועי של מומחי מס מהשורה הראשונה בארץ. כולי תקווה שהחקירה תסתיים בהקדם, ואני סמוך ובטוח שבתומה אכן יתברר שכל החשדות נגדי הופרכו".
ממיכאל ססלר נמסר: "אני משתף פעולה עם הליכי החקירה והחוקרים, ומשוכנע כי בתום החקירה יתברר כי לא נפל פגם במעשיי".