$
בורסת ת"א

טבע עברה את המשוכה האחרונה בעסקת אלרגן

ענקית הגנריקה קיבלה את אישור רשות הסחר הפדרלית בארה"ב לרכישת החטיבה הגנרית של אלרגן. האישור מותנה במכירת 79 תרופות גנריות שונות, המכירה הגדולה אי פעם שנובעת מדרישת ההגבלים

דרור רייך 08:1331.07.16

טבע הודיעה כי קיבלה את האישור המיוחל של רשות הסחר הפדרלית בארה"ב (FTC) לרכישת אקטביס, החטיבה הגנרית של אלרגן. קבלת האישור היתה המשוכה האחרונה של טבע כדי לעמוד בכל הדרישות הרגולטוריות להשלמת עסקת הרכישה. בשני ימי המסחר בארה"ב לאחר ההודעה נפלה מניית טבע ב־3% ואלרגן עלתה ב־3%.

 

כחלק מקבלת האישור תיאלץ טבע למכור 79 תרופות גנריות שונות. זוהי הכמות הגדולה ביותר אי פעם שחברה נאלצה למכור כחלק מדרישות ה־FTC. המוצרים שנמצאים בסל התרופות הנמכרות הם, בין היתר, אנטיביוטיקה, תרופות לירידה במשקל וגלולות למניעת הריון. "ה־FTC מקפידה לשמור על תחרותיות של תרופות אלו ועל זמינותן לחולים בכל רחבי ארה"ב שתלויים בהן", ציינה דבי פיינשטיין, מנהלת לשכת התחרותית של ה־FTC. האישור סולל את הדרך להשלמת עסקת הרכישה בהיקף 40.1 מיליארד דולר השבוע.

 

עם השלמת העסקה יהיו לטבע 338 בקשות אישור מוצר הממתינות לאישור ה־FDA, בנוסף ל־115 בקשות פתוחות של first-to-file (הראשונה להגיש בקשה במסגרת תפוגת תוקף לפטנט) בארה"ב ונוכחות מסחרית ב־80 שווקים, והיא תהיה אחת משלוש החברות המובילות ביותר ב־40 שווקים.

 

עסקה יקרה מדי?

 

כדי לעמוד בעלויות מימון עסקת הרכישה ביצעה טבע שלושה גיוסי אג"ח בהיקף מצטבר של 20.4 מיליארד דולר. מרבית החוב גויס בדולרים וחלקו ביורו ופרנק שוויצרי. בנוסף טבע גייסה הון בהנפקת מניות בהיקך של 7.2 מיליארד דולר. בנוסף, טבע ביצעה כמה מכירות של סלי תרופות שיכנסו לתוקף עם השלמת העסקה.

 

טבע דיווחה כי עסקת הרכישה תפיק סינרגיות תפעול ומיסוי של 1.4 מיליארד דולר עד סוף 2019 ותתרום לצמיחה ברווח למניה (Non-GAAP) בשיעור של 14% בשנת 2017, ו־19% בשנת 2019, רווח שינוע בטווח שבין 6.9 ל־7.4 דולר למניה. בטבע מעריכים כי החברה המאוחדת צפויה לייצר תזרים מזומנים של יותר מ־25 מיליארד דולר ממועד סגירת העסקה ועד סוף 2019 בקצב צמיחה של 11%. תזרים זה אמור לאפשר הפחתה מהירה של המינוף, יצירת מקורות להשקעה בפיתוח והרחבת הפריסה הגיאוגרפית.

 

עם היוודע דבר קבלת האישור אמר מנכ"ל טבע ארז ויגודמן כי "טבע החדשה ממוצבת באופן אידיאלי כדי לממש את ההזדמנויות הגדולות הטמונות בענף הפארמה הגלובלי בכלל ובארה"ב בפרט".

 

"מדובר בעסקה מעניינת לשני הצדדים, אבל אין ספק שאלרגן היא המרוויחה הגדולה", הסביר שמוליק קרפף, אנליסט מניות החו"ל של בנק לאומי, ל"כלכליסט". "אותה עסקה היום היתה מתבצעת בכמה מיליארדי דולרים פחות — וזאת הערכה מאוד שמרנית".

 

"אלרגן מכרה בזמן מצוין לפני כשנה ואת הכסף היא מקבלת היום אפשר להגיד אפילו שהיא עשתה סיבוב על טבע", ממשיך קרפף. "מדובר אמנם בחטיבה איכותית, אבל גנרית, כשהתחרות בענף עלתה בכמה וכמה רמות ושולי הרווח בתחום צנחו. אך טבע לא הפסידה", מסביר קרפף. "בשנה האחרונה מתנהל בתחום הפארמה משחק של לרכוש או להירכש ובעלי המניות מענישים תופעות של חוסר מעש. טבע הבינה שאם היא לא רוצה להירכש, היא חייבת לעשות רכישה ושילמה כאן מחיר מלא. המצב הנוכחי הוא שאלרגן נותרת בלי החטיבה הגנרית ועם המון מזומן בעוד טבע נותרת בעיקר גנרית, עם חוב משמעותי אך יכולת תזרימית לא רעה. האם גנריקה היא תחום טוב להיות בו? כנראה שלא. יש בענף מלחמת מחירים ומעל 200 חברות. התחום הגנרי הוא ג'ונגל — וטבע רוצה להיות מלכת הג'ונגל", סיכם קרפף.

 

טבע לא לבד

 

ה־FTC אישרה בסוף השבוע למיילן לבצע את רכישת Meda, זאת כשבוע לאחר שקיבלה את אישור רשות ההגבלים העסקיים האירופית. העסקה היא בהיקף 7.2 מיליארד דולר, לא כולל חוב. גם כאן האישור היה כפוף למכירת מוצרים מחשש לפגיעה בתחרותיות, אך במיילן מציינים שהם אינם משמעותיים לרווחיותה.

 

לפני שטבע החלה במגעים לרכוש את אקטביס, פנתה החברה למיילן והציעה לרכוש אותה, אך זו האחרונה סרבה וטבע פנתה כאמור לכיוון אחר. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x