$
בורסת ת"א

רשות ני"ע דורשת מסלינגר: "פיקוח על בתי השקעות רק בתיאום עמנו"

בדיון בוועדת הרפורמות על רשות שוק ההון החדשה שבראשה צפויה לעמוד סלינגר, דרש מנהל מחלקת ההשקעות ברשות, דודו לביא: "בנושאים החופפים בין רשות ני"ע לרשות שוק ההון - תידרש הסכמת שני הגופים לפני נקיטת כל מהלך". בשבוע הבא צפויה להתקיים הצבעה על החוק

רחלי בינדמן 16:4806.06.16

דודו לביא, ראש מחלקת השקעות ברשות ני"ע תקף היום (ב') בדיון בוועדת הרפורמות של הכנסת בראשות ח"כ אלי כהן, את הכוונה להכפיף את בתי ההשקעות לפיקוח רשות שוק ההון החדשה.

 

הדיון נסב סביב הצעת החוק להקמת רשות שוק הון עצמאית. זאת, בעוד המצב כיום הוא שהפיקוח על הביטוח ושוק ההון מתבצע באמצעות אגף במשרד האוצר. לפי הצעת החוק, הרשות החדשה, בראשה תעמוד בשלב ראשון המפקחת על הביטוח דורית סלינגר (עד תום הקדנציה שלה), תפקח על תאגידי אחזקה של חברות ביטוח ועל בתי השקעות. בשבוע הבא צפויה להתקיים ההצבעה על החוק.

 

דודו לביא, מנהל מחלקת השקעות ברשות ני"ע, אמר כי "עד היום מבנה הרגולציה בישראל אפשר גבולות גזרה ברורים בינינו לאגף שוק ההון באוצר. מן הראוי שגוף שעוסק בפיקוח יהיה מוסדר כעצמאי ולא כאגף סמך במשרד האוצר, אך המוצע כאן יוצר פלונטר רגולטורי בו שתי רשויות שיפקחו עלולות להוציא הוראות סותרות. לכן, נבקש לתקן את הגדרת תאגיד ההחזקה, כך שבנושאים החופפים בין רשות ני"ע לרשות שוק ההון - תידרש הסכמת שני הגופים לפני נקיטת כל מהלך שיש בו להשפיע על הגוף המפוקח". בקשתה של הרשות לא נענתה בשלב זה.

 

אסף חמדני, פרופ' למשפטים באוניברסיטה העברית שנכח בדיון תקף אף הוא את עניין הפיקוח "תאגידי החזקה לא מנהלים כספי ציבור ולכן אין להטיל עליהם פיקוח זהה למי שמחזיק כספים כאלו. ככל שיש כשלים נקודתיים יש להסדירם. מהבדיקה שערכתי לא מצאתי מתכונת שבה הגופים הפיננסיים של ההחזקות הופכים למפוקחים. לממונה יש חשש לגיטימי מלחץ על גופים פיננסיים לחלק דיבידנדים. זה לא ייחודי לבעלי השליטה בתאגידים. החוק הקיים מסדיר התערבות בנושא ועצירת דיבידנדים".

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: נמרוד גליקמן

 

יו"ר הוועדה ח"כ אלי כהן (כולנו) אמר בפתח הדיון כי: "הקמת רשות שוק ההון היא צעד מרכזי להתפתחותו של השוק הפיננסי בישראל, אולם יש לוודא שמבנה הפיקוח המוצע על חברות ההחזקה לא יגדיל את נטל הרגולציה שלא לצורך".

 

סלינגר אמרה כי "בעיקר מ-2008 אנחנו רואים גידול בנכסי המוצרים הפנסיוניים על חשבון פעילויות אחרות. הגופים הציבוריים מפוקחים ע"י רשות ניירות ערך. הגופים הפרטיים אינם מפוקחים כלל". לדבריה, "אנחנו מוצאים גופים מוסדיים שיש להם פעילות, מנכ"ל ודירקטוריון שכלל הפעילות נעשית מלמעלה וכך אין רגולציה. לדוגמא כהונות מקבילות של נושאי משרה, מעלה חשש לניגודי עניינים בנושאי דירקטורים, חברי הנהלה ועוד".

 

יוליה מרוז, מנכ"לית איגוד בתי השקעות קופות גמל וקרנות פנסיה, אמרה "אין לנו כל התנגדות להקמת רשות עצמאית, היא תקדם אינטרסים של שוק ההון והתעשייה. יתרה מכך, אין התנגדות עקרונית לפיקוח על תאגידי ההחזקה. עם זאת, בנוסח הנוכחי, ההחלה הגורפת של כל הוראות הפיקוח, לא מידתית. העתקה גורפת כזו מבלי לתת את הדעת היכן באמת נדרשת הרגולציה, תיצור כפל רגולטורי והתנגשות עם הוראות שנוצרות ע"י רגולטור אחר. כל מה שקשור לגילוי, שקיפות, דוחות ונושאי משרה נותן מענה של סמכויות פיקוח. לכל שאר הסעיפים הגורפים אין מקום".

 

בסביבת האוצר מסרו בתגובה לדרישת רשות ני"ע כי "במצב כזה (קרי של הסכמה משותפת עם רשות ני"ע - ר"ב) לא יתאפשר פיקוח יעיל". במילים אחרות, אין בכוונת האוצר להענות לדרישת רשות ניירות ערך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x