בלעדי לכלכליסט
בר דוחה יישום הוראה שתקשה על הבנקים לממן מסחר באופציות
הבורסה טענה כי הוראה חדשה שיזם הפיקוח על הבנקים תחסל את המסחר באופציות על מדד ת"א־25 ובעקבות כך יפגע גם המסחר במניות. המפקחת חדוה בר הודיעה כי "לבקשת הבורסה", יישום ההוראה יידחה בשנה לפחות
הישג להנהלת בורסת תל אביב מול הפיקוח על הבנקים. לידי "כלכליסט" הגיע מכתב ששיגרה המפקחת על הבנקים חדוה בר למנהלי הבנקים בערב חג השבועות, שעל פיו יידחה בכשנה יישום דרישות הון מחמירות מכוח הוראות באזל שהיו אמורות להיכנס בתחילת יולי.
- מיטב דש מעלה ב-20% את הצעת הרכש לפנינסולה
- יום אדום בתל אביב: סלקום צללה ב-11.8% ופרטנר איבדה 6%
- "מייקל שהה גייס חוב לנדל"ן מניב ופתאום הוא הופך ליזם"
מדובר בהוראה שנקראת "דרישות הון בגין חשיפות לצדדים נגדיים מרכזיים", שלפיה היו אמורות לגדול באופן משמעותי, החל מחודש יולי, דרישות ההון החלות על הבנקים במקרים של מתן אשראי לשחקנים הסוחרים באופציות מדד ת"א־25 (בעבר המעו"ף).
משמעות ההוראה על הבנקים היא כי אלו ייאלצו לדרוש ביטחונות גבוהים מסוחרי המעו"ף על מסחר באופציות. בבורסת תל אביב התריעו כי משמעות ההוראה על המסחר היא שזו תחסל את המסחר באופציות על המעו"ף, והנהלת הבורסה אף פנתה בעניין זה לפיקוח על הבנקים.
במכתב ששלחה בר לבנקאים היא כותבת כי "לבקשת הבורסה, וכדי לאפשר פרק זמן לפתרון סוגיות הנוגעות לחשיפות של חברי מסלקת הבורסה ללקוחות, מצאתי לנכון לעדכן את תאריכי היישום". בר קובעת כי ההוראה תיכנס לתוקף רק בינואר 2017, ובכל מקרה עד סוף יוני 2017 יוכלו הבנקים להמשיך להעמיד ביטחונות כפי שדורשת מהם הבורסה. בבורסה מקווים למצוא פתרון ארוך טווח מול הפיקוח על הבנקים במהלך הארכה שניתנה.
פגיעה במסחר במניות
המצב כיום הוא שהוראות הפיקוח על הבנקים אינן מחייבות את הבנקים לרתק הון בשל מסחר של לקוחותיהם באופציות, בעוד הבורסה עצמה דורשת מהם, בהיותם חברי בורסה, להפקיד ביטחונות בעת מסחר כזה של לקוחותיהם. לפיכך, הבנק פונה ללקוח ומבקש ממנו להעביר לידיו סכום שווה ערך לביטחונות שהוא מעמיד לבורסה. אולם בעקבות ההוראה החדשה, לו היתה נכנסת לתוקף, הבנקים לא היו יכולים עוד להסתמך על הביטחונות הניתנים לבורסה והיו נדרשים לרתק הון בהיקפים של פי עשרה בערך.
הבנקים מצדם לא היו מסכימים לרתק הון בהיקפים כאלה, ולהערכת הבורסה היו פשוט דורשים ביטחונות גבוהים מהסוחרים שהם חפצים ביקרם, או מפסיקים כליל לעבוד עם סוחרים קטנים בשל היעדר כדאיות כלכלית.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", במאי האחרון כינס דירקטוריון הבורסה ישיבה מיוחדת שבה העלו מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט והמשנה שלו גל לנדאו על סדר היום את ההוראה הצפויה של בנק ישראל והתריע על השפעתה על המסחר. באופן חריג זומן לדיון אייל בקשי, הבעלים של ברק קפיטל וסוחר המעו"ף הגדול בישראל, שהסביר כי משמעות ההוראה היא חיסול המסחר באופציות על המעו"ף.
לפי הניתוח של הבורסה, אם לא יהיה מסחר בנגזרים (אופציות) על המדד, גם לא יהיה מסחר במניות, שכן ברגע שלא ישתמשו באסטרטגיות גידור, יפחת המסחר במניות המדד המוביל בישראל.
לא חיכו למפקחת
עבור סוחרי הנוסטרו, אך גם עבור מחזורי המסחר של הבורסה, מדובר בבשורה של ממש, אך מתברר כי חלק מהשחקנים כבר ערכו התאמות בפעילות שלהם לקראת כניסת ההוראה. חלק מהשחקנים הגבילו חשיפות למסחר באופציות מעו"ף, הגבלות שהם לא מתכננים לבטל כעת לאחר שמצאו כי לא פגעו ברווחיות שלהם. חוסר הוודאות סביב יישום ההוראה השפיע, אם כך, על היקפי המסחר עוד בטרם יושמה.