ברקזיט
אחרי ההצבעה הדרמטית בבריטניה - המשקיעים נוהרים לאג"ח
הירידות החדות בשווי המניות שולחת את המשקיעים לנהור לכיוון האג"ח הממשלתיות ומוציאה את הספקולנטים משוק הסחורות
החלטת אזרחי בריטניה לפרוש מן האיחוד האירופי שולחת את שווקי המניות העולמיים לירידות שערים חדות וגורמת למשקיעים לנהור לכיוון אגרות החוב הממשלתיות שנחשבות לבטוחות יחסית בעתות משבר.
- סדר עולמי חדש: בריטניה בחרה ברקזיט, השווקים מתרסקים, צניחה של 9% בלונדון, ושל 10% בפרנקפורט
- ליאו ליידרמן: העולם עלול להיכנס למשבר יותר חמור מזה של 2008
- היום שאחרי: האנליסטים חוששים שגל הבדלנות ימשיך לבלגיה, סקוטלנד וקטלוניה
הביקוש הגובר לחופי מבטחים מפיל את התשואות האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים לרמות שפל היסטוריות. התשואה על האג"ח היפנית נפלה היום לשפל היסטורי של מינוס 0.15%, והתשואה על מקבילתה האמריקאית נפלה - 25 נ"ב לרמה של 1.48% - הרמה הנמוכה ביותר מאז יולי 2012.
באירופה הנמצאת כעת בעין הסערה, תשואת האג"ח הממשלתית הגרמנית (בונד) נופלת גם היא לשפל היסטורי כאשר היא מאבדת 25 נקודות בסיס מערכה ונסחרת בשווקים ברמה של מינוס 0.15%.
מדוע אנשים בורחים אל האג"ח הממשלתיות? אגרות חוב אלו מונפקות על ידי בנקים מרכזיים כדי לגייס הון מהציבור. מאחר שהממשלה אחראית לתשלומי הקרן והריבית, נחשב האג"ח הממשלתי לנכס פיננסי כמעט חסר סיכון.
המשקיעים מעריכים כי אפיקי ההשקעה האחרים בשוק כגון מניות וסחורות מסוכנים יותר. המשקיעים חוששים מירידת מחירים מתמשכת (דפלציה), שעלולה להצית משבר כלכלי נרחב, ומעוניינים לשים את כספם ב"חופי מבטחים", כמו אג"ח מדינה, על מנת לשמור על ערכו.
בריחת הספקולנטים
הירידות החדות במחירי המניות והעלייה בחשש מהאטה העולמית כתוצאה מהברקזיט מבריחה את המשקיעים הספקולנטים (משקיעים המנסים ליצור רווח מתנודתיות במחירי הסחורות ואין להם צורך ממשי בה), דבר הגורם לירידות חדות במחירי הסחורות העולמיים.
הנפט, שעלה למעלה מ-90% מנקודת השפל של תחילת השנה. יורד כעת ב-5% אל מתחת ל-48 דולר לחבית. הזהב, המשמש כחוף מבטחים מזנק ב-4.8% ונסחר תמורת 1,328 דולר לאונקייה.
הירידות החדות לא פוסחות גם על שוק הסחורות החקלאיות. הסויה מאבדת 2% מערכה בבורסת הסחורות בשיקאגו ונסחרת בשפל של 3 חודשים. התירס נחלש ב-2.3% ונסחר בנקודה הנמוכה ביותר מזה חודשיים.