$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אלי ברקת וצבי סטפק במו"מ למכירת השליטה במיטב דש

נציגי קרן זרה הגיעו לארץ לאחרונה לפגישות עם בעלי השליטה, אלי ברקת וצבי סטפק, שכל אחד מהם מחזיק ב־28.5% מבית ההשקעות. לפי הערכות, במקרה של הבשלת המגעים מדובר באקזיט של יותר מ־400 מיליון שקל לכל בעל שליטה

גולן חזני 06:5918.08.16

קרן השקעות זרה מנהלת מגעים לרכישת השליטה בבית השקעות מיטב דש. ל"כלכליסט" נודע כי הקרן מוכנה לשלם פרמיה משמעותית ביותר על שווי החברה בבורסה, שעומד היום על 862 מיליון שקל. ככל הנראה, מדובר ברכישת חלקם של בעלי השליטה, אלי ברקת (28.5%) וצבי סטפק (28.5% אף הוא), ששוויין בשוק של אחזקותיהם עומד על כ־250 מיליון שקל.

 

במקרה של הבשלת המגעים כל אחד מבעלי השליטה צפוי להיפגש עם מאות מיליוני שקלים, כשלפי ההערכות מדובר באקזיט של למעלה מ־400 מיליון שקל לכל צד, שכן העסקה מדברת על שווי של יותר מ־1.4 מיליארד שקל לחברה.

 

מיטב דש אישרה הבוקר את חשיפת "כלכליסט" בדיווח לבורסה. "החברה מתכבדת להודיע כי קיבלה הצעה מקרן השקעות בינלאומית להתקשר בעיסקה לרכישת מלוא הון מניות החברה".

 

משמעות הדיווח היא שהקרן מעונינת לרכוש גם את מניות הציבור בנוסף למניותיהם של בעלי השליטה אלי ברקת וצבי ואבנר סטפק. "הדירקטוריון הקים ועדה מיוחדת של שלושה חברים שמנחים את החברה בתהליך", נמסר בדיווח.

 

עוד נודע כי נציגי הקרן הגיעו לארץ לאחרונה לפגישות עם בעלי השליטה בחברה. המגעים נערכים ארבע וחצי שנים לאחר המיזוג בין שני בתי ההשקעות, דש־איפקס שבשליטת ברקת ומיטב שבשליטת המייסד צבי סטפק. אותו מיזוג הביא ליצירתו של בית ההשקעות השני בגודלו בארץ, מבחינת נכסים מנוהלים, אחרי פסגות, עם 104 מיליארד שקל עם המיזוג. מאז גדל היקף הנכסים המנוהלים של בית ההשקעות ל־122 מיליארד שקל.

 

עסקת המיזוג התבצעה בדרך של החלפת מניות כשבעלי המניות של מיטב קיבלו 45% ממניות דש־איפקס שהיתה אז ציבורית בעוד שמיטב היתה פרטית. השווי של דש־איפקס בעסקה היה 790 מיליון שקל בעוד ששווי מיטב עמד על 645 מיליון שקל, כך ששווי החברה הממוזגת עמד על 1.43 מיליארד שקל. מאז הגדיל סטפק את אחזקותיו והישווה אותן לאילו של ברקת. ברקת רכש את השליטה בדש־איפקס ב־2009 לפי שווי של 990 מיליון שקל, ובמיזוג עם מיטב הוא מכר 7% ממניותיו לסטפק תמורת 62 מיליון שקל.

 

מיטב דש מנוהל כיום על ידי אילן רביב שביצע שורה של רכישות בצמיחה אגרסיבית, ולצורך כך נוקט כבר שנים במדיניות אגרסיבית של מיזוגים ורכישות. באפריל 2015 רכש בית ההשקעות נתח מחברת eLoan, שהנה פלטפורמה אינטרנטית למימון המונים בשיטת Peer2Peer (עמית לעמית), ובאוגוסט אשתקד נכנס להחזקה בפנינסולה הבורסאית שבה הגדיל את חלקו לאחרונה ל־51%. פנינסולה עוסקת במתן אשראי לעסקים קטנים ובינוניים. בנוסף, נרכשה גם י.ק.ב סוכנות ביטוח, שבראשות בנצי קפלן ואבי יעקובוביץ'. מיטב־דש מיזגה לאחרונה את פעילות הגמל שלה עם איילון פנסיה וגמל במהלך האסטרטגי החשוב ביותר שלה בשנים האחרונות, כשאיילון תחזיק 20% מהפעילות המשותפת.

 

אבנר סטפק אבנר סטפק צילום: רמי זרנגר

 

השחיקה בהכנסות מדמי הניהול בקופות הגמל הביאה לשחיקה בשווי של חברות הביטוח ובתי ההשקעות הגדולים, ובהם גם מיטב דש, כך שנראה כי רק מחיר אטרקטיבי במיוחד יביא את בעלי השליטה למכור את אחזקותיהם, מאחר שלפחות מבחינת ברקת מדובר בהשקעה שלא בהכרח הצדיקה את עצמה. ברבעון הראשון של 2016 ירד הרווח הנקי של החברה ב־11% לעומת הרבעון המקביל, ל־25 מיליון שקל, זאת בעקבות ירידה של 4% בהכנסות. התחום הרווחי בחברה הינו תעודות הסל תכלית.

 

הרווח לפני מס מתחום הגמל, ההשתלמות והפנסיה של בית ההשקעות עמד על 14 מיליון שקל לעומת רווח של כ־18 מיליון שקל ברבעון המקביל – קיטון של כ־%22. תחום קרנות הנאמנות והתיקים המנוהלים הניב רווח רבעוני של כ־18 מיליון שקל, ירידה של כ־%22 ביחס לרבעון המקביל, והרווח בתחום תעודות הסל עלה ב־25% לעומת הרבעון המקביל, לכ־15 מיליון שקל. חבר הבורסה והברוקראז' הניב רווח לפני מס של כ־3 מיליון שקל, לעומת רווח של כ־4 מיליון ברבעון המקביל. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x