מיטב דש והלמן אלדובי ישמשו קרנות פנסיה ברירת מחדל לחוסכים החלשים
שתי הקרנות נבחרו על ידי האוצר לאחר שהציעו דמי ניהול נמוכים עם גבייה אפסית מהצבירה וגבייה של עד 1.49% מההפקדות השוטפות. כל חוסך לפנסיה יוכל להצטרף לקרנות אלה
שר האוצר משה כחלון והממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון דורית סלינגר, הודיעו הבוקר (ב') על בחירת קרנות ברירת המחדל לשנתיים הקרובות - מיטב דש והלמן אלדובי. כל חוסך לפנסיה יוכל להצטרף לקרנות אלה.
- סלינגר לא מחכה: פרסמה מכרז חדש לרפורמת ברירת המחדל
- בג"ץ הכריע: רפורמת קרן ברירת המחדל תצא לדרך, מכרז חדש כל שנתיים
- הפניקס למעסיקים: קרן ברירת מחדל מסכנת את שוק הפנסיה
הקרנות הציעו דמי ניהול נמוכים משמעותית מממוצע דמי הניהול הנהוג בשוק. דמי ניהול אלו יחולו על המצטרפים לקרנות למשך 10 שנים. הפחתת דמי הניהול צפויה להגדיל את קצבת הפרישה של עובדים במאות שקלים מדי חודש.
הרפורמה שקידמו כחלון וסלינגר, תאפשר לכל המעסיקים והעובדים במשק להפקיד בקרן פנסיה אחת מבין השתיים שנבחרו בהליך שביצע אגף שוק ההון. הקרנות יחלו לצרף עמיתים מ-1 בנובמבר 2016 בהתאם לדמי הניהול הנמוכים שנקבעו. תקופת הפעילות של הקרנות תימשך שנתיים ובסופן יתבצע הליך בחירה נוסף.
קרן הפנסיה של מיטב דש תגבה דמי ניהול בשיעור של 1.31% מההפקדות החודשיות ושיעור של 0.01% מהצבירה בקרן. דמי הניהול שתגבה קרן הפנסיה של הלמן אלדובי יעמדו על 1.49% מההפקדות החודשיות ושיעור של 0.001% מהצבירה בקרן. לשכיר המשלם כיום דמי ניהול מקסימאליים, צפוי המהלך להגדיל את הקצבה הצפויה בכ-18%. בדיקה שערך משרד האוצר מצאה כי שכיר בעל שכר ממוצע צפוי להגדיל את קצבתו הצפויה בפרישה ביותר מ- 900 שקלים לחודש.
הרפורמה היא בשורה חשובה בעיקר לציבור החוסכים המוחלש, נעדר כוח המיקוח, בדגש על עובדי קבלן ועובדים זמניים. חשוב מאד להדגיש כי הרפורמה לא תחול ביחס למקומות עבודה שיצאו למכרז פנסיוני בשנים האחרונות אלא רק החל מ-2019 וכי ברגע שעובד יוחתם על ידי סוכן ביטוח כי הוא מוותר על צירופו לקרן ברירת המחדל ומעדיף קרן אחרת, הרפורמה לא תחול. עוד יובהר כי כל חוסך, כולל כאלה שהשיגו דמי ניהול מוזלים, יוכל לעבור לקרן ברירת המחדל אם כך יבחר ולהנות מדמי הניהול המוזלים.
דורית סלינגר: "רפורמת קרן ברירת המחדל תביא את בשורת התחרות לכל החוסכים לפנסיה, ובפרט לחוסכים הבלתי מאוגדים. המהלך צפוי להוריד את ממוצע דמי הניהול במשק, להגדיל את התחרות בשוק ולהפחית את הריכוזיות".
יהודה בן אסאייג, מנכ"ל מנורה מבטחים פנסיה, קרן הפנסיה הגדולה בישראל שלא התמודדה, בדומה לקרנות הגדולות האחרות במכרז, אמר בתגובה: "שוק הפנסיה הנו שוק שמאופיין בשנים אחרונות בתחרות עזה ובדמי ניהול יורדים וכך יימשך גם בעתיד.גובה דמי הניהול בפנסיה הנו מרכיב חשוב אך בוודאי אינו חזות הכל. היקף הצבירה בחשבון הפנסיה של העמית לקראת פרישתו תלוי גם בתשואה, בהתאמת הכיסוי הביטוחי לצרכי העמית, ניהול נכון של מערך הטיפול בתביעות ופיצוי הנדרש לעמיתים.בבחירת קרן פנסיה יש לשקול שיקולים ארוכי טווח ולא לטווח הקצר וביניהם לכלול פרמטרים של יציבות, ניסיון, יתרונות לגודל, תשואות וטיפול זהיר ואחראי בטיפול באירועים הביטוחיים של העמיתים. עם זאת אנו מברכים על כניסתם של שחקנים חדשים לענף ואנו כקרן הפנסיה הגדולה והמובילה בישראל נמשיך להעמיד לרשות העמיתים, המעסיקים, איגודי העובדים והסוכנים את היתרונות המובהקים של קרן הפנסיה של מנורה מבטחים ולהמשיך בהובלת הענף באחריות".