$
בורסת ת"א

יגאל נמדר מחכה לימים טובים יותר: דחה את ההנפקה בתל אביב

יזם הנדל"ן האמריקאי יועד לנחות השבוע בתל אביב כדי לפתוח ברואוד שואו לקראת גיוס של 100 מיליון דולר בחודש הבא. תוצאות משאל העם בבריטניה, יחד עם הנפילות של חברות הנדל"ן האמריקאיות שגייסו בתל אביב, דחו זאת למועד לא ידוע

אורן פרוינד 07:3129.06.16

היציאה הצפויה של בריטניה מהאיחוד האירופי לא השפיעה דרמטית על שוק ההון הישראלי, אולם בכל הקשור להנפקות חוב בבורסה המקומית - היזמים מעדיפים לחכות לימים בטוחים יותר.

 

יזם הנדל"ן האמריקאי יגאל נמדר אמור היה לנחות השבוע בתל אביב ולהתחיל ברואוד שואו לקראת גיוס של 100 מיליון דולר באמצע יולי. אלא שבשלב זה היא נדחתה למועד לא ידוע. 

בפועלים אי.בי.אי, חתמי ההנפקה של חברת נמקו שבבעלות נמדר, עוד חשבו בשבוע שעבר שההנפקה תצא לפועל, ומקווים להוציא את ההנפקה של נמדר לפועל לקראת ספטמבר.

 

כבר לפני חודש החליטו שתי חברות נדל"ן אמריקאיות, Wccg וקרן פרינסטון, להקפיא את תוכניותיהן לגייס בתל אביב. זאת נוכח קשיים שאליהן נקלעו אורבנקורפ ואקסטל, שגייסו חוב בישראל. בתגובה נסקו תשואות האג"ח של כל החברות האמריקאיות. היציאה של בריטניה מגוש היורו ביום חמישי האחרון חתמה את ההחלטה של נמדר.

 

דחיית הגיוס מביאה לקיפאון מוחלט בשוק ההנפקות של חברות הנדל"ן האמריקאיות בתל אביב. בשנה שעברה גייסו בחודשים מאי־ספטמבר שלוש חברות נדל"ן אמריקאיות, מויניאן, קופרליין ואם.די.ג'י, אג"ח בהיקף כולל של 1.8 מיליארד שקל. השנה, מסתמן, לא יהיו גיוסים בכלל בתקופה זו. בכיר בשוק החיתום בישראל העריך כי חברות הנדל"ן האמריקאיות יחזרו לגייס בישראל רק לקראת הרבעון השני של 2017.

 

החתמים נאלצו לבלוע את הסחורה באנגל משאבים

גם הישראליות לא ששות לגייס בתל אביב בתקופה הנוכחית. אמנם חברת עזריאלי שאמורה לצאת בשבוע הבא לגיוס של מיליארד שקל בתל לא צפויה לשנות את מועד ההנפקה, אולם חברות קטנות יותר כמו אביב בניה, פלסטו־שק ובוני התיכון מעדיפות לחכות לימים שקטים יותר. על פי הערכות בשוק, אם לא תחול התפתחות דרמטית באירופה יידרשו לשוק שבוע או שניים לחזור לקדמותו.

 

לא סתם החברות מעדיפות לחכות. בהנפקות שבוצעו לאחר הברקזיט נרשמו ביקושים מאוד נמוכים. כך היה למשל לאנגל משאבים, שבשליטת קבוצת דיויד מוריס וקבוצת גבאי. החברה רשמה ביקושים של יותר מ־200 מיליון שקל בשלב המוסדי, שבוצע שלושה ימים לפני משאל העם בבריטניה. השלב הציבורי בוצע לפני שלושה ימים, לאחר פרסום תוצאות משאל העם, ובו לא נרשמו ביקושים כלל. החתמים פועלים אי.בי.אי ואקסלנס חיתום נאלצו לבלוע אג"ח בהיקף 20 מיליון שקל. גם בגיוס האג"ח של אלקטרה נדל"ן מקבוצת אלקו נרשמו ביקושים גבוהים של יותר מ־100 מיליון שקל בשלב המוסדי, שנערך ביום חמישי שעבר. בשלב הציבורי, לפני יומיים, הוזרמו ביקושים של מיליוני שקלים בודדים.

 

 צילום: בלומברג

 

 

היקפי הגיוסים במחצית 2016 דומים לאשתקד

למרות הקיפאון הזמני, נראה כי קצב ההנפקות מתחילת 2016 זהה לתקופה המקבילה אשתקד. מנתוני חברת הדירוג מעלות עולה כי במחצית הראשונה של 2016 גויסו בשוק האג"ח בתל אביב 30.5 מיליארד שקל, בדומה להיקף ההנפקות בתקופה המקבילה אשתקד. זוהי עלייה של כ־30% בהשוואה למחצית השניה של 2015. חלק משמעותי מהסכום הזה, כ־13 מיליארד שקל, גויס על ידי הסקטור הפיננסי ברבעון הראשון של 2016 באמצעות מספר הנפקות בנקאיות גדולות.

 

"הפעילות בשוק המקומי תתנהל על רקע אי הוודאות הנובעת מההתפתחויות בשוקי ההון הגלובליים ומההשפעה השלילית של הברקזיט עליהם", מעריכה מנכ"לית S&P מעלות רונית הראל בן זאב. "לאור תוצאות משאל העם בבריטניה צפויה תקופת תנודתיות, שתשפיע גם על שוק ההון בישראל, למרות שאינה צפויה להיות מהותית". עוד היא הוסיפה כי "לאור תנאי השוק התומכים, בהמשך השנה הפעילות בשוק החוב בישראל - המבוסס על משקיעים מקומיים וחברות מקומיות - צפויה להיות ערה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x