רק ילין לפידות רשמה תשואה חיובית ברבעון
בעוד התשואה הממוצעת של קרנות ההשתלמות ברבעון הראשון עמדה על -0.6%, התשואה של ילין לפידות היתה 1.1%. קרן ההשתלמות של כלל הציגה את התשואה הגרועה ביותר
הרבעון הראשון של 2016 היה גרוע עבור קרנות ההשתלמות הישראליות. אלו הניבו תשואה שלילית ממוצעת של 0.6% כתוצאה מהירידה בשוקי המניות בעולם. את התשואה הטובה ביותר הניבה קרן ההשתלמות של ילין לפידות עם 1.12% ברבעון הראשון. את התשואה הגרועה ביותר הניבה קרן ההשתלמות של כלל עם תשואה שלילית של 1.37%. בכלל בחרו להקטין סיכון ולצמצם חשיפה למניות, ולכן הציגו ביצועי חסר.
מרץ כבר היה חודש חיובי יותר, וקרנות ההשתלמות הניבו תשואה ממוצעת של 1.4%.
- האוזר מקל עם חברות ניהול התיקים: יאפשר פתיחת חשבון ללא נוכחות פיזית
- בארבע חברות הגמל הגדולות יש 282 אלף חוסכים מנותקים
- הדירוג הפיננסי הגדול של "מגזין כלכליסט" ו-IFO
אקסלנס הניבה תשואה של 1.48% במרץ
מבין קרנות ההשתלמות הגדולות הניבה אקסלנס את התשואה הטובה ביותר לאחר ילין לפידות. אקסלנס השתלמות כללי הניבה תשואה שלילית של 0.38% במהלך הרבעון הראשון של 2016. בחודש מרץ הניבה הקרן תשואה חיובית של 1.48%. רונן מטמון, מנכ"ל קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של אקסלנס, סיפק תחזית להמשך השנה: "הדבר החשוב ביותר שצריך להבין לגבי השווקים כרגע הוא שהריבית בארה"ב לא תעלה. זה יביא לכך שהאג"ח יהיו חיוביות במהלך השנה הקרובה, וגם נראה המשך היחלשות של הדולר מול השקל ומול היורו. בנוסף, נראה המשך עלייה בשוק המניות בארץ ובעולם".
מטמון הסביר ל"כלכליסט" כי "כשההסתברות להעלאת ריבית יורדת, השווקים עולים וככה נראה את המשך השנה. הריבית לא תעלה, אף שהמצב הכלכלי בארה"ב לא טוב. התשואות על האג"ח האמריקאיות עומדות על 1.75%, שזה שפל של המון שנים ובניגוד לכל התחזיות. אם מחירי הנפט אכן יעלו, כפי שחוזים, זה לא יהיה טוב לכלכלה. ההכנסה הפרטית של האזרחים תרד, וזה לא יהיה טוב לצרכן האמריקאי ולצרכן הישראלי". מטמון אמר כי לא שינה את אסטרטגיית ההשקעה שלו השנה. "הריבית תישאר נמוכה והאלטרנטיבה של מניות ממשיכה להיות הטובה ביותר. מה שמטריד אותי הוא שנראה אינפלציה בארה"ב כתוצאה מעליית מחירי האנרגיה, והבנק האמריקאי יתקשה להעלות את הריבית בגלל הנתונים הכלכליים הגרועים".
"חשיפה גבוהה למניות עזרה לתשואה במרץ"
קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם הניבה את התשואה הטובה ביותר בחודש מרץ האחרון — 1.89%. דני ירדני, מנכ"ל קופות הגמל של אלטשולר שחם, הסביר ל"כלכליסט" כיצד הם השיגו את התשואה: "מה שתפקד החודש טוב זה המניות והיינו עם חשיפה גבוהה להן, במיוחד באירופה. יש לנו חשיפה גבוהה יותר מהמתחרים באירופה, ולכן ראינו תיקון וכמעט כל התשואה שלנו הגיעה מהמניות. האג"ח הקשו על התשואה וגרמו לירידה קלה".
ירדני גם התייחס לתחזיות להמשך השנה, ואמר כי "לגבי המשך השנה, לא הרבה ישתנה. היו שחשבו שאנו הולכים לקראת שינוי, אבל כל אי־הוודאות מקבעת את העובדה שהריביות יישארו נמוכות. גם אם מישהו חשב שיהיו העלאות, היום הוא מבין שהוא טועה. אנשים שואלים את עצמם מה לעשות עם הכסף, ופשוט הולכים למניות. היום יש הרבה יותר כסף בשוק ההון, ולכן רמת העצבנות מביאה לתנודתיות גבוהה וזה משהו שיישאר להערכתנו. אבל בסוף אתה רואה שאין בועה במחירי המניות, וכל עוד הריבית תישאר נמוכה, המניות יהיו השקעה אטרקטיבית".
קרן ההשתלמות של אנליסט הניבה את התשואה הטובה ביותר בחודש מרץ מבין הקרנות הבינוניות (1.81%). מבין קרנות ההשתלמות הבינוניות, הפניקס השיגה תשואה חיובית של 0.1%, הגבוהה ביותר ברבעון. מנכ"ל כספי עמיתים בהפניקס יניב כהן אמר ל"כלכליסט" כי "הפניקס התחילה את השנה עם חשיפה מנייתית נמוכה יחסית. במהלך פברואר החשיפה למניות גדלה, דבר שתרם להשגת התשואה במרץ. לתיק המניות בארץ היו תוצאות משמעותית מעל הבנצ'מרק, ונרשמו רווחים יפים מההשתתפות בהנפקת כלכלית ירושליםומאחזקה גדולה יחסית באג"ח של החברות בקבוצה".
מדד העקביות של קלי הסדרים פנסיוניים
המדד בוחן את משך הזמן שבו הושגה תשואה גבוהה מהממוצע. לדוגמא: קופה אשר השיגה ב-18 מתוך 36 חודשים תשואה מעל לממוצע, תקבל ציון 50%.