$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מיהם שני הישראלים ששילמו חצי מיליארד שקל לקרן נוי, הליוס ואנלייט?

אייל פודהורצר ויואב שפירא, לשעבר מנכ"ל אשבל, רכשו פורטפוליו של 11 חוות סולאריות בצפון איטליה. מדובר באחת העסקאות הגדולות שנעשו על ידי ישראלים בחו"ל בתחום הסולארי

אורן פרוינד 07:1803.07.16

עסקת ענק בתחום האנרגיה הסולארית. שני הישראלים אייל פודהורצר ושותפו יואב שפירא חתמו במהלך סוף השבוע על עסקה לרכישת פורטפוליו של 11 חוות סולאריות בצפון איטליה בהספק של 35 מגה־ואט. זאת תמורת חצי מיליארד שקל (125 מיליון יורו). כך נודע ל"כלכליסט".

 

מדובר באחת העסקאות הגדולות בתחום האנרגיה הסולארית שנעשו על ידי ישראלים בחו"ל. העסקה הנוכחית מחסלת את ההשקעות של המשקיעים הישראלים קרן נוי, חברת אנלייט, קרן הליוס, המשקיע הפרטי ירון גזית (הבעלים של יבואנית הסיגריות הגדולה בישראל גלוברנדס), ומשקיעים פרטיים נוספים שהחזיקו במרבית הפורטפוליו באיטליה. אלו מנסים זה כמה חודשים למכור את אחזקותיהם בעקבות שורה של הרעות רגולטוריות בתחום באיטליה.

 

בין השינויים הרגולטוריים שנעשו בשנה האחרונה ניתן למנות את ביטול תעריף המינימום למכירת חשמל, הורדת תעריף החשמל על פרויקטים סולאריים בשיעור של 8% וביטול הטבת הפחת המואץ (שהובילה לעלייה בהוצאות המיסוי של המשקיעים באיטליה). כל אלו שלחו את המשקיעים לחפש רוכשים לאחזקותיהם.

 

תשואה של 60% לקרן נוי

 

קרן נוי היא המרוויחה הגדולה בעסקה עם תשואה של 60% בשלוש שנים. בנוסף קיבלה הקרן במשך השנים תשלום של 5 מיליון שקל כדיבידנד וריבית על הלוואת המזנין שהעניקה. הקרן החזיקה באיטליה שלושה פרויקטים בהספק של 6.7 מגה־ואט וקיבלה, על פי הערכות, 50 מיליון שקל.

 

אנלייט החזיקה באיטליה בארבעה פרויקטים בהספק של 14 מגה־אט (חלק החברה עמד על 7 מגה־ואט) וקיבלה בעסקה הנוכחית כ־30 מיליון שקל. קרן הליוס החזיקה באיטליה שבעה פרויקטים בהספק של 10.1 מגה־ואט ומכרה את מרביתם תמורת 50–70 מיליון שקל. המשקיע הפרטי ירון גזית החזיק כ־6 מגה־ואט וקיבל על פי הערכות 30–50 מיליון שקל.

מימין: השותפים המנהלים של קרן נוי פיני כהן, גיל־עד בושביץ ורן שלח מימין: השותפים המנהלים של קרן נוי פיני כהן, גיל־עד בושביץ ורן שלח צילום: סיון פרג'

 

יתרת הכסף בעסקה תשמש להחלפת הלוואות קיימות על הפרויקטים בהיקף של 60 מיליון יורו ולתשלומי ריבית. פודהורצר ושפירא הזרימו בעסקה הנוכחית הון עצמי של 20 מיליון יורו, והיתרה מומנה באמצעות הלוואה מהבנק הגדול ביותר באיטליה (אינטסה סאו פאולו) בהיקף של 105 מיליון יורו.

 

פודהורצר ושפירא, שפועלים מ־2009 באמצעות חברת אקונרג'י (Econergy) בשוק האיטלקי, היו אלה שהכניסו את המשקיעים הישראלים (קרנות, חברות ופרטיים) לשוק באיטליה בשנים 2010–2016. חברת אקונרג'י מחזיקה בפרויקטים סולאריים באיטליה ובאנגליה באמצעות חברות פרטיות ובאמצעות קרנות השקעה פרטיות. בעסקה הנוכחית רוכשים פודהורצר ושפירא בחזרה נכסים שהם עצמם מכרו בעבר.

 

כך, בזמן שחברות גדולות כמו קרן הליוס, קרן נוי, אנלייט ומשקיעים פרטיים נוספים מפחדים מהשינויים הרגולטוריים באיטליה, שני השחקנים דווקא מנצלים את הפאניקה להגדלת פוזיציות.

 

ניצול הזדמנות

 

אייל פודהורצר (45) ויואב שפירא (45) מתגוררים בישראל אולם המשרדים שלהם ממוקמים במילאנו, איטליה. פודהורצר הוא בנו של משה פודהורצר, חתנו של מייסד חברת המשקאות טמפו משה בורנשטיין. משה פודהורצר מכר את מניותיו (44%) בשנת 2005 לחברה המרכזית למשקאות (קוקה־קולה). פודהורצר היה פעיל בתחום הנדל"ן בישראל והבעלים של חברת הנדל"ן סיטרה שפעלה במדינות קפריסין וספרד. שפירא היה המנכ"ל של חברת התוכנה אשבל ולפני כן בכיר בחברת כתר פלסטיק.

 

מקרן נוי נמסר בתגובה כי "ההחלטה לממש את הנכס נובעת מניצול הזדמנות ומכך שהמחיר הגלום בעסקה ממצה את מרבית הערך הגלום בפרויקט". מאנלייט, קרן הליוס, ירון גזית ואקונרג'י לא נמסרה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x