$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

דירקטוריון הבורסה דורש מההנהלה להילחם ברגולציה

הוראות חדשות שיזמו המפקחת על הבנקים ורשות ני"ע, שעתידות לטענת הנהלת הבורסה לחסל כליל את המסחר באופציות על מדד ת"א־25, העמידו את הדירקטוריון על הרגליים האחוריות. "כל יום אנחנו חוטפים סטירה מצלצלת", אמר אחד הדירקטורים

רחלי בינדמן 11:0411.05.16

חבל הרגולציה ההולך ומתהדק סביב החברות והפעילים בבורסת תל אביב הוביל לאחרונה לדיון סוער בישיבת דירקטוריון הבורסה. ל"כלכליסט" נודע כי שתי הוראות חקיקה, שצפויות להיכנס לתוקף בקרוב, היו הקש ששבר את גב הדירקטורים וגרמו להם לדרוש מהנהלת הבורסה להכריז מלחמה ציבורית נגד הרגולציה הגוברת.  

במסגרת הדיון הציגה גל לנדאו, משנה למנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט, את שני מהלכי החקיקה, שלפי ניתוחים שביצעה הבורסה עלולים להיות הרי אסון לגבי המסחר במדד ת"א־25 (בעבר מדד המעו"ף). מעבר להשלכות שיהיו להוראות הללו על המסחר, זעמו מנהלי הבורסה על כך שהפיקוח על הבנקים ורשות ני"ע כלל לא התייעצו עמם.

הבנקים יחויבו לדרוש ביטחונות מסוחרי האופציות

 

 

באוקטובר האחרון פרסמה המפקחת על הבנקים חדוה בר, במסגרת הוראות באזל, את ההוראה "דרישות הון בגין חשיפות לצדדים נגדיים מרכזיים". לפי הוראה זו יגדלו מחודש יולי באופן משמעותי דרישות ההון החלות על הבנקים במקרים של מתן אשראי לשחקנים הסוחרים באופציות על המעו"ף. כפי שהוצג לדירקטוריון, הבנקים לא הבינו בתחילה את משמעויות ההוראה, אך בהמשך התברר כי ייאלצו לדרוש ביטחונות גבוהים מאוד מסוחרי המעו"ף על מסחר באופציות, עד כדי הפסקת עבודה עם חלק מהם.

 

באופן חריג זומן לדיון אייל בקשי, הבעלים של ברק קפיטל וסוחר המעו"ף הגדול בישראל, שהסביר כי משמעות ההוראה היא חיסול המסחר באופציות על המעו"ף. לפי הניתוח של הבורסה, אם לא יהיה מסחר בנגזרים (אופציות) על המדד, גם לא יהיה מסחר במניות, שכן ברגע שלא ישתמשו באסטרטגיות גידור ייפחת המסחר במניות המדד המוביל בישראל.

 

המצב כיום הוא שהוראות הפיקוח על הבנקים אינן מחייבות את הבנקים לרתק הון בשל מסחר של לקוחותיהם באופציות, בעוד הבורסה עצמה דורשת מהם, בהיותם חברי בורסה, להפקיד ביטחונות בעת מסחר כזה של לקוחותיהם. לפיכך, הבנק פונה ללקוח ומבקש ממנו להעביר לידיו סכום שווה ערך לביטחונות שהוא מעמיד לבורסה.

 

אולם בעקבות ההוראה החדשה הבנקים לא יוכלו עוד להסתמך על הביטחונות הניתנים לבורסה ויידרשו לרתק הון בהיקפים של פי עשרה בערך. הבנקים מצדם אינם מתכננים לרתק הון בהיקפים כאלה, ולהערכת הבורסה הם צפויים לדרוש ביטחונות גבוהים מהסוחרים שהם חפצים ביקרם, או לחדול כליל מלעבוד עם סוחרים קטנים, בשל היעדר אינטרס כלכלי. בקשי הבהיר בישיבה כי הפקדת ביטחונות בהיקפים החדשים אינה כלכלית גם לסוחרים, שיאבדו תשואה אלטרנטיבית על הכספים המופקדים.

 

 

אייל בקשי אייל בקשי צילום: שלום בר טל

 

 אף שמדובר בתקינה בינלאומית, יש לפיקוח על הבנקים סמכות לסטות מהוראות באזל, אם בדק ומצא שניהול הסיכונים מספק. בכוונת הבורסה לטעון כי המודל שהיא אימצה מתמחר היטב את הסיכונים הגלומים במסחר באופציות, ובנוסף היא תטען כי ועדת באזל עצמה צפויה ליישם מ־2017 הוראות מקלות בעניין הקצאת הון למסחר באופציות, מתוך הבנה שההוראות הקודמות היו מחמירות מדי. הבורסה תבקש מהפיקוח להמתין עם ההוראה החדשה וליישם את ההוראה המקלה של ועדת באזל.

 

לנדאו הציגה הוראת רגולציה נוספת שמאיימת על הבורסה, הפעם מבית מדרשה של רשות ני"ע — הגוף שמפקח על הבורסה. לפני כחודשיים פרסמה הרשות הוראה תמימה למראה, ולפיה תאפשר לראשונה לקרנות הנאמנות בישראל לגדר את החשיפה המטבעית שלהן בהשקעות חו"ל דרך חוזים עתידיים — פתרון זול לעומת עלויות הגידור הקיימות, שמתבצעות דרך הבורסה עצמה במסחר באופציות דולר/שקל.

 

החלטה זו התקבלה לרגל כניסת קרנות הנאמנות הזרות לישראל לקראת סוף השנה, במטרה להשוות את כללי המשחק בין הקרנות הזרות למקומיות, שכן הקרנות הזרות מגדרות חשיפה מטבעית באמצעות חוזים עתידיים. אך משמעות ההוראה, כפי שהציגה זאת לנדאו, היא הרסנית למסחר באופציות דרך הבורסה, וזאת שכן קרנות הנאמנות הן שחקניות משמעותיות באפיק זה.

 

כתוצאה מכך פנתה הבורסה במכתב לרשות ני"ע בבקשה להקפיא את יישום ההוראה, ובינתיים — על רקע שהותו של יו"ר הרשות שמואל האוזר בחו"ל — טרם נידונה הסוגיה. עם זאת, הרשות עלולה למצוא עצמה בבעיה אם תרצה לסגת מהמהלך, שכן השבוע הגישו מנהלי קרנות הנאמנות ותעודות הסל בג"ץ נגד הרשות וועדת הכספים על כללי משחק לא הוגנים בכניסת הקרנות הזרות לפעילות בישראל.  

 

יו"ר דירקטוריון הבורסה אמנון נויבך יו"ר דירקטוריון הבורסה אמנון נויבך

 

פנייה בהולה למפקחת על הבנקים ולרשות ני"ע

"כל יום אנחנו חוטפים סטירה מצלצלת מהרגולטורים", אמר אחד הדירקטורים בדיון. "כל המהלכים שהבורסה מובילה הופכים ללא רלבנטיים במחי הוראה רגולטורית אחת, והמשמעות היא להרוג את הבורסה המקומית. אנחנו במצב של להיות או לחדול". בשלב זה טרם התקבלה החלטה לגבי האסטרטגיה של הבורסה, אך סוכם על פנייה בהולה למפקחת על הבנקים ועל זירוז הדיון מול רשות ני"ע.

 

זוהי הפעם הראשונה שגוף מוסדי יוצא נגד הרגולציה, והבורסה מצטרפת בזאת לשורה של עתירות שהגישו לאחרונה שחקנים שונים בשוק ההון. עם זאת, יש הטוענים כי הכרזת המלחמה נובעת הן מאינטרסים פנימיים של החברים — מרביתם בנקים שחווים את נחת זרועה של הרגולציה — והן מתוך רצון למצוא אשם אחר למצבה של הבורסה, במקום שמנהליה יקחו את אחריות על עצמם.

 

מהפיקוח על הבנקים נמסר: "סטייה מהותית מהוראות באזל עלולה להשליך על מעמדו בעולם של המגזר הבנקאי. המחויבות של ישראל לכללים אלה משליכה גם על דירוג היציבות. בהכנת ההוראה שותפו רשות ני"ע והבורסה, ונבדקה ההשפעה המשוערת של ההנחיה. אם יעלו קשיים מהותיים ביישום, נבחן איך אפשר לסייע בפתרונם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x