גיסין יוצא לקרב: ינסה להשתלט על נכסי אורבנקורפ בקנדה
המנהל המיוחד שמונה בשבוע שעבר לחברה הקנדית המקרטעת נתקל בהתנגדות של KVS, נאמן הנדל"ן שלה בקנדה. גיסין ביקש ממחזיקי האג"ח לחמש אותו ב-3 מיליון שקל לטובת המאבק המשפטי, שלא ברור אם יתקיים בישראל או בקנדה
אסיפת מחזיקי האג"ח של חברת הנדל"ן הקורסת אורבנקורפ, שנערכה היום (א') בתל אביב, היתה מלאה בעיקר בכיסאות ריקים. איש לא ציפה לבשורה מיוחדת מפי עו"ד גיא גיסין, שמונה רק בשבוע שעבר לבעל תפקיד בחברה על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב.
אחרי שדאג להוציא את העיתונאים החוצה, סיפר גיסין למחזיקי האג"ח את מה שהם חששו מאוד לשמוע. חברת KVS הקנדית, שמונתה לפני שבועיים לנאמן של הנדל"ן של אורבנקורפ בקנדה, לא מוכנה לשתף עמו פעולה בכל הקשור למימוש הנכסים ולהחזרת הכסף לנושים. הנאמן הקנדי מוכן לקבל את גיסין כיועץ בלבד, ולא כשותף מלא להליך המימוש.
- אלן ססקין: רק ביצעתי הוראות שהיועצים שלי נתנו
- רשות ני"ע תתשאל בכירים במידרוג על מחדל אורבנקורפ
- אורבנקורפ ממשיכה לשקוע: שני פרויקטים נוספים בקנדה בחדלות פירעון
לפני שבוע בלבד אמר גיסין ל"כלכליסט": "יש פה תהליך טרנס אטלנטי וצריך לשמור על מערכת יחסים בינלאומית בין הנאמן הקנדי ובינינו, וזה ייעשה בזהירות הראויה". כעת, נוכח ההתנגדות של הנאמן הקנדי, מיהר גיסין לבקש ממחזיקי האג"ח של אורבנקורפ להעמיד את החוב שלהם לפירעון מיידי. המשמעות של מהלך כזה היא כניסת החברה להליך רשמי של חדלות פירעון ותחילתו של מאבק משפטי בין בתי המשפט הישראליים והקנדיים. מאבק כזה יהיה ארוך, מכוער ובעיקר יקר.
החוב צפוי לעמוד בקרוב לפירעון מיידי
גיסין ייצא הבוקר לטורונטו שבקנדה כדי לנסות לגבש הליך משותף עם הנאמן הקנדי למרות חילוקי הדעות. עד אז גיסין מבקש לוודא שארגז הכלים שלו מצויד בנשק שיאפשר לו להילחם בנאמן הקנדי במידת הצורך. זאת הסיבה לפנייתו של גיסין למחזיקים. אם לא יזכה לשיתוף פעולה מהם, אמר גיסין, הוא יפעל להחליף את הנאמן הקנדי בגורם אחר. בתרחיש כזה הסוגיה המשפטית תגיע לשיאה ותעמיד את כל גל ההנפקות של חברות הנדל"ן האמריקאיות בישראל בסימן שאלה גדול.
השאלה העיקרית שעל הפרק - האם גיסין יצליח לנהל את הליך מימוש הנכסים תחת בית משפט ישראלי, כפי שהובטח למשקיעים בשטר הנאמנות של האג"ח; או שמא ידו של בית המשפט הקנדי תהיה על העליונה כי הנכסים עצמם והנושים (בעלי החוב הבכיר בבנקים) ממוקמים בקנדה.
משום שהתהליך הצפוי עתיד להיות כואב ויקר, ביקש גיסין כבר היום מהמחזיקים להעמיד כרית ביטחון של 3 מיליון שקל לטובת הוצאות משפטיות שיצוצו בהמשך הדרך. בדומה למאבק המשפטי שקידמו מחזיקי האג"ח של חברת אמפל שבבעלות יוסי מימן, מחזיקי האג"ח של אורבנקורפ יצטרכו לממן עורכי דין ויועצים מקומיים שגובים שכר טרחה גבוה בהרבה מזה שגובים מקביליהם הישראלים.
מחזיקי האג"ח הישראלים, ובראשם פסגות ילין לפידות, אקסלנס ומגדל שוקי הון, נוטים לקבל את בקשתו של גיסין וצפויים להעמיד את החוב לפירעון מיידי כבר ביומיים הקרובים. כדי לשכנע את המחזיקים נעזר גיסין בממצאים שהשיג לאחר שערך בדיקה מקיפה לגבי כל שאירע באורבנקורפ בארבעת החודשים שחלפו מאז גיוס האג"ח שלה בישראל.
גיסין מצא כי חוב של 1.9 מיליון דולר מכספי האג"ח שולם לבעלים אלן ססקין כנגד חוב אישי שלטענתו החברה היתה חייבת לו. עוד גילה גיסין כי חלק מהכסף נועד לכסות בורות שנוצרו בדמות מקדמות של רוכשי דירות שביטלו עסקאות ברגע האחרון. לא מעט כסף ברח מהחברה החוצה למקומות עלומים שגיסין לא ידע לשים עליהם את האצבע.
ביומיים הקרובים מחזיקי האג"ח יחליטו אם להעמיד את החוב לפירעון מיידי. אם תרחיש זה יקרה, המחזיקים יהפכו את גיסין למפרק של החברה בפועל ויעניקו לו סמכויות משפטיות של מימוש נכסים ושעבודים שונים.
באסיפה היום נאמן האג"ח יוסי רזניק לא חסך ביקורת מהבעלים, שהחליט חד־צדדית לפנות להליך משפטי בקנדה בזמן שהבטיח למחזיקי האג"ח בישראל תקופה של שקט תעשייתי. "ססקין אמר לי שהוא מתחייב ליציבות ועומד בהתחייבות. לאור האמירה שלו, החלטנו להמתין לאחר חג הפסח כדי שלא להפריע ולפגוע בפוטנציאל להתקדמות. לצערנו, ביום חמישי בלילה נודע לנו שהחברות־הבנות של אורבנקורפ הגישו בקשה להקפאת הליכים. לאור ההתנהלות הזו הגענו בבוקר יום ראשון לבית המשפט עם בקשה למינוי בעל תפקיד, וביום שני ניתנה החלטה".
הזמן חשוב במירוץ מול הנאמן הקנדי
מכיוון שאורבנקורפ לא פרסמה אף דו"ח כספי מאז גייסה את הכסף בישראל בדצמבר 2015, אי אפשר לדעת מה מצבם האמיתי של הנכסים וכמה כסף יראו מהם מחזיקי האג"ח, אם בכלל. אחד ממחזיקי האג"ח הגדולים אמר היום ל"כלכליסט": "אין לנו באמת מידע לגבי היקף הכסף שנקבל בחזרה. אנחנו מניחים שמרביתו אבודה, אבל יודעים שיש שם נכסים ששווים משהו. יש הרבה שמועות לגבי חובות לא רשומים לבנקים בנכסים בקנדה ולכן אנחנו רוצים לפעול כמה שיותר מהר, במקביל לנאמן הקנדי".
ביום חמישי האחרון הגיש ססקין באמצעות הנאמן הקנדי בקשה לחדלות פירעון לשני פרויקטים של החברה, Bridle Path ו־Woodbine. אלה אינם נכללים בפורטפוליו שהגיע לישראל, ועל כן אינם משפיעים על מחזיקי האג"ח המקומיים. יחד עם השניים הללו מגיע מספר הפרויקטים של אורבנקורפ שנמצאים בהליך של חדלות פירעון לשבעה, וזאת מתוך 17 פרויקטים של החברה. בנוסף הוגשה בקשת חדלות פירעון לחברת הניהול אורבנקורפ אינק מנג'מנט שבבעלות ססקין.
"עכשיו זה במגרש של גיסין", אמר מחזיק אג"ח אחר ל"כלכליסט". "על פניו נראה שאפשר להחזיר את הכסף אף שאיש לא באמת יודע מה קורה בנכסים. אנחנו רוצים לראות את הכסף שלנו, ואם צריך - נעמיד את החוב לפירעון מיידי. בינתיים אנחנו ממתינים לראות את ההתקדמות עם הנאמן הקנדי".
רשות ני"ע בודקת את חברת הדירוג והחתם
אורבנקורפ גייסה 180 מיליון שקל ממשקיעים ישראלים וקרסה לאחר ארבעה חודשים בלבד. בימים אלה רשות ניירות ערך בודקת את כל המעורבים בפרשת נפילתה, החל מחתם ההנפקה איפקס הנפקות ועד חברת הדירוג מידרוג שהעניקה דירוג אשראי גבוה לחברה. הבדיקה עשויה להגיע גם למשרד רואי החשבון דלויט, שערך את הדו"חות הכספיים לתשקיף, וליועצים המשפטיים משרד שעמונוב ושות', שכתבו את התשקיף.
הפרשה של אורבנקורפ מעמידה בספק את גל ההנפקות הבא של חברות הנדל"ן האמריקאיות בישראל. נכון להיום הגישו שלוש חברות תשקיף לרשות ני"ע במטרה לגייס מיליארד שקל נוספים בישראל במהלך חודש מאי. לאור ההתפתחויות האחרונות באורבנקורפ, הגיוסים הללו עומדים בסימן שאלה גדול.
במידרוג סירבו להסביר מדוע העניקו דירוג של A3 לחברה והסתפקו בתגובה: "מידרוג הפסיקה את הדירוג של אורבנקורפ בהמשך לשתי הורדות דירוג שבוצעו לה וכן הכנסתה לרשימת מעקב. הפעולות של מידרוג בוצעו בהתאם למתודולוגיה שלה בעקבות התנהלות שאינה עומדת לכאורה בכללים לצורך מעקב שוטף ואמין אחר הדירוג, שאמור להסתמך על מקורות איכותיים ואמינים".