אורנשטיין מינה את גיא גיסין למנהל מיוחד של אורבנקורפ
שופט המחוזי אורנשטיין נטה לטובתם של מחזיקי האג"ח בדיון בקריסת חברת הנדל"ן הקנדית. "מי שעוקף את שטר הנאמנות של האג"ח ומגיש בקשה באמצעות החברות הבנות, אינו אמין בעיני", אמר
בדיון שהתקיים היום (ב') בביהמ"ש המחוזי בתל אביב מינה השופט איתן אורנשטיין את עו"ד גיא גיסין למנהל מיוחד של אורבנקורפ. משמעות ההחלטה היא שהשליטה בחברה עוברת מעתה למחזיקי האג"ח והחברה נכנסה באופן רשמי להליך של חדלות פירעון.
בהחלטתו מתח השופט אורנשטיין ביקורת חריפה על התנהלות החברה. "מעיון בכתבי הטענות ובנספחיה מצטיירת תמונה עגומה, בלשון המעטה, של מצב החברה. על פני הדברים עולה שהיא אינה עומדת בתנאי שטר הנאמנות, באופן שמקים עילה להעמדת החוב לפירעון מידי. לעניין זה אמנה את ההפרות שבכל אחד מהם יש כדי להקים את העילה האמורה, לא כל שכן משקלם המצטבר: המסחר באיגרות החוב של החברה הופסק; דירוג של החברה על ידי מידרוג הופסק הוא, כל הדירקטורים הישראלים של החברה התפטרו, וכך, גם יועציה המשפטיים ומבקר הפנים שלה. כמו כן התגלו כשלים חמורים בפעילותה של החברה" אמר אורנשטיין בנימוקי ההחלטה שלו.
אורנשטיין מנה שורה של מחדלים שהתרחשו בחברה בתקופה האחרונה, החל מפרשת שלילת רישיון הקבלן על ידי ארגון הבתים הקנדי טריון ועד הערכות השווי המנופחות של הנכסים הגיאותרמיים של החברה. לסיכומו של דבר, אורנשטיין אמר כי "החברה נמצאת באיזור דמדומים של חדלות פירעון כאשר קים חשש לגורלה ולגורל כספי המשקיעים אם לא יינקטו פעולות דחופות".
גיסין אמר היום ל"כלכליסט": "אנחנו קוראים כעת את כל המידע. קודם כל נלמד את הנכסים, נברר את כל הפרטים כיצד ניתן לשמור עליהם. יש פה תהליך טרנס אטלנטי וצריך לשמור על מערכת יחסים בינלאומית בין הנאמן הקנדי ובינינו וזה ייעשה בזהירות הראויה".
חוב של 18מיליון שקל
פרשת הקריסה של חברת הנדל"ן אורבנקורפ הקנדית עוד תיזכר שנים רבות בשוק ההון הישראלי. מדובר בפעם הראשונה שחברה מגייסת אג"ח (180 מיליון שקל) בבורסה בתל אביב וקורסת בתוך ארבעה חודשים בלבד מבלי שהספיקה עוד לשלם את ריבית הקופון הראשונה שלה למחזיקים.
בדיון שהתקיים הבוקר מתח אורנשטיין ביקורת חריפה על כל "שומרי הסף" של שוק ההון שהיו אמורים למנוע מקרה כזה. "תסבירו לי איך בארבעה חודשים קורה דבר כזה? איפה היו כל האנשים שאמורים למנוע את זה?" אמר אורנשטיין.
- "ססקין פיזר הבטחות בזמן שכבר תכנן הקפאת הליכים"
- חברת ה־NCAA הראשונה בת"א
- פרשת אורבנקורפ נגררת לביהמ"ש בישראל: צו איסור על ביצוע פעולות בנכסי החברה
הדיון בבית המשפט התקיים היום לבקשת מחזיקי האג"ח, שביקשו למנות את עורך דין גיא גיסין כמנהל היחידי מטעמם על נכסי החברה. זאת לאחר שהבעלים של אורבנקורפ אלן ססקין היתל בהם ופתח בהליך חדלות פירעון בביהמ"ש המחוזי באונטריו קנדה במהלך סוף השבוע מבלי לדווח להם. עורכי דינם של אורבנקורפ ממשרד כספי ושות' ביקשו לעכב את ההחלטה בעניין מינויו של גיסין עד אסיפת האג"ח שתתקיים בשבוע הבא.
"מי שעוקף את שטר הנאמנות של האג"ח ומגיש בקשה באמצעות החברות הבנות הוא אינו אמין בעיני" מתח השופט אורנשטיין ביקורת חריפה על כך שססקין הגיש את הבקשה שלו לביהמ"ש בקנדה. גיסין לא חיכה לאורנשטיין וכבר החל הבוקר במגעים עם הנאמן הקנדי KSV לפעול להליך משותף של מימוש נכסים והחזרת הכסף לנושים של החברה.
מאבק משפטי בין ישראל לקנדה
מה שקרה ביומיים האחרונים בחברת אורבנקורפ הקנדית לא משאיר מקום לספק לגבי אמינותו של הבעלים אלן ססקין. חברת הנדל"ן אורבנקורפ הקנדית שבבעלותו, שרק לפני ארבעה חודשים גייסה אג"ח בישראל בהיקף של 180 מיליון שקל, נכנסה אתמול באופן לא רשמי להליך של חדלות פירעון תחת ביהמ"ש המחוזי בתל אביב, לאחר שססקין ניסה להתל במחזיקי האג"ח הישראלים ולפתוח בהליך מקביל בקנדה. כל הדירקטוריון של החברה התפטר אתמול (א') בהמשך להתפטרות של מבקר הפנים והיועצים המשפטיים, ואורבנקורפ הפכה להצגה של איש אחד לא כל כך מוצלח – אלן ססקין.
בכך למעשה הופכת אורבנקורפ לחברת הנדל"ן הזרה הראשונה מתוך 17 חברות נדל"ן זרות שהנפיקו אג"ח בישראל שנקלעת להליך של חדלות פירעון. הקריסה של אורבנקורפ צפויה להשפיע על גל ההנפקות שהגיע מאמריקה לישראל, בזמן ששלוש חברות נדל"ן זרות ממתינות כרגע על קו הזינוק לבצע הנפקות בהיקף מצטבר של מיליארד שקל בבורסת תל אביב בימים הקרובים.
המחזיקים: "כל מה שאנו רוצים זה להחזיר את הכסף שלנו בחזרה"
מחזיקי האג"ח של אורבנקורפ לא אהבו שססקין נשאר לבדו בחברה ואת העובדה שהסתיר מהם את ההליך המשפטי שהחל בקנדה. בזמן שביום חמישי האחרון הוא דיבר עם מחזיקי האג"ח הישראלים בשיחת ועידה טלפונית ואמר שהוא מקבל את כתב ההתחייבות לתקופת השקט, הוא כבר החל בהליכים משפטיים של חדלות פירעון של חמישה מהנכסים שלו בקנדה. הוא עשה את זה כיוון שהוא רצה למנוע ממחזיקי האג"ח להגיש בקשה דומה לבית המשפט בישראל בניסיון לקבל קדימות משפטית.
מכיוון ששטר הנאמנות של האג"ח אוסר על ססקין להגיש בקשת הקפאת הליכים לביהמ"ש מחוץ לישראל, הוא עקף את האיסור הזה על ידי הגשת בקשה לחברות הבנות שמחזיקות בנכסים עצמם (פרויקטים של דיור במחוז אונטריו קנדה). בית המשפט הקנדי קיבל את בקשתו של ססקין ומינה נאמן מטעמו לחברה שכבר החל בהליך בחינה של מכירה של כמה מהנכסים.
בנתיים המחזיקים מגבשים יועץ כלכלי מטעמם שיבדוק את הנכסים בקנדה ויפעל להחזיר את החוב במהרה. ל"כלכליסט" נודע כי אודי ארז, מנכ"ל אלעד קנדה לשעבר המקורב ליצחק תשובה, מוזכר כמועמד מוביל מטעם המחזיקים, כיוון שהוא בעל היכרות עם השוק הקנדי. יחד עם זאת, הנאמן פועל במקביל לאיתור מועמדים אחרים.
אודי ארז ניהל את אלעד קנדה בשנים 2001-2007. בשנת 2011 ביקש ממנו תשובה לחזור לקבוצה, הפעם כיו"ר של אלעד גרופ כולה, קצת אחרי שנאלצה למחוק הון עצמי של 300 מיליון דולר בעקבות ההשקעה הכושלת בפרויקט פלאזה לא ווגאס בשיתוף עם אי.די.בי, פרויקט שלא יצא אל הפועל וזכה לביקורת ציבורית קשה.
מחזיקי האג"ח הגדולים של אורבנקורפ הם פסגות, מגדל שוקי הון אקסלנס וילין לפידות. אחד המחזיקים אמר ל"כלכליסט" כי "מהמידע שאנו מקבלים, הנכסים עצמם אמורים לשרת את החוב שלנו במלואו אבל אף אחד לא באמת יודע מה קורה שם ולכן חשוב למנות מישהו מטעמנו כמה שיותר מהר".
מקורבים למחזיקי האג"ח מסרו כי "אנחנו רוצים להחזיר את הכסף למחזיקי האג"ח כמה שיותר מהר. זו המטרה היחידה שלנו. כשאלן ססקין נשאר לבדו כבעל שליטה, דירקטור ומנהל, בלי שום פיקוח שהחברה התחייבה אליו, לא עורכי דין מקומיים (שמעונוב ואגמון התפטרו) לא דח"צים ישראלים (שלושתם התפטרו), לא מבקר פנים (שהתפטר), ואפילו לא דירקטורים זרים (שגם הם התפטרו), וכשרואי החשבון לא מוכנים לחתום על הדו"חות הכספיים, קשה להאמין שניתן יהיה להחזיר הכסף למשקיעים בלי מינוי בעל תפקיד שיפקח על ססקין ויתמודד מול הנאמן שמונה לחברות הנכסים בקנדה".
בחברת הדירוג מידרוג סירבו להסביר מדוע העניקו דירוג אשראי גבוה של A3 לחברה. הם הסתפקו בשליחת תגובה: "חברת מידרוג הפסיקה את הדירוג של אורבנקורפ בהמשך לשתי הורדות דירוג שבוצעו לחברה וכן הכנסת חברת הנדל"ן לרשימת מעקב. הפעולות של מידרוג בוצעו בהתאם למתודולוגיה שלה בעקבות התנהלות שאינה עומדת לכאורה בכללים לצורך מעקב שוטף ואמין אחר הדירוג אשר אמור להסתמך על מקורות איכותיים ואמינים".